Oscar Schindler, judarnas räddare

26 röster
40204 visningar
uppladdat: 2003-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
INLEDNING:

Alla har vi väl hört talas om hur man plågade och mördade judar på koncentrationslägren under andra världskriget. De stackars judarna blev behandlade mer som djur än som människor! Och även om man ibland kan ha svårt för att tro på det, så fanns det faktiskt vissa människor som skilde sig från mängden, människor som istället för att plåga dem försökte göra allt i sin makt för att hjälpa och rädda dem. En av dem var Oscar Schindler, den människa som jag valt att skriva om i min uppsats.

Oscar Schindler såg till att judarna fick jobb på hans läger istället för att bli skickade till koncentrationsläger där de plågades till döds.
De frågor jag ska försöka besvara är:
Var Oscar Schindler verkligen en hjälte som det sägs? Eller har han bara överskattats? Var han kanske bara en kvinnotjusare och playboy rakt igenom som bara tänkte på pengar? I filmen Schindlers List får filmskaparna och skådespelaren Liam Neeson, som gör rollen som Schindler, Oscar att framstå som ett äkta helgon! Därför stämde Oscars fru Emilie Pelze dom och sa att han inte alls var så mild och snäll som dom fick honom att framstå.
Vilken betydelse hade egentligen Schindler för judarna? Hade dom kanske klarat sig utan honom? Eller hade kanske hela judesläktet dött ut om inte Oscar brytt sig?
Med hjälp av mitt arbete och det jag har lärt mig om Schindler ska jag försöka besvara dessa två frågor.

Mina källor har jag fått från internet.

REDOVISNING:

Oscar Schindler föddes den 28 april 1908 i Zwitlau som numera ligger i Tjeckien. Hans föräldrar som var starkt religiösa hette Hans och Lisa. Hans ägde en liten fabrik som tillverkade jordbruksredskap. Men företaget gick tyvärr i konkurs under 1930-talet på grund av den ekonomiska depressionen. Lisa var hemmafru, hon hade en väldigt nära relation till ende sonen Oscar. Oscar hade även en syster, Elfriede. Hon var sju år yngre än Oscar, men dom hade en väldigt nära relation till varandra trots den stora åldersskillnaden.
Under Oscars barndomsår bodde familjen grannar med en judefamilj. Den familjens två barn förblev Oscars bästa vänner under hela barndomen.
När Oscar var 11 år, 1919, startade en grupp av arbetslösa ett nytt parti; Tyska nationalsocialistiska arbetarpartiet, Nazi.
Inte långt senare skilde sig Oscars föräldrar. Oscar förlät aldrig sin far för att han övergav sin familj, men det visade sig senare att Oscar skulle göra precis samma sak.
Som 19-åring gifte han sig med sin älskade Emilie Pelze. Året var då 1928, närmare bestämt den 6 mars. Trots att ingen av familjerna godkände äktenskapet stod Oscar och Emilie som ett gift par redan sex veckor senare. Sorgligt nog var äktenskapet ett misstag! Oscar var ofta otrogen med andra kvinnor under sitt äktenskap med Emilie. Men trots detta var dom gifta i hela 45 år! Paret fick inga barn, men det sägs att Oscar fick två barn genom olika affärer med andra kvinnor. Han började dricka mycket kraftigt under äktenskapet.

Schindler gick arbetslös med i Nazistpartiet precis som så många andra vilseledda själar under den tiden. Han följde SS tätt i hälarna när dom invaderade Polen. Han blev senare rekryterad av den Tyska Underrättelsetjänsten. Hans jobb var att samla information om polackerna. Han blev mycket uppskattad och omtyckt av sina överordnade. Han var nämligen mycket duktig på att suga information ur folk när dom som minsta anade det.

Han fick många vänner inom Gestapo, mycket tack vare att han ställde sig in hos dom genom att dela med sig av sprit, kvinnor och pengar. Han fick många nya kontakter från alla möjliga håll, och några av dom hjälpte honom att starta upp en ny fabrik som tillverkade emaljkärl, Deutsche Emailwaren Fabrik. Han drev den med den billigaste arbetskraften: Judarna.
Till en början var det bara en vanlig fabrik som skulle se till att han tjänade pengar. Vid den här tiden hade dom första judarna börjat bli bortförda till de olika lägren.

