Inkludering eller exkludering. En studie om aktörer med funktionshinders situation i det svenska sociala landskapet.

6230 visningar
uppladdat: 2007-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Studiens syfte innebar att undersöka situationen för människor med normalbegåvning och funktionshinder i dagens svenska samhälle samt att studera diskrepansen mellan aktörer med synliga funktionshinder och aktörer med osynliga funktionshinder. Detta på arenorna: Arbete/studier/daglig verksamhet, fritidsverksamhet och på allmänna platser i samhället Studiens forskning utgår från en metodisk grund som bygger på Layders domänteori, hermeneutisk metod och inspiration av Grundad Teori. Tillvägagångssättet har varit en triangulering bestående av samhällsvetenskapliga teorier, en kvalitativ intervjuundersökning och en kvantitativ enkätundersökning. Resultatet av studien visar på aspekter både av inkludering och av exkludering för människor med funktionshinder. Det konstateras att det existerar stora hinder för aktörer med funktionshinder på studiens arenor. Dessa hinder visar sig vara mest frekventa på arenan arbete/studier/daglig verksamhet. Det framkommer att diskrepansen mellan människor med synliga funktionshinder och människor med osynliga funktionshinder visade sig störst på arenan fritid och stor angående om hur utanförskapet ser ut/upplevs på studiens samtliga tre arenor. Aspekten tillgänglighet tas upp som en avgörande fråga för innanförskap på de tre arenorna. För aktörer med synliga funktionshinder är det i första hand aspekter runt den fysiska miljön och för aktörer med osynliga funktionshinder är det förhållanden i den sociala och den perceptionella sfären som verkar avgörande för ett innanförskap eller ett utanförskap. Trots regler och lagar från FN och Sveriges riksdag, så visar studiens resultat på situationer av utanförskap för människor med funktionshinder i dagens Sverige. För att möjliggöra en strävan till ett fullständigt innanförskap för människor med funktionshinder konstateras det att förändringar i samhället är nöd...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Inkludering eller exkludering. En studie om aktörer med funktionshinders situation i det svenska sociala landskapet.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-11-25

    Jag lyckas inte att läsa arbetet. hade jag kunnat få det mailat?

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-01]   Inkludering eller exkludering. En studie om aktörer med funktionshinders situation i det svenska sociala landskapet.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=17352 [2024-05-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×