Hur blir man en professionell basketspelare?

3 röster
16460 visningar
uppladdat: 2003-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hur blir man en professionell basketspelare?
Specialarbete för basketgymnasiet 2002 - 2003

Inledning
Jag har i mitt specialarbete ställt mig frågan ”Hur blir man en professionell basketspelare?” och tänkte ur mitt eget perspektiv förklara vilka förutsättningar som krävs för att spela basket på elitnivå. All text grundar sig alltså på mina egna erfarenheter och vilka egenskaper jag anser att en elitbasketspelare bör ha. Jag tänker även nämna hur mycket tid man bör lägga vid träningen och hur man bör träna för att nå så långt som möjligt och vilka förutsättningar som krävs för att bli proffs.

Fysiska egenskaper
Baskets höga intensitetsnivå är väldigt fysiskt krävande p.g.a. sitt snabba och kvicka spel. Det som skiljer den från många andra sporter är att du kan ha vissa fysiska brister men ändå spela på en professionell nivå. Några exempel är Larry Bird, Vim Baker och Charles Barkley. Alla superstjärnor i NBA som brister i vissa fysiska egenskaper som egentligen borde omöjliggöra dem från att dominera världens bästa liga.
De olika positionerna i basket kräver olika fysiska förutsättningar och jag kommer ta upp dem är nedan:

Pointguard:
Ofta en ganska liten spelar med snabbhet och kvickhet som fysiskt övertag. Det gäller förstås att ha uthållighet och kondition också för att hålla huvudet kallt och inte göra felpassningar samt spela ett hårt försvar på ev. det andra lagets pointguard. Då går det inte att vara stor och klumpig. Pointguarden måste kunna placera sig rätt samt vara beredd på att ta över bollen i stressiga situationer. Därför måste pointguarden även ha bra bollkontroll och bra koordination. Kraven på styrka är inte nödvändigt här då pointguarden ofta inte har i uppgift att gröta under korgen.

Guard:
Om du spelar guard är denna position den där du får ha minst fysiska bristningar. Att ha en all-around fysik är det bästa Man måste vara snabb och rörlig för att kunna slå sin motståndare i en-mot-en situationer och vara kvick i försvaret. Stark för att få position lättare efter försteg eller vid utblockering av ett skott.

Forward / Center:
Brukar vara välväxta och kraftiga personer. Styrka ställs som krav för att kunna ha en chans att trycka undan sin försvarare och göra enkla poäng. Under korgen brukar det vara bökigt och att ha fysisk styrka som övertag är till stor fördel och även att vara smidig. Att vara smidig är oftast det som skiljer den bra från den dålige centern enligt min mening.

För att bli en professionell basketspelare krävs mycket mer än fysik men till en början skall man rikta in sig på en position som passar just en själv för att få en så bra utveckling som möjligt. När man är ung är det svårare att hitta en position som passar men detta brukar komma naturligt när man har spelat ett tag.

Tekniska egenskaper
Basket har en relativt liten plan och kräver därför goda tekniks kunskaper. Teknik är det som behövs tränas mest för att kunna bli en professionell basketspelare. Utan den kommer man ingenstans, det kvittar hur mycket vilja man har. För att man skall kunna utveckla en bra teknik så krävs också att man har en bra bollkänsla. Om man t ex skadar sig en lång period gör en bra bollkänsla att man kommer tillbaks snabbare till spelet igen. Att börja träna teknik vid tidig ålder ger den bästa starten och bra förutsättningar för att bli en professionell basketspelare. Jag hade som ung en tränare som inte kunde så mycket om basket och därför tränade vi knappt någon teknik alls utan tränade mycket att springa och göra armhävningar etc. trots att när man som liten knatte inte har någon större förmåga att utveckla den fysiska styrkan.

Psykiska egenskaper
En av de viktigaste sakerna för att bli en professionell basketspelare är att man är målmedveten. Om man inte har mål, vad strävar man då efter? Sätt höga mål men inte omöjliga (”sikta mot stjärnorna så når du grantopparna”).

För att kunna nå upp till sitt mål krävs också motivation. Motivationen kan avta om man tränar för att bli en professionell basketspelare eftersom man tränar så pass mycket och intensivt. Gör man ett litet uppehåll kan motivationen komma tillbaka men kan också gå motsatta vägen.
Det krävs en massa psykiska egenskaper som t ex koncentrationsförmåga, initiativförmåga, kreativitet och en förmåga att kunna läsa spelet. Dessa egenskaper kan givetvis tränas upp men precis som våran fysiska förmåga har vi begränsningar även här. Att läsa idrottspsykologi, som vi gjorde med basketgymnasiet, är en bra start tycker jag. Johan Plate nämner flera gånger i boken ”prestationspsykologi i praktiken” att det är den mentala biten som skiljer vinnaren från förloraren i elitidrott. För att du skall bli en bra professionell basketspelare behöver du alltså träna dina psykiska egenskaper!

Taktiska egenskaper
En professionell basketspelare måste ha bra självdisciplin och kunskap om hur man skall träna. För att nå ett högt mål räcker det oftast inte att enbart gå på de ordinarie träningarna. De spelare som har kommit längst är inga latmaskar direkt. De har kämpat och tagit sig förbi hinder som annars är lätta att fastna vid. Jag tror att det är extraträningen som gör att vissa spelare utmärker sig mer än andra. Min farsa brukar berätta om en spelare som gick i hans hockeylag när han var ung som inte var mycket till världen men han var fruktansvärt beslutsam på att han skulle bli bäst. Han körde extra skridskoträning efter träningarna och matcherna. Han tränade stenhård kondition och styrka helt själv och växte sakta men säkert till en bättre hockeyspelare. Han kom senare i livet till NHL och spelade med Los Angeles Kings.

Extraträningen kan vara allt från att förbättra den taktiska kunskapen till fysisk träning. På elitnivå är det absolut nödvändigt att ha bra taktiska lösningar eftersom det andra laget ofta har samma fysik som ens eget. Det gäller också att kunna observera en situation på planen och sen göra en korrekt bedömning som förefaller vara den bästa. Det lag som har bäst taktik vinner oftast matchen. Det är därför väldigt viktigt att man förstår de taktiska grunderna i basket för att bli en professionell basketspelare.


Sociala egenskaper
Eftersom basket är en lagsport så krävs självklart ett bra samarbete mellan spelarna. Även ifall man ogillar en lagmedlem så måste samarbetet fungera inne på planen. Det är när samarbetet fungerar som laget och spelarna lyfts till en ”magisk” nivå! Det gäller att vara kall i tuffa situationer annars drar man på sig onödiga fouls eller en diskvalifikation.
Att vara ödmjuk tjän...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hur blir man en professionell basketspelare?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2004-07-21

  Ja, Jag är en kille som gillar

 • Inactive member 2004-07-21

  Ja, Jag är en kille som gillar

 • Inactive member 2004-07-21

  Ja, Jag är en kille som gillar

 • Inactive member 2006-04-01

  Bra skrivet.

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-22]   Hur blir man en professionell basketspelare?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2149 [2022-05-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×