Edith Södergran

5 röster
23415 visningar
uppladdat: 2003-05-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1892 föddes Edith Södergran i St. Petersburg, men efter bara tre månader flyttade hennes familj till den lilla staden Raivola i nuvarande Ryssland, dåvarande finska Karelen. Dock talades det svenska i hemmet, eftersom hennes mor var finlandssvensk och hennes far svensk. Edith gick i en tysk skola i St. Petersburg, vilket gjorde att hon också behärskade tyska, ryska och franska. Hennes tidiga poesi är huvudsakligen skriven på tyska

17 år gammal fick hon diagnosen TBC (lungtuberkulos), som hennes far dog i 2 år tidigare. Detta medförde att hon fick tillbringa mycket tid på olika sanatorier både i Europa och hemma, men också att hennes diktning satte igång på allvar.

Vid 24 års ålder debuterade hon med diktsamlingen Dikter, och 2 år senare gav hon ut diktsamlingen Septemberlyran. Denna mottogs inte särskilt väl av kritikerna, de kallade henne ”tingeltangelmakare” och diverse andra mindre smickrande namn. Hon ansågs vara självgod och tycktes göra sig bättre än vad hon var, något som unga kvinnor på den tiden absolut inte fick göra. Hennes lyrik var helt nyskapande, hon var en expressionist, och bl.a. var hon den första som på svenska skrev i s.k. katalogstil, d.v.s. att varje vers börjar med samma ord. Hon försvarade sig dock mot kritikerna genom att skriva insändare i tidningar. Här ett exempel från Dagens Press, 1918:

Några ord i anledning av min bok Septemberlyran. Denna bok är inte avsedd för publiken, knappast ens för de högre intellektuella kretsarna, endast för de få individer som står närmast framtidens gräns."

Hennes inflytande på efterkommande lyriker är stort, idag anses hon vara en av huvudpersonerna inom den svenska modernistiska lyriken. Hon sprängde många gränser och var på den tiden en utstickare.

Det spekuleras i vare sig hon och hennes väninna Hagar Olsson hade en relation som var mer än vänskaplig, då Edith Södergran i sina dikter beklagar sig över män och erotik. Denna spekulation har lett till att hon har vunnit stor popularitet bland homosexuella idag, då man kan säga att hon innehar en hedersvärd andraplats på listan över de mest uppskattade lyrikerna. Etta ligger Karin Boye. Numera anses hon också vara Finlands främste poet.

Hösten 1922 skrev hon sina sista dikter, senare utgivna som Landet som icke är och Ankomst till Hades. Året efter avled hon på midsommarafton, till följd av sin sjukdom.
Några av hennes utgivna diktsamlingar:
Dikter (1916)
Septemberlyran (1918)
Brokiga iakttagelser (1919)
Rosenaltaret (1919)
Framtidens skugga (1920)
Tankar om naturen (1920)
Landet som icke är (1925, postumt utgiven)

Dikten Stjärnorna ur diktsamlingen Dikter.

...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Edith Södergran

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-03]   Edith Södergran
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2021 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×