Ishotellet i Jukkasjärvi

13 röster
24068 visningar
uppladdat: 2003-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Vi har valt att berätta om något som vi tyckte verkade vara spännande nämligen Ishotellet i Jukkasjärvi. Detta är en jätte stor turistattraktion idag och vi tror det kommer bli ännu populärare med tiden! Ett ishotell är ju en annorlunda turistattraktion som inte kan representeras på andra platser än de kallaste.

Vi ska berätta lite fakta, om hur detta gigantiska verk är uppbyggt och vad det är tillverkat av. Sedan finns det ett antal utflykter och saker att göra när man är på besök i Lappland, som vi tänkte ge er lite smakprov på. Andra saker vi kommer berätta lite om är saker vi valt ut som vi tycker är intressant och fascinerande, som det stora kapellet och isbaren.

Lappland
Men först tänkte vi berätta lite om Lappland, där Jukkasjärvi och ishotellet ligger. Lappland är som ni säkert vet Sveriges största landskap och tar upp mer än en fjärdedel av Sveriges totala yta.
Men här är det glest mellan människorna, för här bor knappt en procent av landets befolkning. Det är också här som man hittar Sveriges urbefolkning, samerna och deras renar.
Till Lappland åker man, förutom för att besöka ishotellet, för att se på den vackra naturen, polcirkeln och spännande norrsken på nätterna.
Landskapsdjuret är fjällräv och landskapblomman är Fjällsippa. Några kända orter som man kan besöka är Lycksele, Kiruna och så kan man klättra upp på Sveriges högsta fjäll, Kebnekaise.

Fakta:
Snö, is och kalla temperaturer är vad man möts av om man besöker Ishotellet. Det ligger i Jukkasjärvi, 200 kr norr om polcirkeln, i Norra Lappland och är ett mycket känt turistresemål, både för svenskar och utländska besökare. Människor världen runt har oftast på något sätt hört talas om det imponerande ishotellet uppe i norr.
Det är nog en av Sveriges största turistattraktioner på senare år. Folk som varit där beskriver det som sagolikt och helt fantastiskt!

Hotellet har både sviter och dubbelrum, en lobby, pelarsal, filmsalar och såklart den välkända isbaren. Det finns även en kyrka som på senare år blivit en populärt plats att gifta sig på.
Driften av ishotellet kräver nästan igen elförbrukning alls. Det finns inga elektriska apparater och det enda elektriska ljus som finns är 12 volts halogenlampor som används för att lysa upp isskulpturer och annan iskonst inomhus. Som ljuskälla används annars stearinljus. Av hotellets totala elförbrukning går det mesta åt till konstruktionsarbetet i början av säsongen.

Uppbyggnad
Allt är gjort av is. Det består av 3000 ton is och 30000 ton snö. Hotellet är byggt av tusentals ton is och snö som kommer från Torne älv. Det byggs med stora snöblock som gjuts i special gjorda stålformar som kan vara upp till 5 meter höga och 6 meter breda.
Idén väcktes av ett gäng japaner. Man byggde ett stort konstgalleri vid älven 1989. Det blev mycket populärt och det fanns till och med de som övernattade i den igloo som var byggd. Där uppkom idén om ett ishotell! Ishotellet är i år inne på sitt tolfte år så det är en relativt ny turistattraktion.

Varje år i slutet av oktober, början av november, börjas det gigantiska uppbyggt av ishotellet för att vara klart innan gästerna anländer i mitten av december. Senare, i april, låter man det smälta ner i Torne älv igen. Så här fortsätter det varje år vilket gör att det aldrig är sig likt och är värt att besöka flera gånger. Hotellet är 5000 kvm stort och kallas för Världens största igloo.
När huvudbyggnaden nästan är färdig, börjar inredningsarbetet, som fortsätter fram till slutet i januari. Handplockade svenska och internationella gästkonstnärer inbjuds varje år för att forma utsmyckningen i hotellsviterna.

När den varma vårsolen börjar smälta ishotellet i slutet av april tar Icehotel Artcenter över. Där fryser man in tusentals ton is till nästa säsong. Icehotel Artcenter är ett frysskåp inomhus på 1500 kvm, där det också finns en is- och snöutställning. Icehotel Artcenter är öppet varje dag under sommaren.

För det första hela byggnaden, med enorma väggar, pelare och dekorationer. I rummen sover man på sängar av is med ett renskinn på. I isbaren dricker man ur glas av is och det finns många fina skulpturer att beskåda.

