Rationalism

2 röster
35810 visningar
uppladdat: 2003-04-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Enligt en rationalist så är källan eller grunden till all kunskap förnuftet, logik och ens omedelbara instinkt. Med instinkt och logik måste dom mena "learn by living", eller att erfarenhet och kunskap kommer från tid och övning. Man använder sig alltså av sitt förnuft för att avgöra om något är sant eller falskt, genom logisk slutledning. Om en svärm med bin skulle landa på ett mångfärgat kyrkofönster, och alla kollade in och fick olika färger på insidan. Skulle inte då dessa bin, ovetande om att deras bipolare hade andra färger på sina glas än vad just han hade, försöka övertala dom andra om att just hans fönster är det bästa och att alla ska komma dit?

Mina sinnen kan bedra mig och det gör dom hela tiden, men det är för att saker inte alltid ses från samma fönster, alla har olika erfarenheter och upplevelser i ryggsäcken och därmed ser dom inte saker på precis samma sätt som alla andra. Trots detta så kan man med hjälp av sitt förnuft avgöra vad som är sant och vad som är falskt.

Empirismens tankesätt sviker vid flera tillfällen, ett exempel är när dom drar slutsatser på saker och ting. Om en empirist har sett många svanar, och alla dom har varit vita drar dom slutsatsen av att alla svanar är vita. Eftersom att nästa svan skulle kunna vara svart eller varför inte grå? För vem vet vad naturen har på lut? Kan man aldrig vara säker på något bara för att man bara sett det hända på ett vis eller aldrig sett en svart svan.

Ett exempel är när man singlar slant. Man kan inte säga att man vid 100 försök får cirkus 50 % krona och 50 % klave för det är lika stor chans att det blir 100 % klave eller 100 % krona. Därför kan det visst finnas svarta svanar, och grå, och blå, och gröna. Bevisa att dom inte finns, då.

"Alla ungkarlar är olyckliga" är sann eller falsk beroende på om det faktiskt är så att de är olyckliga. För att veta detta säkert måste jag fråga dem alla och lita på deras svar. Satsen: "Alla ungkarlar är ogifta" är av ett annat slag. Jag förstår att den är sann genom att jag vet vad ungkarl och ogift betyder. Dessa båda uttryck är synonyma i bemärkelsen utbytbara. Man avgör om en sats är sann eller falsk genom något som kallas för sanningsvärde, eller koherensteorin med ett finare ord. Med detta så kollar man om ett påstående hänger ihop logiskt med verkligheten och inte är motsägelsefullt. Med hjälp av sitt förnuft förstår man att till exempel 4+2+5 blir 11 och det är bestående information, den är alltså koherent.


Jag tycker att rationalism och empirism flyter ihop väldigt mycket och det är ganska svårt att sära på dom två ´begre...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rationalism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-10-27

    Jag instämmer att i filosofin

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-17]   Rationalism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1998 [2024-07-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×