Raoul Wallenberg

3 röster
12181 visningar
uppladdat: 2003-02-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Raoul Oscar Wallenberg hette en mycket framgångsrik officer. Han och Maj Wising Wallenberg fick den 4:e augusti 1912 en liten pojke som fick heta Raoul. Tyvärr dog Herr Wallenberg olyckligt tre dagar innan sonens födelse. 1918 gifte Maj om sig med Fredrik von Dardel. Raoul (den yngre) tillhörde en av de mest kända familjerna i Sverige, Wallenbergfamiljen. Raoul var 1/16 jude, hans mormors farfar var jude. Raoul tog studenten år 1930 med högsta betyg i teckning och ryska. Från början var det tänkt han skulle följa sina förfäders fotspår och bli bankman, men eftersom Raoul var mer intresserad av arkitektur så valde han att inte följa den banan.

1931 åkte Raoul över till USA för att studera arkitektur på University of Michigan. Innan han lämnade Sverige så tog han värnplikten. Raoul spenderade en stor del av sin tid med att studera, och han var väldigt flitig. Han skickade ett brev hem till sin farfar för att berätta hur han hade det:
”När jag tittar tillbaka på det senaste skolåret här i USA, så kan jag konstatera att jag har haft en helt underbar tid som jag har lärt mig mycket utav”
Raoul fick sin examen 1935 och då återvände han till sitt fosterland Sverige, men eftersom marknaden i arkitektur var så pass dålig så skickade man honom till (Kapstaden) Sydafrika, där han övade på ett svenskt försäljningsföretag för byggnadsmateriel. Raouls farfar (Gustav W.) skötte det mesta för Raoul, så när han hittade ett nytt arbete till Raoul i Israel, började han jobba där. Raoul var en ambitiös, ung man så även om han inte såg ritningarna av ett bankkontor som något roligt arbete, tog han gärna det arbetet om det inte fanns något annat.


Raouls uppdrag
År 1944 vaknade världen upp ur sin djupa sömn. De hade äntligen förstått vad Hitlers ord: ”Den slutliga lösningen” betydde. Jude förintelsen…
Raouls uppdrag var att hjälpa de judar som fortfarande fanns kvar i Ungern. Uppdraget fick han ifrån War Refuge Board, en rörelse som USA:s dåvarande president Roosevelt instiftat. Rörelsen var till för att hjälpa judar undan nazisterna. 230 000 judar behövde hans hjälp och 400 000 hade redan skickats iväg till koncentrationsläger.

Raoul tvekade inte en sekund, han tackade genast ja och han fick ett svenskt diplomatpass att skydda sig själv med. Med mod, med fantasi, med fräckhet och energi lyckas nu Raoul rädda tusentals judar. Han mutar tyskar. Gömmer judar i hus, som han täcker med svenska girlanger och flaggor (Tyskarna var väldigt svaga för den svenska flaggan). Ger judarna svenska skyddspass (se bild ovan) och lyckas till och med få ut judar ur de dödsdömda tågen som är på väg till koncentrationslägerna. Han arbetar effektivt och beslutsamt, för att kunna hjälpa så många som möjligt. Han riskerar sitt liv. Adolf Eichmann var Hitlers underordnare, för han var den som hade störst makt i Budapest. Han såg till att allt gick som det skulle, (från tyskarnas sida). Totalt räddade Raoul och den svenska truppen cirka 100 000 människor. Trots dödshot så överlever Raoul. Men när ryssarna kommer så försvinner han. Varför? Kanske för att ryssarna trodde att han var en av USA:s spioner?

Den svenska regeringen meddelades lite senare att Raoul var gripen. Sedan blev det tyst. Man hörde aldrig något. År 1956 sade vice utrikesministern Andrej Gromyko att det hade fastslagits att Wallenberg dött av hjärtinfarkt i ett...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Raoul Wallenberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-12-13

    Ville bara påpeka att enligt d

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-17]   Raoul Wallenberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1646 [2022-08-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×