Bakrunden till andra världskriget (1939-1945)

4 röster
15298 visningar
uppladdat: 2003-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Efter det första världskriget ville man ha fred i Europa, och man sade att ett sådant krig som det första fick aldrig hända igen. Men som det är, så vad människan än säger, så måste det motbevisas, för det andra världskriget bröt ut i alla fall.

I Tyskland efter Versailles freden följde fattigdom och misär. Den ekonomiska depressionen slog hårt mot landet, eftersom den tyska industrin hade byggts upp med stora lån från utlandet. Arbetslösheten växte och demokratin förlorade vinning. Det nationalsocialistiska partiet, som förespråkade våld och hat, stärktes. De vann aldrig majoritet i den tyska riksdagen, men eftersom de saboterade allt arbete i riksdagen så tog de över ändå så småning om.

Fransmännen var missnöjda med att Tyskland var dåliga på att betala den krigsskuld de hade i versaillesfreden. Därför invaderade de och tog över viktiga industriorter i Ruhrdalen. detta ledde till strejk bland de tyska befolkningen,medans dess regering stödde dem md pengar genom att trycka upp mycket sedlar. En enorm inflation blev följden och en politisk kris uppstod. Fransmännen oroade alltså hela den tyska ekonomin genom ockuperingen av Ruhrdalens viktigaste städer.För att betala dessa skadestånd tryckte man upp mängder med sedlar, men det ledde till att den Tyska valutan blev helt värdelös. Sedlarna var knappt värda papperet de var tryckta på, folk tapetserade väggarna med biljonmarkssedlar och gick till affären med skottkärror fulla med pengar bara för de skulle kunna handla lite bröd.

Det hela vände 1924 när USA började låna ut pengar till Tyskland, som börjat få fart på industrin igen och som fått ökad levnadsstandard.
De dåliga tiderna återkom ganska snart när depressionen 1929 spred sig från USA till Tyskland. Även här var stora banker tvungna att stänga och folket förlorade alla pengar de hade insatta. Priserna rasade, en vara som var värd ca 1 mark 1913 kunde nu kosta 700 000 mark. Tyskland böt senare ut den gamla marken mot den nya D-marken.1919 hade segermakterna ett möte i versaille för att sluta fred efter första världskriget. Man diskuterade hur Tyskland skulle behandlas. Tysklands armè skars ner, alla militära stridsvagnar och flygplan förbjöds och man fick inte bygga upp flottan igen, tyskland blev skyldiga att betala ett stort krigsskadestånd. som garanti för skadeståndet tog västländerna området väster om Rhen. tysklands grannländer fick en del landområden av den tyska maken.
polen fick tillbaka mest landareal. frankrike b.la fick tillbaka Elsas Lothringen igen. tyskland gjordes även till åtlöje bla genom att frankrike utsade i fredsfördraget att endast tyskland var skyldigt till första världskriget, tyskland fick inte delta i fredsförhandlingarna heller utan tvingades att antingen skriva under fredsfördraget eller fortsätta kriga och det här ledde till att tyskland fick för sig att versaillesfreden var ett diktat som de inte egentligen behövde känna sig bundna av rent moraliskt. situationen blev instabil pga detta eftersom tyskarna var väldigt pressade.
eftersom tysklands industri drivits med hjälp av stora lån, minskade industrin och produktionen
under den internationella ekonomiska krisen pga att långivarna uteblev, detta ledde till en enorm arbetslöshet. hitlers nazist parti fick en större roll och betydelse under den tiden då arbetslösheten gjorde att tyska folket började vända sig till hat och våld för att hans patri var sådan. besvikelsen över versaillesfreden och den politiska oförmågan att hantera förlusten i första världskriget gjorde att nationalsocialistiska partiet (hitlers parti) blev starkare.

Januari 1993 gick hitler i allians med tyska högern och blev därmed rikskansler.
Nazisterna utförde många övergrepp som sänkte den tyska demokratin, detta med hjälp av undantags tillståndet i weimar republikens författning. det var hitler som gjorde det med hjälp av sin position som rikskansler.
Riksdagen förlorade all makt till nazisterna som förklarade sitt parti som det enda lagliga, allt annat förbjöds. Alla politiska motståndare fängslades,torterades eller avrättades av nazistiska hemliga polis gestapo. Man började införa mycket Nazistiska propaganda. Nazisterna bröt ner den självständighet som Tyskland hade haft i weimar republikens författning, alla delstaters regeringar drogs in. nazisternas kyrko politik blev inte så bra trots hitlers avtal med påven motstod Nazismen. Därför utfärdade påven en skrivelse mot nazismen 1937. Det gjorde det lättare för den katolska kyrkan att hämta stöd utanför tyskland, men inte för protestanter somistället hade vissa medlemmar som bildade anti-nazistiska förbund. deras ledare sattes i koncentrations läger.

Nazismen hade brutit ner både demokratin och rättsprenciper. Det fanns tyskar som inte klarade av erkännandet av att förlorat första världskriget.
De påstod att de som dött på slagfältet inte var förlorare utan segrare och den här sortens ideologi kom att skrivas till en hel litteratur som påverkade dem till att vilja kriga och dö för sitt eget land. Alltså hade de tyskar som dött i första världskriget inte dött som förlorare. genom den här slags av våldsideologi de hade fick de inte bara problem med de yttre fiendena utan det uppstod konflikter i själva landet också just för att de hade den ideologin de gick efter.
Men kan nästa säga att de var hjärntvättade, de såg bara lösningen genom våld.
det resulterade i att det systematiska vände sig med mord och våld mot de egna i sin egen befolkning.
Det var en slags självmordsideologi som gjorde att nationalsocialisterna gjorde vad som helst för att inte kunna se den egna svagheten i ögonen.
efter alla dessa faktorer var det inte konstigt att det utbröt ett andra världskrig. hitler och hans parti behövde trappas ner, få ett slut på all aggressiva politik och därför behövde få lösas med våld för att det är det enda sättet i sådana fall som detta med tanke på den makten de hade. som de med våld förde sig uppåt ska de med våld tryckas ner igen. det tog tid innan västländerna kun...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bakrunden till andra världskriget (1939-1945)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-08

    Märklig meningsbyggnad ibland,

  • Inactive member 2007-10-09

    fick ut hyfsat mycket på det :

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-24]   Bakrunden till andra världskriget (1939-1945)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2154 [2022-08-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×