Intervju Med En Satanist

5 röster
27877 visningar
uppladdat: 2003-08-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag valde att intervjua en representant från Svenska Satanistkyrkan. Det är en man som jag diskuterat satanism med förut, och jag kan säga att han är mycket väl insatt i LaVeys tankar och skrifter. Ett lämpligt intervjuoffer med andra ord.


1. Människosyn
a. Finns det något i människan som gör henne mer värd än djuren?

Nej. Om det alls görs en särskiljning är det snarare på andra hållet: De icke-mänskliga djuren (samt barn) ifrågasätter inte sina naturliga drifter och behov, söker ingen ”högre mening” med livet, tar vara på sina nära och kära istället för att bära på ett tungt globalt samvete et cetera, vilket gör dem till ”naturliga satanister”. Därför hålls de högre än de flesta människor. Detta är den främsta anledningen till att djuroffer är ett absolut tabu inom satanismen.

b. Förespråkas alla människors lika värde?

Nej. De människor som i någon mån bidrar till att göra ditt liv till en positiv upplevelse anses vara mer värda än de som inte gör det. Ju viktigare en människa är för dig, desto mer värd är människan.

c. Hur påverkar din människosyn ditt levnadssätt? (gentemot andra)

Den grundläggande inställningen i mellanmänskliga relationer skiljer sig inte nämnvärt från den som återfinns i andra religioner: Behandla andra människor så som du själv skulle vilja bli behandlad. Dock så upphör detta respektfulla förhållningssätt till en enskild individ om denne inte behandlar dig med samma respekt tillbaka.


2. Samhällssyn
a. På vilket vis syns satanismen i samhället? (t.ex missionsverksamhet, information, värvning, debatt)

Mycket lite. En generell attityd inom satanismen är att de människor som är så lata eller odriftiga att de inte med egen kraft tar sig tid att läsa om satanismen och på så sätt ”ger den en chans” heller inte är värda den. Detta, tillsammans med tanken att det bara är en viss personlighetstyp (kallad Den Avvikande Eliten) som finner religionen attraktiv gör att ingen missionsverksamhet eller värvning förekommer.

b. Eftersträvar satanismen något idealsamhälle?

Detta är en fråga i vilken satanister är djupt splittrade. Å ena sidan finns det dem som anser att ett samhälle som ligger i linje med satanismens filosofi är ett bra samhälle. Å andra sidan finns det dem som anser att det bästa samhället är det samhället där JAG som person kan åtnjuta så stora fördelar som möjligt, och det är inte säkert att det samhället ligger i linje med ens personliga livsåskådning. Ett populärt uttryck bland dessa satanister är att ”det är lättare att valla får än vargar”. Upplysning och ”frigörelse” kanske bara gör det svårare att avancera i livet, eftersom konkurrensen blir större.


3. Etik
a. Nämn och kommentera några viktiga etiska regler/vägvisare inom satanismen.

De i min mening viktigaste etiska reglerna har blivit nämnda ovan: ”Behandla andra människor så som du själv skulle vilja bli behandlad: Om du inte blir visad samma omtanke och respekt i gengäld, behandla människan så som hon behandlar dig.”; ”Skada inte småbarn” samt ”Döda inte icke-mänskliga djur såvida du inte blir attackerad, eller behöver det för föda”.


4. Motstånd
a. Hur ser det civila motståndet mot satanismen ut? blir religionen/filosofin hårt ansatt av t ex kyrkan och organisationer såsom FRI?

I Sverige har jag inte märkt av något sådant. Organisationen i vilken jag är medlem, Svenska Satanistkyrkan, har dock haft vissa problem med en frikyrka på deras ort, men annars inget. I USA däremot är situationen helt annorlunda, helt säkert eftersom den konservativa kristna rörelsen är stark i landet.


5. Nyandlighet
a. Kan satanismen anses vara en del av nyandligheten, New Age?

Nej. Satanismen är äldre än fenomenet New Age, och har mycket få beröringspunkter med detta.

b. Vilka former av andlighet förekommer inom satanismen? t ex gudar, magi eller tron på något övernaturligt.

För en satanist finns ingenting annat än det ”naturliga”, men naturligtvis har inte mänskligheten nått en vetenskaplig platå på vilken den kan stå och titta ut över universum och säga: ”Vi vet allt”. En satanist tror att magi fungerar, men har en psykologiserande syn på hur den fungerar, alternativt en förvissning om att den magiska ”kraften” kan förklaras naturvetenskapligt: Vi är bara inte där än. Tron på magins kraft kan anses vara en beröringspunk med fenomenet New Age, men är kanske också den enda.

Hannes Rindeby – Svenska Satanistkyrkan.
temple_darkmoon@hotmail.com


Kommentarer
Satanismen ligger mycket nära min egen syn på tillvaron och min livsfilosofi.
Jag håller med på många punkter, t ex angående människans värde.
Kan någon verkligen påstå att en okänd man är lika mycket värd som sin egen far?
Det vore en mycket onaturlig åsikt.
Visst kan man anse a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Intervju Med En Satanist

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-10-23

  Det är intressant att läsa om

 • Inactive member 2009-04-21

  Hallå, läste intervjun och måste påstå att jag gillar satanism. Det är så ärligt och ''iskallt''

 • Inactive member 2009-10-27

  Hej. Jag har tre frågor, kan du svara på dom? Har satanismen grundtankar, isåfall vilka, beskriv dom. Har satanismen heliga skrifter, isåfall vilka, beskriv dom. Har satanismen högtider, isåfall vilka, beskriv dom. Och min sista fråga, vet du vart en svensk satanistkyrka ligger i sthlm? Det kanske finns flera jag vet inte.

 • Inactive member 2010-11-18

  Hej. Vi är tre tjejer som går i trean, på cybergymnasiet i malmö, och är i full gång med vårt projektarbete. Vår idé är att skapa en bok där vi har intervjuer med olika personer med olika livsstilar. Därför undrar vi om du skulle vilja ställa upp på en intervju via telefon eller mejl. Vi ska även ha bilder i vår bok så om det inte är dig något emot tar vi gärna en intervju personligen om du har lust att vara med på bild. Ps. Intervjun kommer innehåller frågor som går in på djupet. Ds. Med vänliga hälsningar, Hanna Jangenfeldt, Caroline Andersson och Johanna Nilsson Han

 • Inactive member 2010-11-18

  Hej. Vi är tre tjejer som går i trean, på cybergymnasiet i malmö, och är i full gång med vårt projektarbete. Vår idé är att skapa en bok där vi har intervjuer med olika personer med olikahonom. Kanske om du har en mejl eller ett telefonnummer till honom? MVH Caroline, Hanna och Johanna

Källhänvisning

Inactive member [2003-08-07]   Intervju Med En Satanist
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2179 [2023-01-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×