Författarporträtt Pär Lagerkvist
68345 visningar
uppladdat: 2000-09-03
uppladdat: 2000-09-03
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Pär Lagerkvist
Pär Lagerkvist är en av Sveriges, genom tiderna, största författare. Med skrivlusten söker han svaren på livets gåtor, och når Nobelpriset i Litteratur 1951.
Biografi
Lagerkvist föddes år 1891 i Växsjö, där han också växte upp. Hans far var bangårdsförman och hans familj mycket troende.
Han kom att studera litteratur och konsthistoria vid Uppsala universitet, men trivdes inte och slutade efter två år. Det var då han började skriva på heltid. I och med en inspirerande resa till Paris fick han en stark uppfattning om hur han tyckte att litteratur borde vara.
Han flyttade till Danmark och skaffade fru och barn. Förhållandet blev dock inte som han hoppats, och på tjugotalet separerade de. Som följd av hans familjeproblem skrev han ”Gäst hos verkligheten”, som skildrar förhållandet i hans barndomshem. Han gifte om sig och levde sedan med sin nya fru till 1974, då han dog åttiotre år gammal.
Författarskap
Lagerkvist var en pessimist, han skrev mest om tragedi och ondska. Han sökte efter svar på de svåraste frågor, och gav sig ofta in på djupa ämnen som meningen med livet, ondska, kärlek och döden. Han var en mycket deprimerad person som trodde mer på människan än på Gud. De ämnen som tas upp i hans böcker är djupa och samhällskritiska, ofta med skildring från hans egen barndom.
Då man läser hans böcker dröjer det inte lång tid innan man får en klar bild av den värld boken i fråga målar upp. Man kommer snabbt in i handlingen vilket, speciellt för ovana läsare, är en fördel.
År 1933 släppte han boken ”Bödeln”, som skulle bli en försäljarsuccé. Med den varnade han för det nazistiska hot som under trettiotalet bredde ut sig. Som följd till detta valdes han in i Svenska Akademin. År 1950 släpptes Barabbas, som blev en stor internationell framgång. Bekräftelsen på hans stora skicklighet kom när han år 1951 belönades med Nobelpriset i litteratur.
Lagerkvist skrev även dikter. Diktsamlingen ”Ångest” slog igenom först, men följdes snart av ”Teater”. Men mest känd är ändå samlingen ”Aftonland” som räknas som något av de bästa i hela den svenska litteraturen. Hans dikter är känsloladdade och sökande. Mättade av sorg och depression.
Dvärgen
År 1944 kom Lagerkvists roman ”Dvärgen” ut. Den handlar om en Dvärgs liv på ett furstehov i renässansens Italien. Pär Lagerkvist berättar historien ur ett perspektiv sett från dvärgens dagbok. Jag ifrågasätter mig dock dvärgens detaljerade sätt att beskriva vardagen på. Saker som för honom borde vara oväsentliga och underför-stådda beskrivs på det mest omfattande vis i hans egen dagbok. Dagboksperspektivet är givetvis ett bra sätt att beskriva Dvärgens tankar på. Men ger dock ett något orealistiskt intryck.
Dvärgen kan liknas med ondskan själv. Han föraktar allt vad kärlek står för, och blir äcklad av att se andra upp-leva glädje. Kärlek, glädje och skratt är för honom någonting kväljande och falskt. Han vill ha krig. Han vill känna den omätliga upphetsningen av att sticka sin dolk djupt in i bröstet på sin fiende.
I följande textbeskriver han själv sin hunger efter blod:
”Jag blir sjuk av dessa malande tankar, av fruktan för att kanske bli lämnad kvar, hemma bland kvinnor och barn, och inte få vara med nu när det äntligen händer någonting. Och de största slaktningarna blir kanske just nu i början. Jag brinner av längtan efter blod.”
Men trots allt lyckas Lagerkvist framställa dvärgens vedervärdiga åsikter på ett sätt att man vissa stunder faktiskt finner samtycke med honom. Trots att Dv...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
Källhänvisning
Inactive member [2000-09-03] Författarporträtt Pär LagerkvistMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=196 [2024-12-13]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera