FN och det internationella systemet idag

9 röster
14894 visningar
uppladdat: 2003-07-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
FN kom till den 24 oktober 1945 i San Francisco. Det var representanter från 50 länder som tillsammans gjorde stadgarna. Efter att Sovjet, Kina, USA, Storbritannien och Frankrike rättat till dem lite så hade FN bildats.

FN:s stadgar ser ut såhär:
Att med alla medel arbeta för att förhindra krig
Att arbeta för mänskliga rättigheter och mannens och kvinnans lika värde.
Att bygga upp ett läge där rättvisa och respekt för de plikter som uppkommer efter ens fördrag och internationell lag.
Att arbeta för utveckling i medlemsländerna.

FN består av en generalförsamling. Den ser ungefär ut som Sveriges Riksdag. I generalförsamlingen sitter en ledamot från varje land och varje ledamot/land har en röst. Där sitter generalsekreteraren Kofi Annan som är den högsta chefen för FN.

Den viktigaste delen inom FN är enligt mig säkerhetsrådet. De ansvarar för att sköta FN:s fredsbevarande arbete. Säkerhetsrådet består av 15 medlemmar där fem är permanenta och tio väljs för tvåårsperioder i generalförsamlingen. De fem permanenta är: USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Kina. Att man är en permanent medlem av säkerhetsrådet betyder att man alltid sitter med och inte minst att man har Vetorätt. Vetorätten innebär att man som ensam medlem kan stoppa ett beslut som säkerhetsrådet tänker fatta. T.ex. en ny Irakresolution.

Anledningen till att det just är de här fem staterna som har veto är för att det var de som stod som segrarmakter efter andra världskriget. Den här rätten gjorde att FN inte hade mycket att säga till om under kalla kriget eftersom både USA och dåvarande Sovjet hade veto. Just nu pågår diskussioner om man ska slopa det här systemet och ta bort vetorätten för att göra FN mera rättvist. Bl.a. Tyskland motsätter sig starkt det system som nu finns i FN:s säkerhetsråd.

Det finns också en mycket liten del av FN som arbetar för att förvalta kolonier tills de kan bli självständiga. Den fyller dock ingen förre funktion idag men finns fortfarande kvar och kallas för förvaltarskapsådet.

Det finns en internationell domstol i Haag. Som arbetar under den internationella lagen. Det finns också en krigsförbrytartribunal i Haag. Den ska döma krigsförbrytare såsom Slobodan Milosevic. Men kruxet med den är att alla länder inte har skrivit på och godkänt den. Bl.a. USA, vilket gör det svårt att jobba riktigt så bra som man vill.

FN har också ett ekonomiskt och socialt råd. Det kallas ECOSOC. Det är också chefsorganisation för FN:s alla fackorganisationer. T.ex. UNHCR (flyktingorgan), WHO (världshälsoorganisationen) och UNICEF (FN:s barnfond).

Det internationella systemet idag skall se ut såhär: alla länder skall vara suveräna. Ett suveränt land innebär att det ska få sköta sin inrikespolitik hur det vill. Utan att någon lägger sig i. Det innebär också att en liten stat som Sverige ska ha lika mycket att säga till om som en stor militärmakt som USA. Det är såhär det ska vara. Men tyvärr är det inte alltid så.

Man får dock lägga sig i inrikespolitiken om FN:s säkerhetsråd lägger en resol...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: FN och det internationella systemet idag

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-07-18]   FN och det internationella systemet idag
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2171 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×