Skottland

3 röster
15864 visningar
uppladdat: 2003-03-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Skottland är idag ett av fyra länder som utgör Förenade Kungariket Storbritannien med Nordirland. Skottland är ganska litet, endast 78 000 kvadratkilometer, jämförbart med Medelpad, Ångermanland, Jämtland och Härjedalen tillsammans. Cirka 5 miljoner invånare, där långt över hälften bor i ett ganska smalt bälte mellan Forth och Clyde, dvs runt storstäderna Glasgow och Edinburgh. Den traditionella näringen, tung industri (t ex gruvor, textil och varv) är till stor del ersatt av lättare industri samt oljeutvinning i Nordsjön. Fisket är betydelsefullt.

I Skottland talas engelska med karakteristisk skotsk accent som varierar ganska mycket över landet. Dessutom finns cirka 80 000 talare av gäliska (framförallt på öarna i väster).

De äldsta spåren efter mänskligt liv i Skottland är cirka 7 000 år gamla men inte så mycket är känt om den skotska historiens exakta detaljer förrän kring Jesu födelse. Det var då romarna kom till Skottland som de kallade norra Britannien. Men längre upp än till trakterna av nuvarande Edinburgh-Glasgow kom de egentligen aldrig. Tidigt på medeltiden bodde fyra folk i Skottland: pikter, angler, kelter och irer. Dessa tvingades samarbeta i allt högre grad allt eftersom anfallen från nordiska vikingar blev allt svårare att stå emot. På 840-talet bildades kungariket Alba som senare kom att kallas Skottland. Alba dominerades av irerna. Vikingarna lyckades endast erövra Caithness-halvön samt Shetlands- och Orkneyöarna. Inom Skottland nådde lokala hövdingadömen ofta långtgående självstyre. Hebriderna till exempel vars hövdingaklan MacDonalds (Lords of the Isles) erkände Norges överhöghet över ögruppen ända fram till 1266 och som sen hade en hög grad av självständighet ända fram till 1493.

Motsättningarna mellan Skottland och grannen England i söder skärptes under 1200-talet. En lång rad krig mellan de båda länderna följde. Under denna tid var Skottland lierat med Englands dåvarande ärkefiende Frankrike i The Auld Alliance. Inom Skottland var det ofta fejder mellan olika mäktiga klaner. 1468 kunde Shetland och Orkney inlemmas i det skotska riket och det nordiska väldet över ögrupperna var slut. Det skotska parlamentet grundades redan på 1300-talet.

På 1500-talet var det stormigt i Skottland på grund av stridigheter mellan katoliker och protestanter som ville reformera kyrkan. Bland annat avrättades den katolska drottningen Maria Stuart. Den skotske kungen Jakob VI genomförde det nuvarande systemet med en presbyteriansk statskyrka (Church of Scotland) och han efterträdde även Englands drottning Elisabet I på tronen, vilket gjorde att England och Skottland förenades i en union 1603. Kungen flyttade till London och Skottland styrdes av hans utsända rådgivare. 1600-talet kom att präglas av inbördeskrig och motsättningar, både mellan England och Skottland och mellan olika intressegrupper i de båda länderna. År 1707 permanentades unionen mellan England och Skottland och det skotska parlamentet avskaffades.
Under de följande decennierna/århundradena integrerades länderna allt mer.

Ett mörkt kapitel i den skotska historien var rensningarna av Högländerna i början av 1800-talet (The Highland Clearances) där storgodsägarna i stor skala tvingade bort småbrukare som inte själva ägde sin jord i syfte att bereda plats för väldiga fårahjordar som var lönsammare än småarrendatorer. Värst av alla hänsynslösa storgodsägare var hertiginnan av Sutherland som lät sin brutale förvaltare Patrick Sellar kasta ut 15 000 människor från sina ägor. De som inte lyckades flytta innan uppsägningstidens slut fick se sina hem brända. En gammal kvinna som inte hann ut förrän hennes hus stacks i brand av Sellars män omkom i lågorna. Den lokale sheriffen höll Sellar ansvarig för kvinnans död men förvaltaren frikändes av den jordägardominerade juryn och sheriffen fick kort därefter sparken. Det bodde alltså mycket mer folk än idag i Högländerna innan rensningarna och att Högländerna idag fortfarande till stor del är öppen ödemark eller hedmark beror till mycket stor del på det som hände i början av 1800-talet. De flesta som tvingades bort från sina hem emigrerade till Amerika eller Australien.

En annan orsak till att Högländerna under 1800-talet blev allt mer glesbefolkade var den industriella revolutionen som framförallt påverkade de skotska lågländerna, inte minst områdena kring Glasgow. Bomullsindustri, varv och gruvor hörde till de viktigaste branscherna. Utvecklingen gick snabbt och Skottland låg kring sekelskiftet långt framme i fronten när det gällde industriellt framåtskridande. Men efter första världskriget hade förutsättningarna förändrats och Skottland hamnade i bakvatten. På 1930-talet hade Skottland både Europas högsta arbetslöshet och högsta barnadödlighet. På 1970-talet var det på nytt kris med gruv- och varvsnedläggningar men dataindustri och turism har åter fått fart på Skottland under 80- och 90-talen.

I mer modern tid har den skotska historien också inte minst handlat om nationalismens återintåg. Det skotska nationalistpartiet SNP bildades redan 1928 men det var först 1967 som de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skottland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-17]   Skottland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1799 [2024-05-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×