Schindler tjänade pengar, men judarna blev inte misshandlade i alla fall. Dom fick mycket bättre mat och de slapp även brutaliteten i koncentrationslägren, och sakta men säkert började Schindlers omtanke för judarna öka. Han såg dem inte längre som billig arbetskraft utan istället som människor, föräldrar och barn. Efter att han sett en razzia av de tyska officerarna bestämde han sig: Han skulle göra allt i sin makt för att skydda och hjälpa judarna!
”Jag är nu fast besluten för att göra allt i min makt för att övervinna systemet”, sa Schindler.

Bara någon dag efter hans 34:e födelsedag blev dussin av Schindlers arbetare gripna och förda till tåget som skulle ta dem till koncentrationslägret! Men dom hade tur, Schindler kom och räddade dem. Han gjorde allt han kunde för att rädda sina judar från koncentrationslägren.

En av de människor som med säkerhet tyckte sämst om judarna var SS – officeren Amon Goeth, befälhavaren över arbetslägren i Plaszow. Goeth var en föraktad, sinnessjuk och avvikande man som till exempel tillbringade sina morgnar med att använda sitt gevär för att skjuta ner barn som lekte i lägret! Oftast använde han detta som motivation till att få judarna att jobba hårdare och snabbare. Om till exempel några unga män drog kolsäckar och Goeth tyckte att dom jobbade för sakta så sköt han en av dom så att de andra skulle förstå att det var allvar och då jobba hårdare. Tack vare Goeth var det fruktansvärt att tvingas bo i detta läger! En fånge i Plaszow var väldigt lycklig om han kunde överleva i detta läger längre än fyra veckor.
Men trots att Goeth var så sjuk så kom faktiskt Schindler på väldigt god fot med honom! Oscar lyckades till och med övertyga Goeth om att hans judar skulle kunna ha ett eget litet läger alldeles i närheten av fabriken. ”För att spara tid till att komma till jobbet”, som han sa.
Han använde sedan den förevändningen till att smuggla mat och medicin till barackerna utan att bli upptäckt. Goeth upptäckte aldrig detta, trots att Schindler blev arresterad två gånger. Men han släpptes inte långt efteråt tack vare sina dyrbara kontakter.
Oscar tillät inga vakter att komma in i barackerna utan tillstånd från honom personligen. Han tillbringade varje kväll på sitt kontor för att förhindra intrång av Gestapo.

Han spenderade alla sina pengar på judarna, maten till exempel, var det stor skillnad på.
Maten i koncentrationslägren hade en kalorihalt på 900 kalorier, medan maten på Oscars läger hade en kalorihalt på 2000 kalorier.
Han gjorde även allt han kunde för att skydda judarna från vakter och Gestapo. Äldre blev registrerade som 20 år yngre, barn som vuxna. Advokater, läkare och artister blev registrerade som fabriksarbetare och metallarbetare. Dom var då nyttiga för industrin och kunde överleva.

Hans fabrik började tillverka patroner, men inte en enda av dessa var till någon nytta! Inte en enda av dom klarade det militära kvalitetstestet. Istället tillverkades det falska militära resepass och ransonkort, liksom att Nazistuniformer, vapen, ammunition och handgranater insamlades.
Oscar lyckades till slut också få fabriken flyttad från slumkvarteren genom sina kontakter. Han fick till och med ta med sig sina arbetare sig till Brinnlitz i ockuperade Tjeckoslovakien. 1098 arbetare lyckades han få med sig! Dessa delade inte samma fruktansvärda öde som 25 000 barn, män och kvinnor i koncentrationslägret i Auschwitz. Där plågades människor till döds!
Schindler visste vad judarna kunde utsättas för, så han hjälpte dem så gott han kunde. Han sålde till och med sin frus smycken för att köpa mat, kläder och medicin åt dom, och hans fru Emilie såg efter de sjuka judarna.

De som ändå sorgligt nog inte överlevde fick en värdig begravning, bekostad av Schindler själv. Senare uträkningar visar att Schindler lade ut över 4 miljoner mark för att rädda sina judar! En otroligt stor summa pengar på den tiden!

I maj 1945 var allt över. Ryssarna flyttade in i Brinnlitz, andra världskriget var slut!
Kvällen före samlade Schindler alla sina judar tillsammans i fabriken och tog ett djupt, känslosamt farväl av dem. Han berättade för dem att dom var fria, han en flykting. ”Mina barn, ni är räddade. Tyskland har förlorat kriget.” Han bad dem att inte gå in i grannhusen för att råna och plundra. ”Bevisa er själva värdiga de miljoner offer som skördats bland er och avhåll er från individuella handlingar av hämnd och terror.” Han tillkännagav att tre yards av fabriken skulle ges till varje fånge plus en flaska vodka – som var värda ett högt pris på den svarta marknaden.
Fem minuter efter midnatt – säker på att hans judar var utom fara – lämnade Oscar Schindler fabriken. ”Jag måste ge mig av nu”, sa Schindler, ”Auf Wiedersehen”.

