Havets Hjältar - Recension

9 röster
16769 visningar
uppladdat: 2000-09-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
HAVETS HJÄLTAR
RUDYARD KIPLING

UNDER EN BÅTFÄRD PÅ VÄG MOT EUROPA befinner sig ett rikt medelålders par tillsammans med sin bortskämda son. Pojken som fort blir väldigt åksjuk faller av en olycka överbord, men blir räddad av ett par fiskare som efterhand lär honom hur att leva livet till sjöss.
Detta visar sig vara den bästa vägen till en god uppfostran för pojkar som denne. Ett hårt liv ute på havet får vilken vekling som helst att visa vad han eller hon går för, och man utsätts för många svåra prov i fråga om överlevnad och stolthet.
Uppfostran och uppriktighet, förhållandet mellan far och son är teman som hela tiden lyser starkt genom hela boken. Man får följa Harvey Cheyne från den stund han faller överbord till hans liv ombord på båten, We're Here, och hur han upplever allt som hör det till.
Harvey är, som nämnt ovan, son till en mycket förmögen man och han är utan tvekan både bortskämd och oförskämd. Det första han nämner när han återfått medvetandet ombord på fiskarbåten är att han är mycket rik och att besättningen måste ta honom hem. Fiskarna tror, vid detta tillfälle, att Harvey slagit i huvudet och inte är riktigt frisk. De kan helt enkelt inte tro på de, för dem, helt otroliga sagor som Harvey berättar om egna hästar, stora herrgårdar och privata järnvägar. Inte blir det bättre av att Harvey anklagar kaptenen ombord, Disko Troop, för att vara en tjuv efter ett missförstånd. Den ende som tror på Harvey under hela båtfärden är Diskos son Dan.
Dan är jämngammal med Harvey, men han har en helt annan bakgrund och uppväxt. Han avgudar och ser upp till sin far och det är uppenbart att han har mycket att lära Harvey. Dan är mycket godtrogen och finner nästan alla sorters situationer en smula humoristiska. Trots detta är han mycket medveten hur farligt det kan vara ute på havet, han vet väldigt mycket trots att han är den yngsta ombord. Dan finner det nog som en lättnad att han äntligen har någon i samma ålder att prata med.
Med ombord på We're here finns det även ett par fiskare. Alla är grova, härdade män, men ändå ömsesidiga och sätter kamratskap i första hand. De har även en svart och exotisk kock som står för underhållningen med sina mystiska sagor från fjärran land.
Under resan, och dess prövningar lär sig Harvey allt ifrån att rensa fisk till att styra båten, han mognar kopiöst mycket och samlar på sig många erfarenheter. Hans relation med de andra ombord är först mycket tveksam, de anser att han är galen och att han är för vek för att klara av arbetet. De blir dock positivt överraskade, de visar sig är Harvey är en utmärkt lärling och han accepteras tillslut som en av besättningen. Det går sakta upp för Harvey, som alltid varit van att få som han vill, att livet är bara mer än pengar och makt.
Under de tio kapitel boken består av beskrivs allting från en yttre synvinkel, sällan, nästan aldrig, får man veta hur någon tänker. Trots detta känner man ändå gemensamheten, den gemytliga stämningen och man får en känsla av närvaro. Det är för det mesta mest konversationer och dialoger du får ta del av. Allt är väldigt objektivt, men närmare slutet av boken, där man för första gången får kontakt med Harveys föräldrar får man även för första gången en känsla av riktiga känslor. Föräldrarnas oro, speciellt Mrs Cheyne, som framställs som en väldigt känslosam kvinna, träder fram och boken förändras radikalt. Från att ha upplevt båten och personerna ombord från insidan får man nu även se dem från en yttre synvinkel.

