Amnesty International

9992 visningar
uppladdat: 2003-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Amnesty International

Vad?
Amnesty arbetar för att de mänskliga rättigheterna ska uppfyllas för alla människor över hela världen.” Amnestys vision är en värld där varje människa åtnjuter alla de rättigheter som ingår i FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.”

När?
Amnesty International är en organisation som startades 1961 av en advokat från Storbritannien. Peter Benenson upprördes av en artikel om två studenter i Portugal som skickats till fängelser i sju år, efter en frihets skål.

Hur?
Genom att skapa opinion och visa missnöje hos människor arbetar Amnesty International med att påverka makttagarna att ändra dåliga beslut och domar.
Man startar kampanjer som sträcker sig över hela världen, senast en med överskriften Tortyr, år 2000.

Vart?
Huvudkontoret ligger i London, och har mer än 450 personer anställda hos sig. Det finns nationella sektioner i 56 länder, däribland Sverige.
Över en miljon medlemmar i hela världen och regelbundna bidrags givare i över 140 länder,


Det jobbar Amnesty mot just nu
Tortyr
En metod för att tvinga fram bekännelser av olika slag, genom misshandel, hot eller sexuella övergrepp. Allt från el chocker till högtrycks sprutor upp i anus används över hela världen. Främst i arabvärlden och i Asien, men även i delar av Afrika är detta ej ovanligt.
Amnesty informerar folket om läget, tar upp enskilda fall och skriver bl.a namn listor till regeringar.
Guantanamo basen på Kuba betecknar Amnesty som tortyr.

Politiska fångar
Att fängslas p.g.a sin politiska åsikt är en grov kränkning av de mänskliga rättigheterna, och det här fördömer Amnesty då alla människor har rätt till en rättegång och att bli informerade om sina brott. Man ska INTE behöva sitta år i fängelse utan att veta varför!
Senast är det Kubas Fidel Castro som fått kritik av Amnesty för sina politiska fångar.

Döds straff
Amnesty anser att alla borde inse att man inte kan döda någon för att visa på att dödandet är fel. En mördare ska inte bli mördad. Detta är helt oacceptabelt och speciellt det faktum att den största stormakten i världen har dödstraff, USA. Namn listor skickas regelbundet till världens ledare och möten och opinions bildning pågår ständigt mot detta brott.

Irak

Landfakta
Sverige är ungefär jämstort med Irak, men där bor 23miljoner människor, varav majoriteten är araber. Även kurder och andra muslimska folkgrupper lever i Irak.
Landet har världens näst största oljetillgång, med oljefält som Mosul och Kirkuk. Trots detta en dålig ekonomi, bl.a. för att USA införde sanktioner efter Kuwait kriget mot Irak.
Ligger mellan Jordanien, Syrien, Turkiet, Iran, Kuwait och Saudiarabien.

Saddam
Saddam Huissen är diktatorn som tog makten på –60:talet i Irak. Han var en fattig pojke, men är nu Bagdads rikaste man. Han är president på livstid, men eftersom kriget pågår just nu, behöver inte det vara länge.
Saddam ses av många som en grym man, han drar sig inte för att skada och hota.

Kriget
Just nu pågår ett USA lett krig, mot Irak och mot Saddam. Syfte är att ”fräls irakierna och frambringa demokrati”, enligt USA. I morse föll huvudstaden Bagdad helt (11/4 2003) och det spekuleras vilt i vad som hänt med Huissen. Därför kommer allt jag nedan skriver vara aktuellt för 11/4, men kan lika gärna vara inaktuellt imorgon.

Amnestys kritik och arbete i Irak
” Under en mycket lång tid har Amnesty rapporterat om allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Irak. Personer inom militären och underrättelsetjänsten är ansvariga för tusentals "försvinnanden", utomrättsliga avrättningar, godtyckliga gripanden, långa häktningstider utan åtal eller rättegång, bristfälliga och hemliga rättegångar, systematisk tortyr med mera. Politiska mo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Amnesty International

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-15]   Amnesty International
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1988 [2023-06-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×