Frisörens ergonomi

22832 visningar
uppladdat: 2003-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är ergonomi?
Ergonomi kommer från grekiskans ”ergon” som betyder arbete och ”nomia” som betyder vetenskap. Ergonomi kan man säga är läran om att anpassa människa och arbete till varandra på bästa möjliga vis. Man strävar efter att kunna använda biologiska, tekniska och psykologiska kunskaper för att göra arbetsmiljön så behaglig som möjligt.

Skador
Det finns lagar om hur en arbetsplats skall vara utformad. Detta är till för att minska ohälsan.
Speciellt som frisör utsätts du för farliga kemikalier och belastningsskador på hela kroppen pga. den stående arbetsställningen. När du blir fast i en rörelse eller en ställning under en allt för lång tid stryps blodcirkulationen och det blir ett tryck på vävnader och nervbanor. Det här kan orsaka svåra smärtor. Hjärtat måste också jobba hårdare när blodet stoppas. Därför är det viktigt att variera sina rörelser.

Muskler & leder
Arbetet som frisör innebär stora påfrestningar på fötter, ben, rygg, nacke, axlar och handleder. Det är svårt att säga när en rörelse eller arbetsställning blir skadlig men muskletrötthet är en varningssignal. Lyssna till din kropp. När du varierar dina rörelser ökar blodgenomströmningen och minskar trycket vilket leder till mindre överansträngdhet. Stå och arbeta så att det känns bekvämt i kroppen: stå rakt inte hänga på en höft eller luta åt något håll, inte sträcka på axlar och armar utan arbeta nära kroppen och ha händerna i armbågshöjd, böj på benen inte på ryggen. Ta kortat täta pauser så musklerna får tid att slappna av och återhämta sig. Efter en arbetsdag eller direkt efter en klippning kan det vara en god ide att stretcha trötta muskler. Försök också att motionera regelbundet för att få styrka och kondition. Besök gärna en massör för att få musklerna att slappna av.


Viktiga saker att tänka på under ditt arbete:
· Placeringen av kundstolar och schamponering ska vara sådan att du lätt kan röra dig utan hinder och kunna arbeta nära din kund.
· Arbetsredskapen ska var lätta att nå och använda och T ex hårfönarna ska väga så lite som möjligt och ha vikten rätt balanserad.
· Använd ergonomiskt riktiga skor som har sviktande sulor.
· Höj och sänkbar kundstol är ett måste och om du inte hittar en bekväm ställning ändå be kunden anpassa sig genom att T ex böja på nacken.
· Stå stöds stolar ger avlastning för rygg, höfter och ben.

Huden
Handeksem är vanligt hos frisörer. Om problemen med eksem blir för stora kan man tvingas sluta sitt jobb.
Anledningen till eksem är att man inte är tillräckligt försiktig om sina händer. Hudens yttre lager har samma uppbyggnad som håret och påverkas därför av samma slags produkter. Som frisör är du i kontakt med mycket vatten. Hudens naturliga fettlager försvinner lätt och den blir torr och sprickig. I sprickorna samlas lätt bakterier som kan utvecklas till eksem. Blöt hud tar också lättare upp farliga ämnen.
För att förhindra uppkomsten av eksem rekomenderas du att använda ALLTID använda handskar och var noga med att smörja in händerna. Ta gärna av dig klockor och ringar medans du arbetar eftersom det kan fastna kemikalier under dem.

Ventilation
Många frisörprodukter irriterar luftvägarna och förstör de naturliga reningsmekanismerna. Detta kan orsaka luftvägssjukdomar som astma. En bra allmänventilation är därför viktig men den bör också anpassa till hur och vart arbetet med farliga kemikalier utförs. Bästa sätet är att installera punktsug på dessa platser.
Belysning
Bra ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Frisörens ergonomi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-11-12

    hej Josefine, jag undrar bara

  • Inactive member 2007-11-16

    Är inte detta plaginat???&gt

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-06]   Frisörens ergonomi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1597 [2022-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×