På västfronten intet nytt

7 röster
32313 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Svenska B, recension

På västfronten intet nytt
1927
Av: Erich Maria Remarque (1898-1970)
Förlag: Wahlströms

Erich Maria Remarque föddes år 1898 i staden Osnabrück i Tyskland. Remarque, som arbetade med journalistik, ryckte in i första världskriget som frivillig nitton år gammal och sårades allvarligt.
”På västfronten intet nytt” var hans genombrottsroman och gjorde honom världsberömd. Som en löpeld spreds boken och inom loppet av ett halvår hade den översats till över 25 språk.

När Hitler och nazisterna kom till makten i Tyskland drabbades Remarque som så många andra av nazisternas bokbål eftersom den ifrågasatte krig och det heroiska med att dö för sitt land. Remarque däremot menade att boken varken var en anklagelse eller en bekännelse utan ”ett försök att berätta om en generation, som förstördes under kriget - även om den undkom granaterna.”
”På västfronten intet nytt” är inte själbiografisk, men naturligtvis byggd på egna erfarenheter.

Boken är en skildring av det första världskriget sett ur den nittonåriga soldaten Paul Baümers ögon. Den beskriver på ett fantastiskt sett den hemska vardag som skyttegravssoldater var utsatta för. Deras stunder av lycka, sorg och gemenskap får läsaren att ryckas med och känna sig delaktig. Boken är ganska speciell eftersom den är skriven i första person (jag form) och i början ger detta en förvirrande men effektivt intryck hos läsaren. Det känns nästan som om man själv är huvudpersonen i boken som vaknar upp ur någon slags blackout och hamnar mitt i krigets helvete. Början utspelar sig nämligen på ett militärsjukhus och läsaren får iaktta två nära vänner som grälar om vem som ska ta över ett par kängor efter en tredje som ligger för döden efter en granatskada.

Kärleken i boken tänker man först på då huvudpersonen får permission och kommer hem. Det hela blir en traumatisk upplevelse då Paul för första gången på år kan träda ut ur sitt hårda skal och reagera på sina krigsupplevelser. Han vill bara bort från sitt hem och sin familj för att slippa tänka och bearbeta sina upplevelser. Han känner att han inte står närmre och har mer gemensamt med sina vänner vid fronten än med sin ovetande familj. Efter detta avsnitt får läsaren bättre insikt i de starka vänskaps band som binds mellan de olika soldaterna i boken, kärleken är uppenbar.

En filmatisering av ”På västfronten intet nytt” ville inte låta sig väntas på och redan 1930 gjordes en amerikansk Oscar vinnande tolkning i regi av Lewis Milestone. ”All Quiet On The Western Front” var resultatet - en film som efter den tyska premiären i december samma år förbjöds av landets nazistiska regering

Bokens miljöskildring är utomordentlig. Inga spaltmeter med beskrivningar men läsaren får ändå en mycket g...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: På västfronten intet nytt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   På västfronten intet nytt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=16 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×