Koncentrationsläger

5 röster
36425 visningar
uppladdat: 2003-04-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Andra Världskriget

”Kartan på vem du är, är vägen till ditt egna mord”



Motivering


Jag satt och funderade om vad jag egentligen visste om andra värsldkriget, svaret blev lite väl tunt för just i den stunden så kom jag inte på så mycket. Visst vet jag att otroligt många människor dog och att det fanns koncentrationsläger, men detta var nästan allt jag visste. Frågorna blev också svåra att komma på men till slut så kom jag äntligen på vilka jag skulle ha med.
Detta var den största anlednigen till att jag valde att skriva om koncentrationsläger. En annnan viktigt del varför jag valde detta ämne var att jag ville ha det bekräftat för mig att det finns så pass mycket ondska att detta har kunnat hända. Det är svårt att förstå detta om man inte läser om ämnet, det är grymhet, ondska och mycket hat inlagt i dessa böcker. Jag ville också lära mig om koncentrationsläger, det enda sättet att veta är att ta reda på det, så min resa börjar i bra faktaböcker som är mycket känslosamma.



Faktadel


Varför dödade man så många judar?

I alla tider har judarna blivit hatade för något, redan i tidiga antiken anklagade den kristna kyrkan judarna för att ha dödat Jesus, det tyckte inte om judarna därför att det inte hade accepterat Jesus som Messias. Alla dessa anklagerser försämrade judarnas situation. Detta har pågått länge, och man har ofta givit judarna skulden för det mesta.
Om nazisterna inte dödade judarna trodde dom att världen skulle gå under, tyskarna ansåg också att judarna hade skapat kommunismen och den var man tvungen att utrota. Alla judar kommunister? –Säkrast att döda kvinnor och barn med.
Hitler hävdade att tyskarna var ett slags övermänniskor. Renrasiga arier var de äkta tyskarna. Enligt Hitler var tyskarna de klokaste och starkaste människorna. Hitler fick världen att tro att det var något allvarligt fel på alla förutom de ”äkta arierna”.
Man hade inget speciellt skjäl att döda dem, men alla skulder och all arbetslöshet i Tyskland kunde man enkelt ge judarna skulden åt. Hitler skrek ut till folket om vilket elände och vilka bedragare och skurkar judarna var. På detta sätt bildade Hitler ett stort förtroende bland folket, han förstärkte det också genom att lära alla små tyska barn hitlerjugend. Hitlerjugend var något som svenskarnas ”söndagsskola” fast i nazisitisk anda. Dom lärde sig allt om nationalism och att judar inte var värda något, i denna skola fostardes barnen mellan 10-18 år till nazister, skolan var obligatorisk.



Förnekandet av förintelsen

Under rubriken jag har här, är namnet på en bok jag har läst. Intressant bok som berättar om alla historieförnekare och vad de förnekade. Jag har hört talats om denna bok och ville gärna titta i den.
Ett förnekande jag fastnade för var ”Några gaskammare för avlivining av människor har aldrig funnits, varken i de påstådda förintelselägren i Polen eller i koncentrationsläger på tysk mark. Alltså har ingen förintelse ägt rum”
Jag tycker det är konstigt att så många judar dog under andra världskriget, svaret fick jag senare av en annan historie förnekare. Denne man antydde att judar med flera dog av tyfus svält (vilket var sant), allierade bombangrepp os.v. det var inte på tal om några förintelseläger utan sjukdomar och annat, konstigt bara att det drabbade judar, homosexulla, zigenare, handikappade m.m. Märkligt..


Hur många dog egentligen i förintelselägrena och civilt?

En undersökning år 1991 av tyska historiker visade att mellan 5,3- 6 miljoner judar mördades.
Minst 13 miljoner människor dödades utanför krigshandlingarna av nazisterna. Det är svårt att förstå hur många liv de tog död på. Det var alltså inte bara judar de mördade, utan kristna polacker, tvångsarbetare, krikgsfångar, jugoslaver, tjeckiska (civila), zigenare. Det som berör mig mest är att de dödade tyska handikappade och utvecklingstörda med olika skador. Dessa människor kunde ofta inte utföra något arbete, de ”tog” pengar från den tyska staten till medicin och hjälpmedel. Tyskarna antydde att de var oanvändbara och ovärderliga, man kunde lika gärna mörda dem. Den här bilden är tagen ur boken ”Om detta må ni berätta” Dessa handikappade levde knappast långt efter denna bild är tagen.



Hur var det att leva i ett koncentrationsläger?

Sommaren 1944 färdades 3-4 godsvagnar varje dag, fullastade med människor. Tågen stannade på något utav alla koncentrationsläger som fanns och lastade av folken som var på. De delades in. Det var höger eller vänster, barn, gravida kvinnor handikappade m.m dödades med en gång. Pojkar och flickor under 15 år färdades direkt till gaskammern, det ansåg att de inte var till någon större nytta och man kunde inte tillverka arbetskraft av dem. Ett känt exempel på en flicka som klarade sig för att inte bli mördad direkt är Anne Frank hon avled senare p.ga svält.
Fångarna i lägrena bodde trångt och kallt, en hästfilt kunde man värma sig med, en sovplats som var hård, och man bodde såklart i kollektiv. Maten var inte överdriven. På morgonen fick man kaffe (dock inte riktigt kaffe utan ett mörkbrunt substitut) och en liten brödbit med morotsmarmelad på. Lite senare framåt dagen fick man en skål soppa. Detta är minimal föda varje dag och många i lägrena dog på grund av undernäring och svält.
Varje dag gasades tusentals judar ihjäl, en del pryglades (slogs ihjäl) utan en begriplig anledning av sina väktare. Ingen av människorna som befann sig i koncentrationslägrena kunde gå säker, varje dag kunde vara den sista. Många försökte fly från lägrena men de fastnade i taggtråden som hade en laddning på 300 volt, en del klarade sig utan att fastna i taggtråden men detta antalet var minimalt.