Klimat
Som du säkert förstår är det kallt uppe i Lappland. Inte bara kallt – utan mycket kallt!
Inomhustemperaturen ligger mellan –4 till –9 grader beroende på hur kallt det är utomhus. Och där kan det bli ner emot –40 grader. Så det är stor idé att ta med sig varma kläder! Men man behöver inte vara orolig för man sover vart i hotellets sovsäckar som garanterar värme!

Utflykter
Det är inte bara hotellet som lockar. Har man väl tagit sig hela vägen upp till Lappland finns det flera aktiviteter att pröva på. T ex kan man ta en tur med hundspann, eller varför inte åka långfärdskidor? Det erbjuds också olika sorters bastande. Allt finns att låna. Det enda du behöver ta med dig är, som sagt, varma kläder. Annars kan vistelsen bli mindre lyckad.

Massage i ishotellet!
Det finns många olika aktiviteter att prova på under ett besök på Ishotellet. Varför inte kombinera vistelsen med en extra stunds avkoppling i form av massage? Man bokar behandlingen på plats i receptionen eller via deras bokningsavdelning. Ishotellet erbjuder två olika sorters massage. Det ena är den vanligaste, nämligen klassisk massage. Detta utförs av en manlig, diplomerad massageterapeut. Det är avslappnande och avstressande. En halvkropp på 30 minuter betalar du 350 kr för och en helkropp kostar 550 kr och den varar i 50 minuter.

Den andra typen av massage du bara måste testa på är Is-massage. Samma massör utför nu Is-massage och började med det 1999. Efter behandlingen får du med dig en handduk där det står broderat ”Ice Massage” på. Sedan får du också ett diplom på att du upplevt ismassage. Även varm dryck ingår.
En halvkroppsmassage på 30 minuter kostar 450 kr och en helkropp på 40 minuter kostar 650 kr.

ABSOLUT ICEBAR
De flesta av dagens hotell har ju en bar och så har även Ishotellet. Namnet på baren är Absolut Icebar och frågan är om inte isbaren är mer internationell än de flesta innekrogar i Stockholm.
Den har faktiskt blivit omnämnd i tidningen Newsweek som en av de mest attraktiva i världen två gånger om.

Det finns ett relativt stort utbud av spännande drinkar som serveras i specialdesignade isglas. Och då menar jag inte glas för is utan glas av is.
Varje kväll samlas alla de som bestämt sig för att våga sova över på ishotellet i baren. Kanske för att få lite mer mod. Men kanske också även för att träffa japaner, som alltid finns där, amerikaner, tyskar, spanjorer, fransmän, polacker ja, till och med sydafrikaner. Som ni ser är det väldig variation bland de olika nationaliteterna.

Men intet att förglömma alla de svenskar som kommer hit upp för att besöka detta mästerverk. Och inte bara vanliga Svensson utan även en hel del kändisar har suttit här isbaren och tagit sig en drink eller två. Till exempel det svenska kungaparet, den väl kända Marcus Schenkenberg och rockartisten Jennifer Brown. Även utländska celebriteter som supermodellerna Naomi Campell och Kate Moss har suttit vid bardisken.
Absolut Icebar har funnits på hotellet i snart ett decennium och ser annorlunda ut från år till år.

Iskapellet
I ishotellet finns det en kyrka där det har varit många dop och bröllop. Även gudstjänster och andakter förekommer i kapellet.
Denna verksamhet byggdes för först gången i mars 1992.
Idag har iskyrkan hittat sin form och storlek med hjälp av snön i Jukkasjärvi och Torneälvens is.
Tidigare år har det funnits ett krav att vid dop skulle barnen ha ”is” i namnet som till exempel Isak eller Kristina. Men så är det inte längre utan alla föräldrar som vill döpa sina barn i denna vackra kyrkobyggnad är välkomna hit.
Iskyrkan försvinner i april med hjälp av majsolens värme, och efter bara någon månad rinner den ut i Torneälven.

Rummen
Det finns dubbelrum och sviter. Du sover i en varm sovsäck på en speciell bädd byggd av snö och is som är täckt med renskinn. På morgonen blir Du väckt med en kopp varm lingondricka på sängkanten. Frukostbuffé samt morgonbastu ingår.
Det allra senaste är kabinhytter med ”norrskens fönster”. Det vill säga hytterna...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ishotellet i Jukkasjärvi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-11]   Ishotellet i Jukkasjärvi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1613 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×