Heliga Birgitta
16723 visningar
uppladdat: 2003-05-19
uppladdat: 2003-05-19
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Jag har valt att skriva om Heliga Birgitta för att hon är en av dom största personerna i svensk historia och just därför att hon är kvinna och har lyckats och haft ett intressant och händelserikt liv. Hon är också intressant för att hon är en allmänt färgstark kvinna på medeltiden.
Birgitta är vårt lands mest berömda medeltida personlighet, på en gång religiös visionär och praktisk politiker.
Den heliga Birgitta föddes 1303 på Finstagård i Uppland. Hon var dotter till Birger Persson, han var en rik och mäktig lagman. Han var medlem i kungens riksråd och ägde stora marker. Hennes mamma hette Ingeborg Bengtsdotter och hon var släkting med Folkungaätten (kungafamiljen). När Birgitta var liten flicka dog hennes mor och då skickades hon till sin moster i Östergötland. Det berättas att redan som barn var Birgitta djupt religiös och hade uppenbarelser. Som sjuåring fick hon i en syn träffa jungfru Maria som satte en gyllene krona på hennes huvud och som tioåring fick hon se den korsfästa Kristus. Egentligen ville Birgitta gå i kloster men som 13-åring giftes hon bort till lagmannen Ulf Gudmarsson. De bodde på Ulvåsagård i Östergötland och dom fick efterhand åtta barn, 4 söner och 4 döttrar. På Ulvåsa tog Birgitta hand om kvinnor som kommit utanför i samhället till exempel ogifta kvinnor med barn. Var man ogift och hade barn på den tiden var man inte respekterad som kvinna.
Birgitta var släkt med kungen och var därför tidvis hovmästarinna vid hovet hos Magnus Eriksson och drottning Blanka i Vadstena. Kungaparet gav Birgitta Vadstenakungsgård 1346 i syfte att bygga ett kloster där
Birgitta och hennes man var båda religiösa och de vallfärdade tillsammans till heliga platser. 1339 gav de sig ut på den första resan till Nidarosdalen i Norge och två år senare gjorde de en resa till den helige Jakobs grav i Santiago de Compostela i Spanien. Ulf blev då sjuk och dog i Alvastra kloster 1344. Birgitta stannade kvar en tid i närheten av Alvastra. Hon började få uppenbarelser och tyckte sig bli kallad ”Kristi brud och språkrör”. Hon ville grunda ett kloster i Vadstena för både Munkar och nunnor.
Birgitta reser till Rom
För att få grunda en ny klosterorden måste man ha påvens godkännande, så därför reste Birgitta till Rom 1349. Påven bodde på den tiden inte i Rom utan i Avignon i Frankrike. Birgitta kämpade hårt för att få igenom sin nya klosterregel godkänd och få påven att flytta tillbaka till Rom. Inte förens 1370 godkände påven Urban V Birgittinerorden, Den allra heligaste Frälsarens order. Ett dubbelkloster för både munkar och nunnor med gemensam kyrka och skilda hem. I de Birgittinerkloster som finns idag finns det enbart nunnor.
Under sin tid i Rom bodde Birgitta i ett hus vid Piazza Farnese. När Birgitta dog skänktes det till Vadstena kloster och dom gjorde det i sin tur till ett härbärge för svenska pilgrimer. Sedan 1931 används huset åter av Birgittasystrarna som driver ett gästhem där. Birgittas död och helgon förklaring 1372-1373 vallfärdade Birgitta tillsammans med sina barn Birger och Katarina till Jerusalem. Resan hade varit mycket krävande och hennes son Karl dog i Neapel. Birgitta var sjuttio år gammal vid hemkomsten, vilket var en mycket hög ålder på den tiden, och hon dog under morgonmässan den 23 juli 1373 i huset vid Piazza Farnese. Efter Birgittas död i Rom tog hennes barn Birger och Katarina hem hennes skellett till Vadstena. Det finns många historier om mirakel på vägen hem från Rom. Blinda som rörde vid kistan, kunde se igen och lama kunde gå. Det genomfördes en stor penga insamling i Sverige för att kunna genomföra helgonförklaringen. Den 7 oktober 1391 helgonförklarades Birgitta. Påven Bonifacius IX gjorde den högtidliga helgonförklaringen och skrev in Birgitta i helgonens gyllene bok. Birgitta är Sveriges ända helgon och att det är en kvinna är extra förtjusande. Hennes attribut är pennan, bläckhornet och boken med uppenbarelserna. Alla dessa saker brukar finnas med när man målar av Heliga Birgitta.
Efter Birgittas helgonförklaring blev Vadstena kloster ett mycket välbesökt pilgrimsmål, man kunde köpa avlatsbrev vilket gjorde att ens synder blev förlåtna. På den tiden var man rädd för att hamna i helvetet om man på något vis hade syndat. Men även efter att handeln med avlatsbreven hade slutat kom många pilgrimer till klostret i Vadstena ändå för att be vid Birgittas relikskrin.
Birgitta som Pilgrim
Birgittas Uppenbarelser
Redan som barn hade Heliga Birgitta som sagt flera uppenbarelser. En gång såg hon jungfru Maria, som satte en gyllene krona på hennes huvud. Hon tog det som renhetens krona och hon var ivrig att gå i kloster och bli nunna, Kristi brud. Efter det att hennes man gick bort 1344 så fick hon många stora uppenbarelser, som skrevs ner. Många av uppenbarelserna skrev Birgitta själv ner både på svenska och latin det finns ca 600 bevarade. Den första tryckta utgåvan av hennes uppenbarelser kom ut 1492. Birgitta fick sina uppenbarelser när hon i extas var borta från världen i meditation och drömmar. Sina uppenbarelser fick hon i uppdrag av Kristus själv att grunda en ny klosterorden, det skulle vara ett dubbelkloster för både munkar och nunnor. Birgittas uppenbarelser handlade också om hennes nutid och hon uttalade sig ofta i politiska frågor.
Skyddshelgonet
Nu på senare tid har man tänkt på att utse Heliga Birgitta till EU: s skyddshelgon. Hon var ju en självklar kandidat eftersom hon var kvinna, framgångsrik och så var hon från norden. 1999 utnämnde påven Birgitta till Europas skyddshelgon.
Avslutning
I nutid hade folk tyckt att hon va en galning som borde låsas in men på 1300- talet var folk religiösa och obildade och lyssnade på folk som Heliga Birgitta och hennes uppenbarelser. Undra om det verkligen finns ett Guds språkrör i varje generation. Om nu Birgitta var Guds språkrör var allt hon sa guds ord. På den tiden trod...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2003-05-19] Heliga BirgittaMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2104 [2024-12-01]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera