Vindkraft

3 röster
12461 visningar
uppladdat: 2003-05-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vindkraft har använts i flera tusen år som drivmedel för kvarnar pumpar, redskap, och båtar. I Sverige på 1200-talet användes väderkvarnar för att mala säd. Sedan dess har användande ändrats mycket i takt med att tekniken har gått framåt. År 1983 togs det första svenska vindkraftverket i bruk. 1996 fanns det ca 600 verk i Sverige. Men man planerar att tjugo dubbla detta antal fram till 2005. Men vi kommer att ha långt ifrån flest. I Kalifornien(USA) finns det ca
20 000 vindkraftverk. Vårt grannland Danmark har över 5 000 st. Båda ställena är väldigt platta, ligger vid havet och det blåser nästan jämt där.

Det är en av dom viktigaste faktorerna när man bygger ett vindkraftverk. Att det blåser nästan konstant. Därför placeras dom ofta vid havet, fjäll, sjöar och öppna landskap. Det ska helst blåsa minst

5 m/s. Blåser det mindre än det eller mer än 21 m/s stängs vindkraftverken av. Det får inte blåsa för mycket för då riskerar delar att flyga loss. Det blir med en väldig kraft när vingarna snurrar i 360 km/h. Dom stannar automatiskt när det bildas is på bladen.
När det börjar blåsa ställer dom roterande bladen in sig i vindens riktning. Allt för att kunna utvinna vinden maximalt. Bladen sitter fast på ett nav som stannar allt ifall det skulle gå för fort. Innanför navet sitter en växellåda som gör att bladen håller rätt fart. Sekundär axeln leder vidare den mekaniska energin vidare till generatorn som omvandlar mekaniska energin till elektrisk energi. Förenklat blir det alltså rörelse energimekanisk energielektrisk energi. Den far sedan ut genom kablar till elcentraler och sen vidare hem till dig.


Jag ska nu försöka visa hur mycket ett vindkraftverk producerar per år. Som exempel tar jag Näsudden. Det är 70 meter högt och har två st 35 meter långa blad.
Ett vindkraftverk med en effekt på 2 000 kW producerar ca 6 milj. kilowatt timmar varje år. Det stängs av när det blåser under 6 m/s och 21/ms. Det snurrar 25 varv/minuten och klarar att försörja 1500 familjer. Om man har tur snurrar vindkraftverket 6000 av årets 8760 timmar
Vindhastighet (m/s)

Utvinnbar effekt (watt/m2)
3 9
6 75
9 250
12 600
15 1170


Om man frågar någon som inte vill ha vindkraft varför, så svarar dom oftast att det är fult eller att det förstör landskapet. Det kan jag hålla med om, men är ett kärn- eller kolkraftverk så mycket snyggare. Visst, dom låter väldigt mycket. Ljudnivån ligger på ca 100 dB om du står 10 meter ifrån det. Därför väljer man att placera dom 300-500 meter ifrån närmaste bebodda plats. Bara för att slippa klagomål från grannar.

Men om man väger dessa nackdelar mot fördelar som att det är energisnålt, miljövänligt och att vinden aldrig tar slut, till skillnad mot kärnkraft, så kommer man snart fram till att fördelarna väger upp nackdelarna. Men tyvärr så behövs det väldigt många vindkraftverk för att ersätta en kärnkraftsreaktor. Men vindkraft kombinerat med någon annan miljövänlig energikälla som t.ex. vattenkraft kan man ersätta stora delar av den totala elproduktionen.
Jag tycker att man ska bygga ut vindkraften i så stor utsträckning som möjligt. Även om dom är fula och förstör så måste vi sätta miljön först. För tänk vilka miljökatastrofer ett ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vindkraft

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-10]   Vindkraft
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2055 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×