Autism

8947 visningar
uppladdat: 2003-02-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att hämta information till detta arbete från boken ”vår son” som är skriven av Barry Kaufman, vars son tidigt drabbades av autism, men först tänkte jag berätta lite om sjukdomen.

Ordet autism kommer ifrån grekiskans ”autos” som betyder själv och begreppet autism myntades under 1900 talet för att beskriva den självupptagenhet som är typisk för schizofreni. Autism är alltså en sorts schizofreni där barnet/den vuxne stänger ute omvärlden.
I Sverige föds varje år ca 1000 barn med autism, ofta pojkar, och sjukdomen beror troligtvis på en medfödd eller tidig hjärnfunktionsstörning. Sjukdomen autism förekommer ofta tillsammans med andra sjukdomar och funktionshinder, t.ex. har hela 25 % av alla barn med autism dessutom olika grava funktionshinder, en 1/3 har epilepsi och även syn- och hörselskador är vanligt. Vanliga symptom vid autism är:

• Barnet visar antisociala och avskärmande aktivitetsmönster
• Sömngångaraktiga rörelser, snurrar saker och gungar.
• Utför oftast saker i vissa rutinmönster
• Ingen verbal kommunikation, och ibland inte ens med gester.
• Har ”tom” blick, ser igenom människor.
• Verkar döva
• Fascinerade av livlösa föremål.
• Undviker och avvisar kroppskontakt
• Är ibland självdestruktiva


Nu åter till Barry Kaufman och hans autistiska son Raun,
Rauns föräldrar upptäckte tidigt att det var något som inte var rätt med Raun och uppsökte sjukhus, där han så småningom om fick diagnosen autism, en stämpel, men för föräldrarna erbjöds ingen hjälp. Många doktorer ser autistiska barn som hopplösa fall, ur boken vår son har jag tagit följande citat:

”Vad vi gör med dem är bara att försöka träna dem så att de blir bra patienter, så att de inte ställer till besvär på de instutioner de kommer till” De få doktorer som var av åsikten att det fanns något att göra sa att Raun var alldeles för ung och bad dem återkomma ett halvår till ett år senare.

Rauns föräldrars förtvivlan blev allt större och de sökte hungrigt efter information om sjukdomen, hur den uppkommer och om olika behandlingsprogram.
En dag var Barry på en föreläsning där han plötsligt fann en eventuell lösning, valmetoden. Var man ger varje människa rätten att välja sin egen väg ”att älska är att acceptera” och det var efter denna metod Barry och Suzi arbetade för att hjälpa sin son. Deras program hade tre huvudpunkter:

• Ha en positiv attityd
• Ta sikt på motivationen, visa Raun att världen är vacker, att det är värt mödan.
• Undervisningsprogram och aktivitet i små delar, små nog att Raun ska kunna greppa om dem.

För att hjälpa honom skulle det krävas mycket tid och vilja, och Suzi gav upp sitt konstnärsliv för att helt och hållet ägna sig åt Raun och hans utvecklingsprogram. De började med att välja ut ett rum, med så lite saker som möjligt att distrahera Raun, i deras hem var badrummet det bästa. Sen iaktog de honom, och iaktog, sen härmade de honom, och härmade, han skulle på så sätt känna sig trygg och en gemenskap med familjen, så att han skulle våga vända sig utåt. Suzi kunde så småningom komma allt närmre och närmre Raun och med olika lekar kunde han så småningom göra för en utomstående ett litet, men för familjen Kaufman och framförallt för Raun själv ett enormt steg.

De kunde redan efter någon vecka röra honom utan att han drog sig undan, de kunde få ögonkontakt för en stund och han blev mer aktiv i lekarna.
De fortsatte framåt i lugn takt, Raun fick hela tiden själv bestämma vad han ville leka när han ville vara ensam fick han vara det, det var hela tiden hans val, de älskade och accepterade.
Hela 75 timmar i veckan arbetade Suzi, Barry, deras döttrar och andra anhöriga med att hjälpa Raun upptäcka världen, de använde sig av spel, lekar, musik och andra saker som väckte Rauns intresse. Framstegen var enorma, men det fanns även vissa tidpunkter då allt gick baklänges och Raun betedde sig som innan programmet sattes igång. Dock gick det oftast över, som om det var en sorts inlärningsplatå, och Raun fortsattes utvecklas. Vid två års ålde...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Autism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-10-07

    detta är väldigt sant. Jag har

  • Inactive member 2005-02-22

    Hejsan! Har fått ett brev om a

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-21]   Autism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1738 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×