Tjänstekvinnans son

6 röster
35036 visningar
uppladdat: 2003-04-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En ensam pojke vid namn Johan får i denna bok spegla Augusts egen barndom. Johan bor i en stor familj med syskon och föräldrar, dessutom bor Johans morbror, mormor och faster i hushållet.

Handlingen utspelas under 1850: talet och framåt i Sverige och kretsar helt kring Johans liv och hans inre tankar och känslor. En av de första traumatiska händelserna Johan är med om i boken inträffar vid middags bordet. Johans far anklagar honom för att ha druckit ur faderns vinbutelj, något Johan inte gjort. Men Johan blir misshandlad av fadern så länge att han tillslut erkänner ett brott han ej begått. Johan blir alldeles ifrån sig, tänkt att bli dömd för något man inte gjort, när det enda han gör är att akta sig för att göra fel.

Redan i detta tidiga skede av boken förstår man att Johan är rädd och osäker, till stor del pga. sin mors och fars känslokalla bemötande av barnen i familjen. Det är tydligt att ömhet och kärlek är en bristvara i den här familjen gentemot Johan.

Efter händelsen med vinbuteljen blir Johan mer och mer tillbakadragen, han trivs bäst med att vara för sig själv och inte stå i centrum. Självfallet skapar detta en hel del oro och ångest hos Johan när det har blivit dags att börja skolan. Det visar sig dock att Johan har en naturlig fallenhet för de vetenskapliga ämnena, och det leder till att Johan känner sig något utsatt, alla ögon riktas mot honom.

Efter ännu en bit in i boken blir man mer och mer fascinerad av hur den unge Johan tolkar och analyserar sin omgivning. Han upptäcker snart att världen består av mer än orättvisor och elakheter, det finns kärlek och vänskap också.

Johan lär sig också vikten i goda relationer, då han efter att ha kommit för sent till skolan en dag slipper sitt straff från rektorn, eftersom en av skolans städerskor berättat för rektorn att Johan nyligen flyttat och därför inte vant sig vid den nya vägen till skolan än.
Johans sökande efter en plats i tillvaron där han kan känna sig trygg och accepterad tog aldrig slut, och han kände sig fortfarande rädd och ensam i slutet av boken.

Jag tror att boken var ett sätt för August Strindberg att lätta något på smärtan han bar inom sig, från sin barndom. Han kände sig aldrig lyckad och behövd inners inne, och det var nog ett sätt för honom att be om lite bekräftelse. Det tror jag för övrigt att hela hans liv kretsade runt, att söka en bekräftelse.

Själva boken är så detaljerad och hans beskrivning av miljöerna är underbar! Det omoderna språket påverkar mest i början, men man kommer in i språket ju längre man kommer i boken.
Det som jag blev mest fängslad av var att jag fick möjlighet att läsa om en 10 årig pojkes upplevelser och känslor. När man läser boken så förstår man ganska så lätt att August Strindberg inte hade en allt för lätt barndom. Man kan också utan tvekan säga att hans barndom har satt djupa sår i honom och att d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tjänstekvinnans son

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-22

    är det mee august strindberg

  • Inactive member 2007-09-26

    Jättebra recension! MVG!

  • Inactive member 2008-01-28

    Super bra recension! Blev jätt

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-13]   Tjänstekvinnans son
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1978 [2022-01-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×