Sjukdomstillstånd i livmodern

46344 visningar
uppladdat: 2003-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Livmodern är den del av kvinnan som hyser och utvecklar fostret under en graviditet, och den del varifrån menstruationen, som visar att en kvinna är redo att skaffa barn, kommer. Om något skulle gå fel med denna källa till liv, vad händer då och hur påverkar det livet i sig?

Jag har själv varit med om att människor nära mig har blivit tvungna att operera bort livmodern då komplikationer uppstått, och med egna ögon och öron upplevt hur personen i fråga påverkas.

Olika sjukdomar är olika mycket allvarliga, och ibland så pass allvarliga att en hysterektomi av livmodern måste diskuteras. Frågan är då vart gränsen går för att operera bort den eller ha den kvar?

Givetvis spelar ålder en stor roll. En kvinna i 40-50årsåldern som kanske har fött alla barn hon tänkt, mår säkerligen bättre av att få livmodern borttagen. Är det däremot en tonårstjej med hela livet och allt vad det innebär framför sig, då kanske det finns andra mer passande alternativ. Det handlar ju trots allt om förmågan att skapa och utveckla liv.

Cystor inuti och utanför livmodern är ett problem som t.o.m. kan vara livshotande. Några av de symptom som uppstår är väldigt märkbara, men det kan ändå vara svårt att avgöra exakt vad det är för fel. Vid väldigt kraftiga blödningar från livmodern kan det ibland räcka med att ”skrapa” livmoderväggarna för att på så sätt minska dem. Men det räcker inte alltid. Då detta kan leda till stora blodförluster med livshotande konsekvenser måste ett snabbt beslut tas.

En annan sjukdom är Endometrios. Detta innebär att livmoderslemhinna återfinns utanför livmodern, t.ex. på äggstockarna, äggledarna, urinblåsan, tarmarna etc. Det som händer är att livmoderslemhinnan växer och ger ifrån sig en blödning, precis som vid vanlig menstruation, men istället för att sedan avstötas samlas det upp i blodfyllda cystor på äggstockarna, s.k. chokladcystor. Symptomen varierar kraftigt, från inga alls till ofrivillig barnlöshet och mycket svåra smärtor. Detta är en kronisk sjukdom som går att lindra med hormonpreparatbehandling och operation. Detta är en sjukdom som är ärftlig i viss mån, om någon familjemedlem har Endometrios så löper man själv fem gånger ökad risk bli drabbad. Vanligast förekommande är sjukdomen hos lite äldre kvinnor, att barn får den är än så länge väldigt sällsynt. För att kunna utveckla Endometrios är att kroppen tillverkar tillräckligt stora mängder östrogen, det kvinnliga könshormonet. Detta gör den först efter puberteten. Vanligtvis opererar man inte bort livmodern hos någon som har Endometrios, om det inte är väldigt allvarligt och livshotande.

Ytterligare en komplikation är knutor i livmodern, s.k. myom. Dessa knutor kan sitta både på utsidan och insidan av livmodern och bildas av muskelceller och bindväv i livmoderväggens muskulatur. Lyckligtvis är de godartade, men de kan ändå besvära genom sin tyngd. De gör inte heller någon direkt skada och stannar kvar hela livet om man inte utför en hysterektomi av livmodern.

Själv tycker jag att man så länge som möjligt ska välja att inte operera bort en livmoder hos en sjuk kvinna. Självklart är det ibland ett måste, men då bör det ske efter noga övervägande och hänsyn till ålder, livssituation samt hur allvarligt och livshotande det är. Det är ju tyvärr inte fullt lika möjligt att operera tillbaks den senare.

En hysterektomi av livmodern innebär dock inte bara negativa saker. Kroppen fortsätter att producera hormoner så länge man har sina äggstockar kvar, och när dessa slutar fungera går man in i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sjukdomstillstånd i livmodern

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-17]   Sjukdomstillstånd i livmodern
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2098 [2022-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×