Drömtiden - historien om Australiernas ursprung

6825 visningar
uppladdat: 2003-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Introduktion och bakgrund
Man vet inte riktigt när de första människorna anlände till Australien. Man tror att det var för åtminstone 53000 år sedan men det kan vara längre tillbaka än så. Invandrarna kom i små grupper under en lång tid, de sista kan ha kommit så sent som 3000 f Kr. Fram till för ungefär 10000 år sedan då de sista landbryggorna försvann kunde man vandra till Australien från Östasien, över den indonesiska övärlden, senare bosättare måste ha kommit över vattnet. Australierna har inte upptecknat sin historia och inte bevarat några minnen av sitt asiatiska ursprung. Istället har de bildat en mängd skapelsemyter för att förklara sin uppkomst och sitt ursprung. Vissa spår har färden från Asien dock satt. I många av australiernas legender berättas det t.ex. om långa resor i kanot.
Australierna levde som nomader, de färdades över landet och jagade, samlade och fiskade. Under sin färdväg skapade de underbara väggmålningar på heliga platser men de skaffade sig aldrig något skriftspråk. De var totalt avskurna från människor på andra kontinenter och kunde därför inte ta lärdom utifrån. De uppfann aldrig hjulet, odlade inga grödor, använde inga metaller och tillverkade inga lerkärl. Inga större byggnader eller städer eller vägar byggdes. Australierna bodde i hyddor under sin färd. Ändå är deras religion den utan jämförelse äldsta på jorden. De har också den äldsta oavbrutna traditionen som finns.

Drömtiden - skapelsen
Dreamtime, drömtiden, är australiernas mytologiska urtid. Landet skapades av heliga varelser som uppstod ur jorden. Urvarelserna var dubbelgestaler, de var både djur/växt och människa samtidigt. De vandrade genom Australien och genom sina handlingar skapade de landet med dess växtlighet, djurliv, naturformationer och människor. Urvarelsernas livskraft finns fortfarande kvar överallt där de har vandrat fram och landet och alla australierna är del av deras helighet. På må sätt kan man säga att australiernas religion är panteistisk.
När skapelsen var klar sjönk drömtidsvarelserna tillbaka ner i jorden. De platser där de blev ett med jorden igen är för evigt del av drömtiden och är mycket heliga. . En stenbumling kan vara en hopkrupen wombat, en dal kan vara fotspåret av en man och ett träd en förvandlad wallaby. Min fasters man Joe berättar att hans farmor (fast inte farmor bokstavligen, hon levde för många tusen år sedan) var del av de sju systrarnas stjärnbild. På den tiden var de åtta men Joes farmor bestämde sig för att komma till jorden. På vägen ner urinerade hon på månen och gav den dess blekgula färg.
Australiernas stammar är uppdelade efter vilken drömtidsvarelse man härstammar från. Man kan vara ”crocodile dreaming” eller ”brolga dreaming” t.ex. Dessa djur eller växter är extra heliga totems och dem har man ansvar för.

Viktiga personer i kulten
Den australiska religionen har inga präster eller hövdingar men det finns ändå skillnad i social status beroende på att de som vet mer om stammens kultur och drömtider och har genomgått fler riter är viktigast. Berättandet och kunskapen om historien är vad som styr stammarna och kuluren. Även lagar och uppfattningar om rätt och fel stammar tillbaka från drömtiden. Urvarelsernas handlingar visar oss hur vi borde leva.
Om de australiska männen är föhållandevis jämställda, utan överlägsna och underlägsna, hövdingar och tjänare utgör kvinnorna traditionellt underklassen.
De gör alla tunga och monotona arbeten, de får visserligen höra om sitt mytologiska ursprung men de får inte ta del av de religiösa riterna eller delta i återställanderiter. Kvinnorna har sina egna religiösa riter men dem vet man mycket lite om.


Litteraturförteckning:


Chambers, John H. (1994) Historisk guide till Australien
Nile, Richard och Clerk, Christian (1996) Cultural atlas of australia, new zealand and
th...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Drömtiden - historien om Australiernas ursprung

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-23]   Drömtiden - historien om Australiernas ursprung
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1850 [2024-07-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×