Kyrkans syn på kloning

4 röster
14385 visningar
uppladdat: 2003-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Genteknik

I en ny tid behövs nya industrier för att möta behoven. Genteknik är en av de vetenskaper som man gjort störst framsteg i de senaste åren. Möjligheterna för förbättring av jordbruk och läkemedel är enorma. Men det finns också en annan möjlighet som kan värka mycket mer skrämmande, någonting som tidigare generationer inte trott vore möjligt. Mänsklig kloning.
Den bild som de flesta har av kloning, att reproducera människor och deras intellekt, är en tanke som man övergett eftersom att det har visat sig omöjligt att klona människors personlighet. Kloning idag syftar bland annat på att kunna producera organ från stamceller som matchar en speciell individ. En hjärtsjuk kan få ett nytt hjärta, en blind kan få nya ögon. Det går också att producera foster från en individs DNA för att ensamma kvinnor ska kunna få barn.

Genteknik har mött enormt motstånd, främst hos olika religiösa kyrkor. Inte minst från olika kristna organisationer.
Men hur ställer sig kyrkan officiellt?

Katolska kyrkan

När jag kontaktade Peter Fresman, Katolsk präst i Stockholm svarade han att katolska kyrkan absolut inte vill stoppa forskning med genteknik. Han skriver att utvidgning av kunskap och utveckling av dess användning alltid varit en uppgift för människan och är därför något gott. Katolska kyrkan är mån om att forskningen ska göras sakta och grundligt för att förstå området bättre. Han står också positiv till att använda stamceller för att återskapa organ, men det beror på var stamcellerna kommer ifrån. Det senaste är att använda stamceller från foster och det kan katolska kyrkan inte acceptera eftersom att det innebär att avbryta ett liv.
På frågan om mänsklig kloning säger han, "Människan är anlagd att ha två föräldrar, inte enbart biologiskt, utan framförallt psykiskt. Eftersom kloning berövar henne en förälder, ställer katolska kyrkan - och de flesta länderna - sig negativ."

Svenska Kyrkan

Svenska kyrkan har faktiskt inte ännu gjort några officiella uttalanden om stamcellsforskning, men Bengt Wadensjö, före detta Biskopen i Karlstad Stift är en av dem som yttrat sig i frågan. Han är positiv till stamcellsforskning. Speciellt positiv är han om att ta överbliva befruktade ägg vid provrörsbefruktning och utvinna stamceller ur de ofärdiga foster som utvecklas.
"Genom stamcellstransplantation kan vi lindra smärta och bota sjukdomar som vi tidigare inte kunnat lindra och bota. Vi delar ansvarsfullt på livets gåva. Vi lindrar och botar i Jesu efterföljd." Avslutar han.

I frågan om kloning finns de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kyrkans syn på kloning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-06]   Kyrkans syn på kloning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1600 [2023-01-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×