Sagan Om Ringen

3 röster
14018 visningar
uppladdat: 2003-05-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I Tolkiens värld finns en värld fullt med fantasi och skapelser som många inte ens kan drömma om och han skapar dem till liv på papper. Hans berättelser berör något i oss alla. Vi lever oss in i hans värld som han berättar detaljerat. Han glömmer inte ens minsta detalj, allt beskrivs. Detta kan dock vara lite segt ibland, då man vill komma raskt till handlingen och äventyren. I filmen ”Sagan Om Ringen” så har regissören inte sparat på detaljerna och illusionen heller. Allt är gjort i minsta detalj och det är därför det känns som att Fylke verkligen finns på riktigt, men även de andra ställena man besöker under filmens gång. Man rycks med i filmens historia och äventyr, på något sätt känns det som den världen som vissas upp verkligen har funnits, vi människor behöver ibland rymma till en värld som inte är direkt lik vår egen, men ändå på något sett liknar den vi lever i.

John Ronald Reuel Tolkien började skriva på trilogin om härska ringen 1937.
Trilogin handlar om vänskap, kampen om det goda och onda, svek och glädje. Frodo, som är en av huvudpersonerna, får ärva härskar ringen av Bilbo. Sedan får man följa hans och hans vänners kamp till Mordor, där Saruon bor, för att förstöra härskar ringen. Saruon är den onde härskaren som vill ha tag i sin ring. Saruon framträder aldrig personligen men hans ring är en spegling av hans personlighet.

Det som intresserade mig väldigt mycket, var om Tolkien var inspirerad av II:a världskriget, när han skrev böckerna? Eftersom många delar i själva sagan om ringen böckerna påminner lite om II:a världskriget.

På II:a världskriget så hade Hitler makten och bestämde över vem som skulle leva eller dö. Han ville ha en värld där bara han härskade och det vill även Saruon, i ”Sagan Om Ringen”.
Saruon strävar hela tiden efter mera makt och vill att alla ska lyda honom. Ringen gör så att han kan det.
Både Hitler och Saruon står för det onda. Medan Frodo och hans vänner resrepeterar det goda.
Frodos följeslagare på vägen till Mordor kommer från olika bakgrunder och är olika art än Frodo. Frodo är en hobb, de är mindre och håriga än människan. De är mystiska men samtidigt mycket jordnära. I Frodos följeslag finns hans 3 hober vänner, Sam, Pippin och Merry, trollkarlen Gandalf den grå, utbygdsjägaren Aragorn, Alven Legolas, Dvärgen Gimli och Boromir av människornas släkte. Alla dessa kämpar för en värld utan ondska och orättvisa. Det gjorde även de länder som stred mot Hitler. Ingen ville ha en sådan man till att härska över hela världen och låta Hitler få sortera bland folket över hela jorden och bara ta ut dem som var arier. Det kan också jämföras med ”Sagan Om Ringen”. Om Saruon skulle få makten över världen så skulle de flesta arterna antigen bli slavar eller dödas.
Hitler kunde manipulera folk så de kom över till hans sida, han hade talets gåva och Saruon hade ringen.
Hitler fick några länder till sin hjälp med vapen och strid. Saruon fick trollkarlen Saruman på sin sida, men även andra figurer.

Min teori tar olika vägar sen om Tolkien var inspirerad av II:a världskriget. De länder som stred mot Hitler, de länder kan jag inte riktigt placera Frodo och hans vänner på. Vilket land skulle Frodo resepresentera? Storbritannien, kanske. Så fall skulle Gandalf resepresentera USA, men sen kan jag inte placera ut vem av dem andre följeslagarna resepresenterar för länder, samma sak med de andra figurerna i filmen och boken. Fast jag tror ändå att till en viss del att Tolkien blev inspirerad av II:a världskriget. Kanske undermedveten men det finns likheter.

Sagan om ringen filmen täcker många viktiga delar som finns i boken, men boken berättar mer och det tar ett tag innan man får uppleva de stora äventyren, medan i filmen visar de absolut viktigaste delarna så att publi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sagan Om Ringen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-17

    Många stavfel, dålig jämförels

  • Inactive member 2006-05-17

    Verkligen oprofessionellt att

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-19]   Sagan Om Ringen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2135 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×