1900-1945

13 röster
18182 visningar
uppladdat: 2003-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1900-talet är krigets, hoppets och jordklotets århundrade. Första och andra världskriget, dominerade Europa under första halvan av decenniet. Det första världskriget utkämpades i industriell skala – med automatvapen kom masslakten.

I Ryssland lovade Stalin guld och gröna skogar med kommunismen. Resultatet blev dock tvärtom: Hungersnöd i Ukraina och 22 miljoner människor som dog som slavar i arbetslägren.

Hitler introducerade nazismen, och i det andra världskriget dog 50 miljoner människor. 6 miljoner var judar som mördades i koncentrationsläger, i masskjutningar eller på grund av förhållandena i vilka de tvingades leva.

Einstein ifrågasatte Newton med sin relativitetsteori. Flemming uppfann penicillinet. Senare kom också de första p-pillerna, som gav kvinnorna mer makt över sina liv. En mörkare del av 1900-talets uppfinningar var genombrottet som atombomben innebar.

Före 1950 jobbade de flesta med jordbruk. Nu flyttade folk in till städerna med löften och hopp om bättre arbeten och högre livsstandard. Klyftan mellan de fattiga och de rika vidgades.

Mot slutet av århundradet har världen blivit mer och mer enat, på det sättet att vi idag kan se vad som pågår på andra sidan jordklotet live. Mobiltelefoner, tv, internet, datorer, mikrochips och så vidare har gjort livet lättare för oss. Idag kan alla andra få veta vad vi håller på med, vare sig vi vill det eller inte.Albert Einstein

Albert Einstein föddes i Ulm i Tyskland den 14 mars 1879. Han är en av de mest betydelsefulla personerna i fysikens historia. Han är mest känd för sin relativitetsteori, men han gjorde också många andra viktiga upptäckter. Hans teorier förändrade hela världsbilden.

Han studerade i Tyskland, Italien, Schweiz och vid den tekniska högskolan i Zürich. Därefter sökte Einstein arbete inom den vanliga akademiska karriären, men fick ingen jobb. Istället började han arbeta på patentverket i Bern, där han var anställd från 1901 till 1909. Under den tiden kom flera av hans upptäckter till. Hans relativitetsteori ko ut 1905.

Han började jobba som professor i Zürich of Prag, innan han blev chef för Kaiser Wilhelminstituten för fysik år 1914. Två år senare la han fram sin allmänna relativitetsteori.

Eftersom Einstein var av judisk börd blev han utsatt för förföljelser av den tyska nazismen. 1933 emigrerade han till USA, där han blev forskningsprofessor vid Institute of Advanced Study i Princeton.

1939 hade man i Tyskland upptäckt uranfissionen (det är den process som skapar energin i en vanlig atombomb). Einstein skrev till president Roosevelt om vilka faror detta kunde innebära, och på presidentens order påbörjades projekt Manhattan. Den ledde fram till atombomben 1945. Innan dess skapade man dock även den första fredliga kärnreaktorn.

Efter kriget blev Einstein en av de starkaste motståndarna mot kärnvapen.

1922 fick Einstein 1921 års nobelpris i fysik för sina teorier om fotoelektriciteten. Einstein dog 1955 i Princeton, USA, 76 år gammal. Han fick två söner och var gift två gånger.


Flemming och penicillinet

Att penicillinet upptäcktes var en ren slump. Det var Alexander Flemming, mikrobiolog vid St. Mary’s Hospital i London, som gjorde upptäckten. Han experimenterade med en odling av bakterien staphylococcus aureus. Han åkte på semester, och när han kom hem igen var odlingen förstörd. Runt svampbildningarna i det odiskade kärlet var allt dött. Flemmings kollega identifierade svampen som penicillium rubrum. Flemming fortsatte forska om svampen. Han publicerade en artikel om penicillinets antibakteriella verkan. Han möttes dock av stor skepsis.

Åtta månader senare gav Flemming upp sin forskning. Tio år senare lyckades Howard Flory och Abraham Chain isolera det rena penicillinet. Flemming blev adlad för sitt arbete och 1945 fick alla tre forskarna fick Nobelpriset.


Källförteckning
Legon - Albert Einstein. http://paranormal.se/topic/albert_einstein.html. 27-02-03.
L...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: 1900-1945

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-04-18

    du har verkligen tagit med det

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-23]   1900-1945
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1870 [2022-08-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×