Vad var det för skillnad på koncentrationsläger, arbetsläger och förintelseläger.

Ett koncentrationsläger under förintelsens tid i Tyskland är en plats eller ett område (läger) där personer samlades ihop så att dessa människor befann sig på ett kontrollerat ställe, för att senare deporteras iväg till ett arbetsläger eller ett förintelseläger. Förintelseläger dog de med en gång i gaskammare eller i massgravar, arbetsläger jobbade de flesta ihjäl sig, en del klarade sig helt men blev senare mördade, andra klarade hela vägen och blev sedan befriade. Naturligtvis dog det många i dessa läger också, främst på grund av svält och sjukdomar som lätt spreds sig bland fångarna -> epidemier.



Reflektion


Usch detta arbetet har varit näst intill outhärdligt. Jag har sett bilder som har gjort mig fruktansvärt upprörd och berörd. Känslan går inte att beskriva om man själv inte har sett dem.
Jag har arbetat med koncentrationsläger, jag valde att skriva lite allmänt om det, istället för att välja ett speciellt. Det har varit en väldigt intressant arbetsperiod och jag har lärt mig massor av nya saker som jag inte hade en aning om förut. Men det har också varit rätt psykiskt jobbigt att arbeta inom detta område, man ser och läser mycket otäckt. I vissa sammanhang har jag mått väldigt dåligt av att läsa om koncentrationsläger. En del som berörde mig otroligt var om handikappade tyskar, i boken ”Om detta må ni berätta”. De stod att dom ansågs som ett hot mot de renrasiga arierna och att de bara hade tagit tid och problem. Nazisterna ville främja de friska och utplåna de ”mindervärdiga”. Jag blev så fruktansvärt förbannad, adrenalinet gick upp till öronen på mig. Jag fullständigt hatar när man nervärderar folk som är handikappade (även friska mäniskor). Detta beror mycket på att jag har en syster som är handikappad och jag bryr mig mycket om henne och så fort något sådant här kommer upp blir jag väldigt upprörd. Jag älskar min syster precis lika mycket som jag älskar min friska bror, det finns absolut ingen anledning att nervärdera henne. Detta var precis vad nazisterna gjorde. Dom tyckte att de handikappade inte hade någon mening alls i livet och de kunde lika gärna försvinna.
Jag läste om en människa som hade suttit i ett arbetsläger. Han använder många starka ord emot tyskarna och han berättar om hur det var att vara i ett läger, sedan när han tänker efter nu så tycker han att det är mycket värre nu i världen. Han påstår att ondskan är mycket värre nu än vad den var förr. Han har nu en bra syn på det tyska folket och tycker inget illa om dem. Jag vet inte riktigt ifall jag hade reagerat så om jag hade suttit i ett arbetsläger/koncentrationläger/förintelseläger och sedan klarat mig. Det är väldigt märkligt att han accepterar det som har hänt och tycker att ondskan är mycket värre nu. Visst är det mycket ondska i världen men det som har hänt kan tyvärr inte glömmas, det kanske är en bra medicin mot ondska, även om vi inte har lärt oss så mycket av det som har hänt (eftersom det fortfarande är krig ute i världen). Jag tror att någon gång förr eller senare så hade detta inträffat, det är väl kanske skönt att vi har det bakom oss nu och inte framför oss.
Jag undrar hur det hade vart om fängelsena i Sverige hade vart sådana idag, undrar om vi männsikor hade accepterat det eller om vi hade gjort uppror. Det är svårt att säga eftersom jag tycker detta är är näst intill overkligt, jag har väldigt svårt att förstå hur grymma människor kan vara, detta som hände är ren elakhet och grymmhet. men om vi också hade fått gå i hitlerjugend så hade vi blivit som nazisterna, det var ju faktikst oskyldiga tyska barn som gick där och lärde sig allt som Hitler tyckte var livet, alla dessa människor hade fått en sned bild om hur en del människor var. Det som lärde dem sa säkert inte bokstavligen vad de tyckte om judarna utan det var en liten lirkning som tog ca:8 år. Barnen fick ju veta hur judarna var genom planscher och plakat som var uppsatta överallt. Hitler fick med alla på sin sida genom en stor lögn om hur judarna var. Detta gjorde att världen blev ett stort mord och oskyldiga männsikor dog varje dag. En lögn ledde till massmord av civila männsikor som inte gjorde annat än trodde på deras egna religion.



Jämförelse


Jag skall jämföra det jag har skrivit om, koncentrationsläger, med fängelsen idag.
Den största skillnaden som finns bland dessa två situationer är naturligtvis att de människor som satt i ett koncentrationsläger/arbetsläger/förintelseläger, satt där helt oskyldiga. Dom hade inte gjort något ont utan råkade bara vara av annat etniskt ursprung. De som sitter i fängelse idag sitter där (förhoppningsvis) för att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Koncentrationsläger

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-16

    Ett känt exempel på en flicka

  • Inactive member 2006-05-31

    Jättebra skrivet :)

  • Inactive member 2007-05-17

    Det va jätte bra!

  • Inactive member 2007-09-18

    jätte bra skrivet :)

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-21]   Koncentrationsläger
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2014 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×