De olympiska spelen

10 röster
28275 visningar
uppladdat: 2003-02-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
De olympiska spelen

I staden Olympia höll det olympiska spelet som vart fjärde kring midsommar. Under dom 5 dagarna var det fred i hela Grekland för att det höll ett olympiskt spel. Endast män får vara med i spelet och när dom spelar är dom alltid utan kläder, dom var också tvungna att vara greker. Passade man in på dom båda delarna, så får man vara med och tävla. Kvinnor fick inte vara med och tävla eller titta på. Dom kvinnor som är närvarande under tävlingar blev avrättade.

Första dagen

Man offrade till gudarna och svor den olympiska eden under första dagen.

Andra dagen

Tävlingen börjar förstås den andra dagen, då höll det hästkapplöpning med fyrspann och i femkamp. Det var spjut, diskus, stående längdhopp, sprinterlöpning och boxning som består femkampen av.

Tredje dagen

Juniortävlingar boxning, brottning och sprinterlopp höll det tredje dagen.

Fjärde dagen

På förmiddag på den fjärde dagen spelade man då sprintertävlingar och eftermiddagen tävlade man i brottning, boxning och man tävlade i en gren som hette Pankrátion. Alla regler var tillåtna på slagsmåls tävling. I boxningen boxas man tills någon av dom blir nockades till marken eller kan man också visa ett tecken att spelaren gav upp. Man gör så kallade Klimax om matchen hade pågått hela tiden. Man fick då göra att den andra står still medan den andra försöka slå honom och sen får den andra göra samma sak, man fick gör så hela tiden tills någon av dom blir nockad och en av dom vann. Könsorgan fick man inte slå och man får inte hålla motståndaren.

Femte dagen

En avslutningsfest och prisutdelning hölls det femte dagen.

I de olympiska spelen sedan år 776 f kr finns det listor över de segrarna. Man fick en olivkrona om man vann de olympiska spelen. Från statsstad fick man också ett pris och hyllades stort. Vinnaren fick fria måltider på livstid från statsstad t ex. Spelen ansågs vara god underhållning och flera tusen greker var närvarande under spelets gång. Man hade också en grupp domare som dömde tävlingarna och kunde också ge böter och straff till dom som inte deltog i tävlingarna.

Sagor

Olympiska spelen finns det också många olika sagor om den. En saga handlar om en gammal idrottsman som hette Diagorors, han hade tre söner som blev glad över när sönerna vann sen dog han av glädjen. Det finns en annan saga som handlar om en kvinna som hette Kallipateria. Hon klädde ut sig som en man och begav sig till in på stadion för att hon ville så gärna se sin egen son tävla i pankrátion. Hon blev jätte glad när hennes son vann, så att hon tog av kläderna som hon klätt ut sig med och sen skrek hon med sitt ljusa röst. Häktad blev hon genast men senare blev hon fri igen, eftersom hennes son hade vunnit tävlingen. Kejsar Theodor förbjöd den antiken olympiska spelen och såg sitt ljus för sista gången år 393.

Det finns listor över segrarna i de olympiska spelen sedan år 776 f. Kr. Om man vann de olympiska spelen fick man endast en olivkrona. Men man hyllades stort och man fick också ett pris från den statsstad man bodde i. I en statsstad gav man t.ex. vinnaren fria måltider på livstid. Spelen ansågs vara god underhållning och flera tusen greker var närvarande under spelets gång. Det fanns en grupp domare som dömde tävlingarna och som kunde ge böter och andra straff även till människor som inte deltog i tävlingarna.

Det finns många olika sagor från de olympiska spelen. Det finns en saga som handlar om en gammal idrottsman som hette Diagorors som blev så glad när tre av hans söner vann seger att han dog av glädje. En annan handlar om en kvinna med namn Kallipateria. Hon ville så gärna se sin son tävla i pankrátion att hon klädde ut sig till en man och smet in på stadion. Hennes son vann sin match och hon blev så glad att hon tog av sig dom kläderna som hon klätt ut sig med, ställde sig upp och skrek med ljus röst. Hon häktades genast, men släpptes igen eftersom hennes son hade vunnit.
De antika olympiska spelen såg sitt ljus för sista gången år 393 då kejsar Theodor förbjöd de olympiska spelen.

De moderna olympiska spelen

Det moderna olympiska spelet startade av Pierre de Coubertin år 1896. Ett stadion byggdes upp och det stadion rymde med 70 000 åskådare. Både män och kvinnor deltar över hela världen i det här spelet och spelen har vuxit, idag tävlar man i massor av grenar. Alla får se på spelet och kläder har man också på sig när man tävlar. Vart fjärde år hålls spele...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: De olympiska spelen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-08-30

    Bra

  • Inactive member 2006-04-06

    bra fakta men när starta den f

  • Inactive member 2007-04-09

    det står mycekt fel t.ex detta

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-05]   De olympiska spelen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1586 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×