Vattenförorening i Japan och Korea

6 röster
16591 visningar
uppladdat: 2003-02-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning

Huvudstad:
Japan: Tokyo
Nordkorea: Pyongyang
Sydkorea: Seoul

Befolkning: Ungefär 250 miljoner människor bor sammanlagt i alla tre länder tillsammans

Språk:
Japan: japanska
Sydkorea: koreanska
Nordkorea: Koreanska

Klimat:
Japan har ett monsunklimat 8 likt ett flertal andra områden i Asien ) och påverkas emellanåt av sk cykloner ( typ omfattande lågtryck som kan leda till väldigt obehagliga oväder med regn ). Skiftande klimat beroende på var i Japan man befinner sig ( bergen i Japan påverkarvindens gång mycket och så ). Likt Japan så har även Sydkorea och Nordkorea ett monsunklimat som till grader varierar mycket på var i landet som man befinner sig.

Största flod och sjö:
Floden Yalu är regionens största flod. Den sträcker sig vid Nordkoreas gräns och mynnar ut till Gula havet i väst och Japanska havet i öst. Största sjön är Biwa och den ligger i mitten av Japan ungefär vid Japans fd huvudstad
Kyoto.

Källor: Microsoft Encarta 2000, nordisk skolatlas, Världen idag: Japan och Korea sid 9, 25, 29 och 84


Historia

Japan har en av de längsta historia bland alla världens länder. Man tror att Japans historia sträcker sig enda till 660 år f. Kr. Vid 400 talet e.Kr började Japan få kontakter med Kina som då var en av världens mäktigaste stater. Under den japanska statsmannen Shotokus regim ( 572 – 622 ) så infördes även buddhismen i Japan som än idag är en religion med stort inflytande i Japan. Japans statskick och organisation blev alltmer likt Kinas statskick på 600 – 700talet . Med tiden blev dock Japan ganska isolerat i slutet av 700talet och på denna tid förlorade även den japanska kejsaren sin makt. Olika härskarfamiljer började styra Japan istället och den ätten som hade mest inflytande var Fujiwaraätten. På denna tiden växte även samurajerna fram. Dessa var otroligt lojala sina härskare. Faktum var att de var så lojala att de tog livet av sig då deras härskare hade dött. Dessa blev genom sin lojalitet och höga kompetens i strid härskarfamiljernas främsta vapen mot sina rivaler. Samurajerna var för de japanska härskarna vad de bepansrade ryttarna var för härskarna i Europa. Efter en del strider mellan samurajer blev Minamoto Yoritomo landets första gemensamma ledare 1192. Dessa ledare kom att kallas Shogun. Japan utvecklades med tiden till en rik feodalstat. På 1500talet blev dock Japan splittrat igen genom inrikes strider mellan rivaliserande ätter .

År 1548 blev dock Oda Nobunaga maktstridernas segrare ( mycket tack vare kontakter med portugiser som hade gett olika ätter i Japan det nya vapnet musköten ). Efter detta fick Odas general Hideyoshi bli Shogun under olika tidsperioder. Efter hans regim kom Tokugawadynastin till makten. De var dessa som fick ett slut på Japans isolering. Dock var det inte frivilligt. Tokugawadynastin hade nämligen fölrst förbjudit utländska förbindelser under 1600talet eftersom att de oroade sig för kristendomens utbredning. Senare på 1800talet tvingades de militärt av USA att föra diplomatiska handelförbindelser med dessa. Shogunatet störtades dessutom av Shogunens kronprins Meiji som efter detta gjorde Japan till ett land byggt på en västerländsk model. Samurajerna togs bort och ersattes av värnplikt. Det var även denna som införde den sk kejsarkulten i Japan. Den gick ungefär ut på att kejsaren var Guds son och att japanerna därmed var skyldiga att göra allt för den japanska kejsaren. Detta kom att få en hel del konsekvenser under Andra världskriget då Kamikazepiloterna spelade en viktig roll i kriget mot USA.
Under 1800talet slut och nittonhundratalets början så erövrade Japan diverse områden från bla Kina. Under denna tid erövrade de även Korea . Senare drog sig även Japan in i andra världskriget på Axelmakternas sida. De genomförde ett blixtkrig mot USA genom att flygbomba den amerikanska flottbasen Pearl Harbor på Hawaii . USA svar på detta ledde dock till att USA tog många av Japans provinser och de utförde även fördödande atombombningar i Hiroshima och Nagsaki i början av augusti 1945 vilket ledde till att japan inom kort gav upp.

