Fakta om Islam

56 röster
77356 visningar
uppladdat: 2000-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

De fem grundpelarna

Islams motsvarighet till de kristnas sakrament är de fem pelarna.

Trosbekännelsen går ut på att man bara ska tro på en Gud, Allah. Honom ska man vara trogen hela livet. Detta viskas i nyfödda barns och döende människors öron.

Den andra pelaren är bönen. En genuin muslim ska be fem gånger om dagen, knäböjandes på en matta samtidigt som de läser valda delar ur Koranen. Viktigt är också att bönen ska var riktad mot Mecka, islams centrum.

Allmosan betalar muslimer till staten för och används till vård för gamla och sjuka, och uppgår för det mesta till 2,5 procent.

Fastan infaller under månårets nionde månad. Under den tiden äter muslimer inte någonting från solens uppgång till dess nedgång. Detta är för att de ska glömma det vardagliga materiella livet och komma närmare Allah. Gamla, sjuka och unga barn behöver inte fasta. Fastan, eller ramadan som den kallas, innebär också att muslimerna inte får ha sex. Sista natten på högtiden är det fest.

Den sista av de fem grundpelarna är vallfärden, en resa till Mecka som muslimerna bör göra minst en gång i livet och som de flesta sparar pengar till. Detta skall stärka sammanhållningen mellan muslimer världen runt.



Helig skrift

Koranen är muslimernas motsvarighet till Bibeln. Den är uppdelad i tre kapitel; Muhammeds första uppenbarelser, Berättelser om bibliska personer och Lagar och levnadsregler. Boken skrevs, eller sammanställdes, på 650-talet och är väldigt ofta uppläst i tidningar och på TV. Ordet koranen betyder faktiskt just ”uppläst”. Koranen spelar en mycket viktig roll i muslimernas liv, eftersom den inte KAN ifrågasättas, eftersom det är Guds egna ord som står skrivna.

Ängeln Gabriel berättade Allahs ord för islams skapare Muhammed och med lite hjälp skrev han ned Guds ord. Senare sammanställdes detta till Koranen.

Koranen är indelad i tre delar; Muhammeds första uppenbarelse, berättelser om bibliska personer som Moses, Abraham och Jesus samt lagar och levnadsregler. Dessutom delas den in i 114 kapitel, suror.



Helig byggnad

Muslimernas heliga byggnader kallas moskéer och är för det mesta jättelika tempel, men kan också vara utomhus, under bar himmel, därför att ordat moské betyder ”plats där man faller ner”. För att få komma in i en moské måste man tvätta ansikte, händer och fötter. Renligheten är nämligen en viktig del i den islamiska tron. Inne i moskén ber muslimerna till Allah stående på sina knän.

Moskéer kan vara enkla men också stora och praktfulla. För det mesta har de ett stora torn, men en moské kan också ha flera mindre minareter där det ropas ut om bönestunden. Inga Gudabilder finns i moskéen, därför att Muhammed strängt förbjudit det.



Omskärelse

Liksom inom judendomen omskärs muslimska gossebarn, i något som kan liknas vid en stor fest för släkt och vänner. Pojken brukar få godis eller pengar som plåster på såren. Anledningen till omskärelsen är dels renlighet, men också en förbindelse mellan alla muslimer. Förr omskar man också kvinnor, men det var inte så lyckat, så man slutade med det. Om en muslim skall omskäras i t ex Sverige görs det på sjukhus.



Månåret

Månåret är islams motsvarighet till vårt kalenderår och har endast drygt 354 dagar, vilket gör att årstiderna förskjuts hela tiden och på 30 år har det nästan ”gått runt”. Varje gång det blir nymåne byter alltså islam månad.



Predestinanation

Muslimer tror att en människas öde redan är förbestämt vid födseln. I Koranen står att ”Gud skapar inga onda människor, de gör sig själv onda”. Efter jordelivet tror muslimerna att de antingen kommer till himlen eller helvetet, beroende på hur de har levt sitt liv. Himlen ska enligt deras tro vara en underbar plats med källor av vin och honung och 72 kvinnor till varje man. I helvetet däremot, blåser isande vindar och brinner djävulska eldar.



Rättssystemet baserat på Sharia använder sig många islamiska länder av. Systemet härstammar från Muhammeds uppenbarelser i Koranen. Vissa länder följer detta rättssystem utan undantag, t.ex. Saudiarabien och Iran. I vissa andra länder så har Sharia i viss mån ersatts av andra lagar.



Bildförbudet som gäller inom islam går ut på att det är förbjudet att avbilda Gud någonstans, för att det skulle vara att betvivla hans storhet och excellens som skapare. I dag efterföljs inte bildförbu...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fakta om Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-09-18]   Fakta om Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=215 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×