Afrodite -- intervju med kärlekens gudinna

3 röster
20177 visningar
uppladdat: 2003-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Obs, detta arbete är skrivet som i intervjuform, inte som ett vanligt skolarbete!

Afrodite berättar för Olympiska Pressen om sitt liv. Hur står det egentligen till i äktenskapet med Hefiastos månaderna efter det pinsamma avslöjandet om Afrodites affär med Ares?
Vi hittar Afrodite på ett av de gudomliga hotellen på Cypern. Utanför hotellet finns hundratals beundrare som hoppas på att få en glims av den attraktiva gudinnan.
Hon sägs vara kärlekens gudinna, men det är inte nödvändigtvis kärleken inom ett äktenskap som hon symboliserar. Ryktena går att hon har haft många sexuella förbindelser utanför sitt äktenskap utanför den med sin make, Hefiastos, smedernas gud.
- Den ende jag har varit med är Ares, ingen annan, säger gudinnan upprört, trots att hennes många barn är levande bevis på annat.
Historien om henne och krigsguden Ares var en som hamnade på löpsedlarna av varje kvällstidning i hela Grekland.
Heifastos hämnd
Hefiastos fick dock sin hämnd mot sin otrogna hustru när solguden Helius, som ser allt, berättade för honom att hans fru var otrogen.
- Jag blev så arg, berättade Hefiastos för Grekland Nytt förra året och fortsätter, vad skulle ni känna om ni fick reda på att er hustru varit otrogen i ert eget hem, medan ni var borta?
Genom en uppfinning som han vägrar berätta om fångade Hefiastos Ares och Afrodite i sängen och gjorde dem till åtlöje i hela landet.
- Han är inte den mest trogna av gudar han heller, är det enda Afrodite har valt att kommentera sedan hennes relation till Ares blev känd.
Afrodites gördel
Det ryktas att Afrodite äger en gördel som kan göra så att män blir kära i henne.
- Ja, jag har en gördel, som jag kallar "Charis" vilket betyder karisma, men att den skulle få män att falla för mig? Det låter lite överdrivet.
Det finns många historier om Afrodite, till exempel om hur hon föddes. En av dem är att hon är dotter till Zeus och hans älskarinna Dione, eller att hon var född ur havsskum. Den senare versionen säger att Titanen Kronos hade kastat sin far, himlaguden Uranos, avskurna lem i havet, och att Afrodite bildats. Zefyros, vindguden, lär sedan ha blåst henne på ett musselskal till Cypern, var hon landsteg. Om denna version av gudinnans födelse är sann, då är Afrodite en av de äldsta gudarna på Olymen.
- Fråga inte mig, svarar Afrodite på frågan om var hon kom ifrån. Hur ska jag kunna komma ihåg hur jag föddes. Jag är här nu, är inte det det viktigaste?
En annan historia om gudinnan är hur hon är huvudansvarig för det trojanska kriget. Den unge Paris, som var kär i den vackra Helena, gavs ett äpple av Eris, en annan gudinna, så att Paris skulle kunna kora den vackraste bland Afrodite, Hera och Atena. Athena mutade Paris genom att lova honom Helenas kärlek, och Paris gav äpplet till Afrodite. Paris rövade sedan bort Helena från sin make Menelaos – kungen av Sparta –, vilket var den direkta orsaken för kriget. Afrodite stod då på Trojas sida, och hjälpte Paris mycket; hon till och med räddade hans liv.
- En flicka måste ju göra sitt för att vinna vad som är rättmätigt hennes, säger Afrodite och rycker på axlarna. Men det hela gick ju inte som det skulle, fortsätter hon, för Diomedes skadade min hand när jag skyddade min son, Aeneas.
De många barnen
Hennes barn är ett annat intressant område. Älskaren Ares lär vara barnen Deimos, Phobos och Harmoneias far.
- Jag har många barn, det vet jag, försvarar Afrodite sig, men mina barn har inga fäder. Det är väl inte ovanligt bland gudarna eller hur?
Säkra källor berättar följande om gudinnans avkommor. Sonen Eros vet hon inte om hon fick med Hermes eller Ares. Aeneas och Lyrus fick hon tillsammans med Achises, Hermafrodit fick hon med Hermes. Hermes är den gud som leder dödas själ till Hades i dödsriket, och ytterligare en i raden av gudar som älskade Afrodite. Hon har en son, Priapos, med Dionysos och dottern Beroe med Adonis. Men trots alla dessa avkommor – detta är inte ens alla – tillhör alltså inga hennes make Hefastos.
Afrodite är bryr sig dock inte om kärlek enbart för sig själv.
- Jag hjälpte en krigartjej som heter Atlanta. Hon hade alltid sina killar till att springa ett lopp och hon sprang efter, och om hon fångade dem så blev de dödade, men den som överlevde skulle hon gifta sig med. Jag gav Melanion ett antal guld äpplen som han tappade, ett efter ett under loppets gång, och Atlanta inte kunde låta bli att plocka upp dem, så han klarade sig och de gifte sig.
Men gudinnan är långt ifrån en ängel. Det finns många historier om hur Afrodite har straffat de som inte älskat henne. Hippolytos, son till Theseus som var kung av Aten, älskade inte Afrodite, och som straff lät hon Theseus unga hustru Phaedra bli kär i sin styvson. Det hela slutade med att både Phaedra och Hippolytos dog.
- Det är sådant som händer, säger Afrodite och filar sina naglar, uppenbart ointresserad av tragedin hon skapade. Phaedra var inget vidare intelligent i alla fall, fortsätter hon, och Hippolytos – ja vad kan man säga, han älskade ju inte mig, så hur smart kan han vara?
"Folk bör älska mig"
Afrodite slår mig som en väldigt självupptagen person. Det är dock inte svårt att förstå att männen älskar henne; hon är precis så som man föreställer sig en gudinna – underskön. Men hon tycker att även kvinnorna ska älska henne. När Lemnian-kvinnorna inte avgudade henne lät hon deras män vara otrogna med Thracian-kvinnor som straff.
Det sista Afrodite säger till mig innan intervjun är över är:
- Jag är en gudinna, folk bör älska mig.

FOTNOT. Paris fick sin sköna Helena efter kriget.


Källförteckning

Vet ej. Grekland Online/Afrodite.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Afrodite -- intervju med kärlekens gudinna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-11]   Afrodite -- intervju med kärlekens gudinna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1608 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×