Kejsar Hirohito tog på samma gång ett slut på myten om den gudomliga kejsarn genom att året efter andra världskriget förklara att han inte var Guds son ( att många japaner blev rejält besvikna på detta är förståeligt eftersom de lät sina barn offra sig för kejsaren ). På denna tid ockuperade även Sovjet och USA Korea. Senare då Kalla kriget kom igång delades Korea in i en kapitalistisk självständig stat ( sydkorea ) och en stalinistisk självständig stat ( Nordkorea ). Japan har dock trots detta på senare td lyckats bli en av världens rikaste länder. ..

Vattenproblem i Japan-Korea


Hakkaido Nansien Oki 12 juli 1993 efter att ha drabbats av en tsunami

Tsunami och översvämningar: Ett av landets största problem är att Japan ligger i det sk ring of fire. Ring of fire är ett mönster av sprickor i litosfären som ligger i Stilla havet. Hela Japan ligger i en sådan spricka . Detta leder till många jordbävningar i havet. Då jordbävningar förekommer i jordskorpan under havet så förekommer det en jättelik flodvåg ( som kan vara upp till 150 m ) som sedan far in mot den japanska kusten vilket givetvis leder till att många människor drunknar och att många byggnader i området mm skadas. Olika odlade jordar mm flyter ju även bort i och med att de får så mycket vatten. Dessa jättelika flodvattenvågor kallas tsunamis. I Japan ger dessa tsunamir värst konsekvenser dels eftersom det ständigt förekommer jordskred i det området och dels eftersom att bosättningarna vid kusterna består av väldigt många människor. Att ett flertal kuster i regionen dessutom drabbas av landsänkning gör ju inte saken bättre heller

Det är en dum lösning jag har på att lindra dem här problemen. Det är nämligen så att om kustområdena har en låg vattennivå så växer flodvattenvågorna och i och med det så orsakar det mer skada. Skulle man då inte på något sätt kunna göra så att vattennivån vid kusterna blir mer djup så att flodvattenvågorna inte blir så stora .
Man skulle väl typ kunna spränga delar av kusterna vattendjup så de blir djupare eller något. Det borde väl gå?

Konsekvenserna skulle möjligtvis kunna bli att Japans rika fiske skulle kunna hotas eftersom en del fiskarter dör ut om de tvingas leva i djupare vatten. Dock kan ju med tiden nya fiskearter börja leva vid djupare vatten fast en sån förändring inom fiskelivet tar ju ett tag. Alltså kanske man inte borde göra alla kuster i Japan grundare utan bara en del kuster eftersom dest som sagt kan få för stora konsekvenser för fiskelivet.

Tyvärr hittade jag ingen riktig statistik på hur mycket rent vatten Japan har på FNs hemsida. Dock drar jag denna slutsats i och med ett avsnitt jag läste i boken ” Världen idag: Japan och Korea ” där det fanns ett kapitel om Japans omfattande avgasutsläpp och miljöutsläpp .
Klimatet i Japan påverkas årligen av monsunerna ( kraftiga regn orsakas även av sk tyfoner i regionen )som förekommer i Asien. Detta leder då givetvis till mycket regn vilket ju av logiska anledningar kan leda till översvämningar emellanåt. Jag tvekar dock på att man eventuellt kan göra något åt det. Kanske borde man bosätta fler människor vid områden som ligger ganska långt över havet. Om man bosätter fler människor på såna platser så drabbas dem ju inte lika mycket av översvämningarna. Problemet dock är ju att det ju uppenbart tar ett tag att bilda nya bosättningsområden.
Dock påverkar monsunerna nästan bara Japans västkust men ändå. Klimatet i Japan är i huvudtaget väldigt varierande. För det första finns det många bergiga områden. Dessa fungerar som klimatdelare vilket leder till att västra Japan får ett ganska snöigt och regnigt klimat medan norra Japan har dimma och dis vilket då till skillnad från Japans västkust leder till torra vintrar . Problemet i detta skulle möjligtvis kunna vara att en del områden i öst av Japan drabbas av landsänkning vilket då leder till att skadorna av översvämningar och tsunamis blir allt större

