Galileo Galilei

7 röster
25190 visningar
uppladdat: 2003-02-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Många känner igen namnet, men få vet vad han sysslade med och uppfann, därför hade jag nu tänkt att berätta lite om just, Galileo Galilei. Han var en italiensk matematiker fysiker och astronom, som föddes i Pisa 1564. Där växte han upp tillsammans med sina två systrar och sin bror i en relativt fattig familj. Det märktes dock redan i tidiga år att Galileo var villig att läsa och han fick därför en privatlärare.

1574 flyttade familjen till Florens och Galileo övergick nu till att undervisas av munkar. Skolan var strikt och Galileo fick lära sig att jorden var universums centrum och den gamla filosofen, Aristoteles alla teorier stämde. 17 år gammal alltså 1581 började Galileo studera medicin, tanken var från början att utbilda sig läkare, men gnistan tändes aldrig riktigt. Däremot så satt han en kväll och studerade hur en lampa i taket svängde fram och tillbaka, han tog ”tiden” med sin egen puls och observerade att en svängning fram och tillbaka tog lika lång tid oberoende på om den svängde mycket eller lite, detta kom att väcka Galileos intresse för det vi idag kallar fysik och matematik.

1585 lämnade Galileo sin medicinutbildning på akademin och började istället att föreläsa på akedemin så att han kunde tjäna lite pengar. Samtidigt som han experimenterade med bollar och pendlar, han försökte genom att studera deras rörelser finna matematiska förklaringar.

1586 uppfann Galileo en hydrostatisk våg, detta gjorde honom berömd och han tjänade även en del pengar. Han skrev även en uppsats om att varje föremål har ett gravitationscentrum och att man, med hjälp av det, kan räkna ut hur det rör sig. Detta ledde till att han 1589 utnämndes till professor i matematik.
Galileo arbetade i tre år som professor, men p.g.a. att många av hans teorier inte stämde med Aristoteles, blev han oense med professorerna på akademin, och därför flyttade han 1592 till Padova.

I Padova arbetade Galileo som lärare och här fick han friare utföra sina experiment och lönen var dessutom högre. Här stannade Galileo i 18 år, alltså enda fram till 1610. Under dessa 18 år hann han bl.a. uppfinna reduktionspassaren och en enklare typ av termometer.

1604 skedde en sak som kom att väcka ett stort intresse hos Galileo, då upplystes nämligen hela himlen av en Stella Nova (ny stjärna).Få förstod vad det var, och brydde sig heller inte om att ta reda på det. Men Galileo blev mycket intresserad, detta kunde nämligen bevisa att Aristoteles och kyrkans teori om att universum var oföränderligt inte stämde.

1609 kom nyheten till Galileo, att en professor från Holland, Hans Lippershey, 1908 hade skapat ett teleskopet. Detta väckte stort intresse hos Galileo och han började skapa ett eget. När han sedan stod med resultatet i hand, var det mycket bättre än de som tidigare skapats. Galileo kunde med sitt teleskop förstora 32 gånger och därmed studera stjärnhimlen som ingen tidigare kunnat göra. Galileo belönades väl, han blev utnämnd till professor på livstid och fick så hög lön, att han aldrig mer behövde fundera över pengar.
1610 skrev Galileo boken ”Budbäraren från stjärnorna”. Den handlade om de upptäckter han gjort med hjälp av sitt teleskop. Vilka t.ex. var;
 Månen var platt.
 Vintergatan bestod av miljontals stjärnor.
 Venus hade faser.
 Saturnus var ej rund.
 Solen hade solfläckar.
 Jupiter hade månar.

Den sista upptäckten var också den viktigaste, genom att bevisa att Jupiter hade månar, kunde man även bevisa att teorin om att jorden var i centrum, inte stämde. Detta gjorde att Galileo fick problem med sina kollegor och därför flyttade han till Florens.

1611 reste Galileo till Rom för att visa upp sitt teleskop, det blev så uppskattat att han blev invald i Italienska vetenskapsakademin. Han fortsatte att studera stjärnhimlen och 1613 utgav han boken ”Breven om solfläckarna”. Detta var första gången han öppet stödde Copernicus teori om att solen är universums centrum. Galileo var nu ute på djupt vatten, att i denna tid stödja något som inte kyrkan gjorde var en stor synd.

1616 besökte Galileo påven, för att övertyga honom att alla vetenskapsmän skulle få vetenskaplig frihet, d.v.s. att de skulle få uttrycka tankar och åsikter samt att utföra experiment för att bevisa/motbevisa olika teorier. Galileo slog även ett slag för Corpernicus teorier, vilket inte blev speciellt populärt. Påven beslöt att om Galileo sa eller skrev något igen, som stödde Copernicus teorier skulle han genast föras i fängelse. Galileo drog sig tillbaka och fortsatte att arbeta med fysik och astronomi, men 1923 valdes Galileos gamle vän till påve, då såg Galileo sin chans. Efter att ha pratat med den nyvalde påven fick Galileo tillåtelse att skriva en opartisk bok om de två sätten att se universum på, d.v.s. solen eller jorden i mitten.

Bokens namn blev ”Dialog” , den blev godkänd av kyrkan, och fick en stor framgång i hela Europa. Senare kom det fram att boken inte var opartisk, Galileo ställdes inför rätta och i början på året 1633 fördes han i fängelse. Dessutom blev det förbjudet att läsa boken ”Dialog” och alla befintliga exemplar brändes.
I december 1633 ändrades dock Galileos straff till husarrest istället för fängelse. Galileo fortsatte att utföra sina experiment och studier. 1938 samma å...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Galileo Galilei

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-21]   Galileo Galilei
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1729 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×