Turism-Hanoi, Vietnam

8933 visningar
uppladdat: 2003-03-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Grönklädda berg, turkost vatten och en historia som inte många har undgått. Ett vimmel av motorcyklar, restauranter och små butiker. Siden, kryddor, souvenirer i oändliga variationer, kläder, väskor och till och med gravstenar, allt går att köpa i huvudstaden

Hanoi, Vietnam


Små charmiga gator vars namn talar om vad det är som kan köpas just där, Hanois gamla kvarter med sina gränder är fascinerande. Överallt ser man vietnamesiskor med sina typiska hattar och ok fyllda med frukter. Andra ser man sovande på en cyclo eller vinkande välkomnande ifrån en affär som till synes bara är ett hål i väggen. Den här delen av stan slutar aldrig att leva. Vill man istället för liv och rörelse ha lite lugn och ro är det bara att gå några hundra meter ner till Hoan Kiem lake- sköldpadds sjön. Där finns ett tempel, när man gåt in där möts man av en helt annan atmosfär, där finns tid för andrum och det är förhållandevis tyst. Den svalkande brisen från sjön fläktar lätt i hettan och ”taket” ute på gården ger välbehövd skugga. Besökarna sitter och spelar spel, läser, njuter eller går runt inne i templet. Detta är även en naturlig utgångspunkt för statsvandringar, för hur kan man upptäcka stan bättre än att gå runt i den, eller om man inte har så lång tid på sig kanske ta en cyclotur genom staden.

Ett måste är att ta sig till marknaden, ett stort byggnad i två våningar där man kan hitta vad man än letar efter, resväskor, kryddor, kläder, och så klart siden, Vietnams stolthet, en av de varor som de genom alla tider har handlat med och fortfarande idag är handeln omfattande. De finns i oändliga variationer på färger och mönster och är extremt billiga (ca 1 USD/meter). Efter besöket kan man äta på en av stadens alla restauranger, antingen en turistanpassad, där man sitter inomhus och vid vanliga bord eller ett av de små vietnamesiska haken där folk sitter på en liten trottoarstump eller helt enkelt på gatan vid små plastbord på ännu mindre plastpallar. Det kanske kan verka vara stressande att sitta och äta mitt i trafiken, men det är det inte för stress existerar inte i Vietnam. Allt tar sin tid och befolkningen kan sitta i de små restaurangerna i timtal, helt oberoende av all rörelse runt omkring dem.
Trafiken kan bli en chock för den som inte är van och visst händer det att de nya turisterna står och väntar ganska länge innan de vågar sig över gatan. Trafikregler är nämligen inget som efterföljs i Vietnam, störst går först och det kryllar av moppar, ändå ser man sällan olyckor. Hemligheten är tempot, ingen kör i mer än 50 km/h och när en fotgängare en gång har börjat gå över en gata (det finns inte många övergångsställen) så måste han fortsätta hela vägen. Det säkraste sättet är inte att som i Sverige, springa över gatan, utan att hela tiden i lugnt tempo gå över gatan. Förr eller senare är man på andra sidan och när man har gjort det några gånger så är det inte längre en utmaning.

Det går att göra turer från Hanoi med ett av de många resebolag som finns runtom i staden, vill man åka på en en-, två- eller tredagars tur så fixas det mycket enkelt. De två vanligaste målen för dessa dagsturer är Halong Bay, den vackra ”skärgården” med klippor som sticker upp ur vattnet är mycket känd och har bland annat synts i en James Bond film. Man åker båt mellan klipporna och stannar på förutbestämda restauranger och hotell. Det andra är Sapa, nära gränsen till Kina. Där möts man av enastående berg som inbjuder till dagsvandringar. Man utgår från den lilla pittoreska staden Sapa och kan därifrån vandra runt i princip som man vill, det finns såklart även guidade turer att ta om man vill ha det lite mer organiserat. Dessa avstickare är perfekta att besöka på sommaren då man vill ha en paus från stadslivet och istället uppleva en annan sida av Vietnam- den vackra naturen.

HUR: Till Vietnam kommer man lättast med flyg, det finns flera flygbolag trafikerar Hanoi, däribland Malaysian airlines och Thai air. Resan tar ca 18 timmar inkl. två mellanlandningar.
NÄR: Vietnam är vackert året runt, bästa tiden att åka dit är mellan februari och oktober.
KOSTNAD: En vecka i Hanoi inklusive flyg kostar ca 18 000 (flyg, mat och hotell)


Faktaruta- Vietnam

Valuta: Landets valuta är dong. Det är US dollar dom man ska satsa på att ha med sig då det är förbjudet att föra dong över landets gränser. US dollar går att betala med på de flesta ställen (15 000 dong = 1 US$)
Språk: Vietnamesiska
Klimat: Subtropiskt, 15-30 grader året runt. Två årstider - vinter och sommar, tyfonrisk på sommaren.
Mat: I Vietnam är de flesta av de traditionella köken representerade och speciellt i en storstad som Hanoi är det inte alls svårt att få precis det man vill ha vare sig det är europeiskt, indiskt, amerikanskt eller så klart vietnamesiskt. Det vietnamesiska köket består i stor del av ”com” som är ris och ”pho” som är nudlar, dessa kombinerar de med kyckling, kött, grönsaker fisk eller skaldjur. Maten upplevs inte vara så karaktäristisk för asiatisk mat eftersom den är mildare än ”den västerländska uppfattningen” av det asiatiska kökets mat som vanligen ganska kryddstark.
Vaccinationer: hepatit A (hav...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Turism-Hanoi, Vietnam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-03]   Turism-Hanoi, Vietnam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1768 [2022-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×