Miljöutsläpp, avgaser och förstörandet av våtmarker: Ett annat allvarligt problem i särskilt Japan är miljöutsläppen och avgaserna. Eftersom att Japan är väldigt bergigt så finns det ju inte så mycket jord som kan ta åt sig avgaserna vilket leder till att avgaserna och miljöutsläppen då istället måste koncentrera sig i havet. Detta borde ju då leda till att en del sjöars mm PH värde kan förändras så de blir salta och näringsfattiga. Dessa gifter kan då spridas i små doser som sedan äts av andra djur som tex fiskar och även människan kan då få i sig dessa gifter om de sedan äter dessa fiskar ( en sådan risk är ju dessutom stor i Japan där både utsläppen och fiskjagandet är vanligt ). Detta måste då leda till att avgaserna som sprids till vattnet leder till problem i Japans olika ekosystem. På det sättet är ju vattnet ganska förorenat. Alltså för att mnotverka detta så kan ju Japan eventuellt försöka sprida kalk i vattnet eller minska på avgaserna ( iförsäg gör de ju det nu delvis i och med att de skrivit under Kyotoavtalet men ändå ). Dock bör jag påpeka att avgaser mest drabbar atmosfären fast det drabbar även vattnet. Dessutom bildas ju genom bilavgaser svavelsyra ( på lång sikt ) som regnar ner på marken och drabbar både växtlivet på jord och i vatten.

Det vore alltså vettigt om Japan minskar på avgaserna och miljöutsläppen.

Regionen Japan-korea har ett rikt fågelliv pga av att regionen har många kustvåtmarker. Problemet Japan har när det gäller våtmarker är att många våtmarker torrläggs för att man ska kunna bygga olika byggnader och för att göra om våtmarkerna till jordbruksområden. Likt jag nämnde tidigare så förgiftas även våtmarkerna av det stora och omfattande miljöutsläppet i Japan som kommer från industrier, hem, bilar osv.

På samma gång har Japan även bestämt sig för att bygga fördämningar, kanaler och diken som gör att mer än hälften av våtmarkerna kommer försvinna. Detta kommer få stora konsekvenser för fåglarna i Japan eftersom de ofta flyttar till våtmarkerna i japan och de har dessutom sin häckningsperiod där.

Visserligen är det stor skillnad mellan detta i Japan och Nord och Sydkorea. I Japan verkar man inte försöka se till så att man ger lagom mycket utsläpp utan de kommer snarare med hur mycket utsläpp som möjligt. I nordkorea och Sydkorea värnar man däremot om naturen. Man har långt fler naturreservat mm i Korea än i Japan och det visar ju att man för en vettigare miljöpolitik där .

Japan kan möjligtvis inte undvika översvämningar men de kan åtminstone satsa på att föra en vettigare miljöpolitik. Andvändandet av så pass mycket fossila bränslen mm som dem gör leder till enorma miljöproblem. Fisken skadas ju som nämnt vilket är ett allvarligt hot mot Japan som satsar så mycket på fiske. På samma gång är det även dumt att göra sig av med så pass mycket våtmarker som japanerna gör. Våtmarkerna spelar ju en viktig roll för fågellivet i Japan. Fåglarna behövs ju. De sprider ju tex frön vilket gynnar växtligheten och dessutom så fungerar de som föda till andra djur.

Japan ka...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vattenförorening i Japan och Korea

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-01-14

    Det är ett bra arbete du har s

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-23]   Vattenförorening i Japan och Korea
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1741 [2022-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×