"Mrs Cheyne hade sett sig omkring på de olika ansiktena – Diskos elfenbensgula, skägglösa, järnhårda drag, farbror Salters med dess lantliga skäggkrans, Penns skygga, beskedliga, Manuels leende och godmodiga, Långe Jacks förtjusta grin och Tom Platts ärr. Grova var de visserligen efter hennes måttstock, men hon hade en moders skarpa blick."

Tiden på båten innan Harvey faller överbord sammanfattas väldigt kort och koncist, mer utförligt och i detalj beskrivs dagarna ombord på fiskarbåten. För där är varenda dag viktig och varenda dag är en kamp för ens egen överlevnad. Tidsförloppet går förhållandevis väldigt fort, detta parallellt med Harveys personförändring. I ett halvår ska Harvey ha levt som sjöman, men det känns mycket mindre. Allt sker i en kronologisk ordning och det är inte förrän i slutet som Harveys värld och hans föräldrars värld kopplas samman.
Märkbart är Kiplings tvåspråkighet. Han är kunnig inom både slang till sjöss och de förnämas ordförråd. Man flyttas lätt mellan deras två världar genom att bara läsa hur de talar. Som det till sjöss kunde låta: "Vi har funnit en till. Han låg och flöt i en plankhög som kan ha varit skanskappen. Han har fått en smäll i huvet!" Uttrycker sig Mr och Mrs Cheyne i ett betydligt mer reserverat språk: "Försök att sova litet, mamma, så är vi framme i Chicago innan du vet ordet av." .
Att båten och havet symboliserar livet är ganska uppenbart. Att när som helst kan en storm dyka upp, även om det nyss var blå himmel. Trots detta känner alla sig lugna på den lilla båten. Tillit till något eller någon man håller kär. Med en trygg uppväxt och med en stark fadersgestalt är man skyddad mot allt, men även fäder kan göra fel, som Disko gör, men han är uppriktig nog att erkänna sina misstag. "Jag misstog mig, Harve. Jag misstog mig, sade Disko hastigt och höll upp ena handen. »Mitt omdöme behöver inte försöka övertyga mig om den saken vidare.«"
Rudyard Kipling levde under åren 1865 till 1936. Han föddes i Bombay som son till ett engelskt par och därför fick sin utbildning i England. I England fick han bo hos sina mycket stränga släktingar och hans barndom blev mycket olycklig. Han fick också en hård utbildning på en militärisk internatskola. Detta har uppenbart influerat honom i många hans böcker om uppväxt som just Havets Hjältar, men även i andra böcker som Djungelboken.
Lite äldre, men fortfarande ung återvände han till Indien där han blev journalist och gav ut sin första bok – en samling med pojkverser, dessa gav han ut redan som sextonåring.
Vid tjugoett års ålder väckte han stor uppmärksamhet med en volym skämtvers om den brittiska administrationen i Indien.
1907 fick Kipling Nobelpriset och han var då den första engelska författaren som hade fått nobelpriset. Havets Hjältar skrev han redan 1897, året innan hade han publicerat en annan bok, även den med havstema, som på engelska heter The Seven Seas. Detta var utan tvekan under en period då han koncentrerade sig på vildmark och hav, han skrev nämligen under samma årtionde Djungelboken. Han hade några år tidigare gift sig med en amerikanska och han levde fram till 1896 i Vermont.
I första världskriget förlorade Kipling sin enda son, vilket resulterade i en mycket bittrare och sorgsnare skrivstil. Han hade tidigare skrivit böcker om hur livet var som soldat, och det var många som tyckte att de var väldigt verklighetstrogna, trots detta hade Kipling aldrig gjort någon form av militärtjänst. Hans tid under internatskolan gav honom troligtvis den information han behövde. Hans böcker sägs ha uppmanat till patriotism, men efter hans sons död upphörde detta.
Kipling föddes, och levde sedan de följande fem första åren i Indien, han blev omhändertagen av en Indisk barnflicka och de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Havets Hjältar - Recension

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2000-09-11]   Havets Hjältar - Recension
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=200 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×