Barn Reklam

2 röster
14475 visningar
uppladdat: 2003-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vi föds till konsumenter. Men reklamen formar oss snabbt till flick- och pojkkonsumenter med hjälp av en reklam som bygger på starka könsschabloner.
Flickor lever i en rosa värld, de pysslar hemma, vårdar, sminkar sig och allt är gulligt. Pojkar lever i en actionvärld, de kämpar, tävlar, kör bil och är häftiga. Och deras leksaker är därefter.

Det är ingen tillfällighet att pojkdockan Action Man står stadigt och bredbent och kan både hålla i ett gevär och kasta en handgranat. Medan flickdockan Barbie varken kan stå själv eller hålla något i sin hand. Barbie kan lägga huvudet på sned och nicka, som den lilla kvinna hon är. Action Man kan vrida på huvudet och säga nej som den mastodontman han är.

Vad lär sig våra barn av detta egentligen? Lär dom sig att män är stora och starka och kan allt och att kvinnorna ska ha en midja på 30 cm och bara tacka och ta emot?
Svaret är JA. Nu vill jag inte gå ut och säga att alla små barn formas efter deras leksaker men många känner att dom måste leva upp till det som ser på tv eller köper i affärerna. En enkel faktor i detta problemet är att barnen , genom leksakerna, tidigt lär sig uppdelningen mellan könen.

Det börjar redan i vaggan. Eller ännu tidigare. Reklamen för babykläder visar rara, söta, gulliga, rosa, vita och röda kläder för flickbabyn och tuffa, gärna soldatliknande kläder i blått elelr svart för pojkbabyn. Pojkarna tar hand om biltvätten och flickorna om hushållstvätten. En cool kille åker fram på skateboard i leksakskatalogen, medan flickan står stilla och tittar på leksakerna men världens största leende.

Kampen om konsumenterna är hård. Marknadsförarnas dilemma är att hitta nya vägar till konsumenternas hjärtan och plånböcker. Barn är den perfekta lösningen. Barn är dels en egen målgrupp, dels en utmärkt kanal till föräldrarna. Barn är viktiga konsumenter och de kan påverka familjernas inköp. Det har reklammakarna tagit fasta på och därför används barn allt mer i reklam för vuxenvaror. Tvätt- och rengöringsmedel säljs med hjälp av barnreklam liksom bilbarnstolar och videokameror.

Mamman lockas till videokamerainköp av en två-åring - som naturligtvis är en kille - och som med all säkerhet inte kan säga det som reklamen påstår att han säger. En något äldre kille, utklädd till man, ska locka föräldrarna att köpa rätt bil och bilbarnstol. I reklamen för den skonsamma tvålen är det en liten flicka som sitter tryggt i sin mammas knä.

TV-reklamen till barn distribueras idag framförallt av TV 3 och TV 5. 76 procent av barnen mellan 3 och 8 år ser på TV varje dag. Barn mellan 9 och 14 år ägnar drygt fyra timmar per dag åt medier, varav drygt två till TV och video. De kommersiella TV-kanalerna är populära bland de yngre tittarna och 81 procent tittar på någon av de kanalerna varje dag. Publiken finns alltid framför TV-skärmarna, beredd att se dom senaste reklamerna.

Kanske är vi mest misstänksamma till reklam här upp i norr. Undersökningar visar nämligen att majoriteten av föräldrarna i Sverige och Norge är negativa till TV-reklam riktad till barn. Medan danska föräldrar genomgående är mer positiva.

Vad är det då som stör oss egentligen. Varför tar vi illa vid oss över att våra barn kollar på en viss reklam och sedan vill ha produkten. Barn är väldigt lättpåverkade. Det vet vi ju om. Varför gör vi ingenting åt det?

Våra barn är ju barn av sin tid. Vi har skapat ett samhälle som bygger på konsumtion. Att barn är intresserade av reklam är inget konstigt, det vore mer märkligt om de inte var det.

Sammanfattningsvis kan man se att barn alltid kommer att vara en lätt måltavla för företagen. Även om vi här i Sverige är lyckligt lottade ( enligt min åsik...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barn Reklam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-01-13

    hej! vilket härligt arbete! tä

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-25]   Barn Reklam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2017 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×