Grundämnet Guld

7 röster
23329 visningar
uppladdat: 2003-02-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Guld har alltid intresserat människan genom tiderna. Jag är en av dem. När jag var liten brukade jag alltid titta på busshållplatsen om jag kanske skulle hitta lite guld. Eller kattguld iallafall. Jag gick ändå inte så långt som andra människor har gått. Som exempel vad guld gjort till människan kan man ju ta guldrushen och alkemin. Så klart har guld inte bara varit dåligt. Med hjälp av guld har vi kunnat reparera tänder, läka människor med hjälp av akupunktion, elektronik m.m. och vi kommer på allt fler sätt att använda guld.


Guld (Au,från det latinska ordet Aurum, morgonrodnad) är ett grundämne som har densiteten 19,3 g/cm och ordningstalet 49. Den ligger i periodiska systemet i 11. gruppen under koppar(Cu) och silver(Ag). Guld är en glansig, gulaktig metall som lätt kan formgivas. Den kan ganska lätt smidas till 1/12000 mm tjockt grönskimrande platta, som kallas för bladguld. Guld är glansigt både i vatten och luft och man kan lösa ner guld i kungsvatten(Aqua regi, stark blandning av salpeter- och saltsyra) som klorider. Som ädel metall framkommer guld i naturen i allmänhet som fri metall, ofta blandad med silver eller platina. I havsvattnet finns det 0,1-0,2 mg/m guld.Dens smältpunkt är 1063 C och kokpunkten är 2970 C.
Guld leder mycket bra ström och värme.

Förekomst
För trodde man att guld "föddes" ur solen, och därifrån har den ju fått sitt namn "morgonrodnad". Det äldsta sättet att utvinna guld är att vaska guld. Genom att t.ex. vid en älv ta lite "sand" i en vask och försiktigt skölja bort överlopps sanden,så blir det kvar små tunga guldkorn. Nuför tiden vaskas det nog men stora företag satsar nog heldre på att gräva ut malm och på det sättet utvinna guldet från det.
Kattguld är inte guld, utan en mineral som heter pyrit, en slacks järnsulfid. Den ser ut som guld och därför har den fått namnet kattguld, också kanske dårensguld. Men mineralet är ändå inte värdelöst och den kan i vissa fall visa vägen till en guldåder. Pyrit används främst som råvara vid framställning av svavel och svavelsyra.

Guldetsform
Alla är säkert vana att se guld som en liten klump eller liknande men i t.ex. Mother Lode i Kalifornien har man hittat kristall liknande guld. Men eftersom temperaturen och trycket måste vara perfekta är kristallguld väldigt sällsynt. Guldet gör också fina mönster när det är små sprickor i berget. Ännu sällsyntare form är "naturligt guldtråd". Då har det troligen varit så extrem värme att guldet har utvinnts från malmen och blivit pressad ut genom en liten öppning i den omgivande bergarten.


Den största guldklimppen, Holtermanns nugget, hittades i Australien. Den vägde drygt 285 kilo och innehöll ca. 214 kilo guld.

Användning
Det första man tänker på när man hör ordet guld brukar vara rikedomar, smycken, 24 karat och mynt. Det var ju det man använde och använder guld till för det mesta. Men det är inte bara det. Genom tiderna har man kommit allt fler sätt att använda guld till och det blir allt fler.
Eftersom guld har betytt rikedom för många har man använt guld för att smycka ut kläder, stolar, ramar, hus, statyer och gamla gravar och vi har kunnat betala med guld mynt. Men vi har nog kommit på mer nyttigare saker. Vi kan hitta guld inne i våra datorer, eftersom guldet leder så bra ström och det har varit lätt att forma. Det har också använts i rymden, första gången 1965, då en astronaut tog en rymdpromenad utanför rymdskeppet. För att skydda hans ansikte från solstrålarna hade han ett några atomer tjockt guldskikt på hjälmens visir. Ett likadant lager skyddade hans "navelsträng" som förband honom med rymdskeppet.
I medicinska och särskilt tandtekniken betyder guld och de andra ädelmetallerna en lättnad. Smakfriheten, giftfriheten, smidbarheten och resistensen mot syror gör guld lämpligt till tandkronor, inlägg och fyllningar. Denna tandteknink har varats i 4500 år ända från Egypten.
Den moderna användningen av guld började 1890 när läkare märkte att guldklorid och guldcyanid bromsade tillväxten av bacillen som orsakar tuberkulos. Senare upptäckte man att guldföreningar också kunde användas vid behandling av astma, ledgångsreumatism och ett antal andra sjukdomar. Man kan också använda det vid cancer.

Karat
Vi nämner oftast karat när vi pratar om smycken. Smycken brukar vara oftast 18 karat. Det betyder att smycket innehåller 75% guld och 25% någon annan metall t.ex. silver eller koppar. 24 karat är rent guld, men det används aldrig vid smycken eftersom rent guld är så mjukt att det skulle vara opraktist att ha det som smycken.
Internationellt, så vägs guld i troy once (1 troy once~ 31,1 gram) och värdet på guld byts varje dag på börsen. Hösten 2000 var värdet ca. 85 kronor per gram.

Guld och människan
Guld har betytt mycket för människans historia. Man skulle kunna ta som exempel guldfisken. Nu menar jag inte att guldfisken är viktig utan Guld-fisken. Det finns också guldhamstern, golden retriever m.m. Det visar redan hur mycket guld har betytt för oss.
Guldet har också gjort oss galna och det gör oss ännu också. En stor del av guldets historia är de mångtaliga guldrusherna, vare det sen upp till Lapland, Brasilien eller Klondike. I Brasilien betyder ännu guldvaskning mycket hopp och man kan se många familjer stå i gyttjan i hopp för några korn. Och ibland kan de lyckas för 10000 dollar.
Alkemi är när man försöker förvandla oädla metaller till ädla metaller. Och den har varit mycket viktig, viktigare än man tror. Genom många försök har kommit på stark porslin, kristallint antimon och läkemedel mot syfilis. För alkemisterna var detta ändå inte bra. Eftersom de inte kom på något sätt blev de oftast avrättade av sina besvikna härskare....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Grundämnet Guld

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-10-20

    Bra skrivet,mycket fakta

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-08]   Grundämnet Guld
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1606 [2022-01-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×