Amon Goeth blev tillfångatagen av amerikanerna, som över-lämnade honom till polackerna. Han hängdes den 13 september 1946 för mordet på tiotusentals människor.

Schindler försökte med hjälp av en judisk organisation skapa en cementfabrik. Men den gick i konkurs 1961.
1962 blev han hyllad som en hjälte i Israel, och han blev inbjuden att plantera ett träd i De rättfärdigas allé, vilket leder till The yad vashem museum i Jerusalem. Ett minnesmärke i Parken av Hjältar berömmer honom som räddaren av 1200 judar!
På grund av detta sa hans tyska affärspartner: ”Nu är det klart att du är en vän till judarna, därför vill jag inte jobba tillsammans med dig längre…”

När man frågade Schindler varför han gjorde det han gjorde under kriget svarade han:
”Jag hatade brutaliteten, sadismen och galenskapen hos nazisterna. Jag kunde inte stå ut med att stå och titta på när folk dödades. Jag gjorde vad jag kunde, vad jag var tvungen att göra, det mitt samvete sa att jag var tvungen att göra. Nåt mer finns inte att säga.”
I en intervju med Emilie Schindler sa hon:
”Han gav judarna allt och mig ingenting….”

Oscar Schindler levde till en ålder av 66 år. Han dog i Hildesheim 1974. Judarna kommer aldrig att glömma Schindler eller det han gjorde för dom!

SLUTSATSER:

Nå? Var Schindler en hjälte eller är han bara överskattad? Vissa kanske skulle vilja få honom till överskattad, men INTE jag! Efter allt jag har läst och lärt mig om Schindler så anser jag att han var en äkta hjälte! Han offrade allt han hade för judarna, sina pengar, sina arbetspartners, till och med sin fru!
Och vilken betydelse hade han för judarna då?
Jag anser att han hade en väldigt stor betydelse för dom! Idag lever det över 6000 ättlingar av Schindlers judar i USA och Europa, och många i Israel. Före det andra världskriget bestod den judiska befolkningen i Polen av 3.5 miljoner människor. Idag finns det mellan 3000 – 4000 kvar. Många har gått förlorade, men om inte Schindler fått upp ögonen för judarna så hade kanske ALLA judar utrotats! Han kunde ju lika gärna struntat i dom och fortsatt att försöka tjäna pengar på sin emaljfabrik, med judarna som sin arbetskraft, men det gjorde han inte. Istället offrade han allt han hade för att rädda dom!
Man får sig många små tankeställare när man tänker på det han gjorde, allt han offrade under andra världskriget, för judarna, det, under denna tid, föraktade folket.

SAMMANFATTNING:

Mycket av de fakta man läser om Oscar Schindler...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Oscar Schindler, judarnas räddare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2008-11-18

  Asså det var ett underbart arbete, man märker att du verkligen har tänkt igenom!! Jag håller också på och skriver en uppsats om han och nu fick du mig att tänka! Tack!

 • Inactive member 2011-02-05

  När man frågade Schindler varför han gjorde det han gjorde under kriget svarade han: ”Jag hatade brutaliteten, sadismen och galenskapen hos nazisterna. Jag kunde inte stå ut med att stå och titta på när folk dödades. Jag gjorde vad jag kunde, vad jag var tvungen att göra, det mitt samvete sa att jag var tvungen att göra. Nåt mer finns inte att säga.” I en intervju med Emilie Schindler sa hon: ”Han gav judarna allt och mig ingenting….” Oscar Schindler levde till en ålder av 66 år. Han dog i Hildesheim 1974. Judarna kommer aldrig att glömma Schindler eller det han gjorde för dom! VART HITTADE DU DETTA?? det går inte att trycka på dina källförteckningar det står att sidan inte går att visas tack i förhand

 • Inactive member 2012-03-28

  Dina källor fungerar inte alls ville jag bara meddela

 • Inactive member 2012-03-28

  Dina källor fungerar inte alls ville jag bara meddela

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-19]   Oscar Schindler, judarnas räddare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1720 [2023-02-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×