ANOREXIA NERVOSA

3 röster
18640 visningar
uppladdat: 2003-08-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Anorexi är en sjukdom som oftast förekommer bland tjejer och killar i tonåren. Det innebär att man har en kroppsvikt som är minst 15% under det normala. Man skyller ofta på modeindustrins hårda krav på hur man ska se ut och alla bilder på de supersmala toppmodellerna får unga, osäkra flickor att vilja se ut som de. Men tyvärr är denna sjukdom inte så enkel. Det handlar ofta om en sorts utvecklingskris, som vi alla måste gå igenom när vi går från pojke/flicka till man/kvinna. Det kan också gå djupare som att man kanske blivit utsatt för sexuella övergrepp, förlorat någon nära eller i samband med mobbing. Forskarna söker också efter biologiska förklaringar och har funnit att det finns vissa samband mellan anorexi och hormon-obalans och brister på vissa ämnen i kroppen.
Idag lider cirka 200 000 av anorexi i Sverige, men man tror att upp till var 40:e kvinna lider av någon form av ätstörning. De flesta som drabbas är mellan 15-24 år. Det är främst kvinnor, eller rättare sagt tjejer, av alla offer är bara 0,1% män. Dödligheten är upp till 20%, men det betraktas som självmord, eftersom man svälter sig själv till döds.
I början kan man tänka ”10 kilo skulle räcka”, men när man sedan är där så tycker man fortfarande inte att man duger och fortsätter att gå ner och plåga sin kropp genom självsvält. Anorexi är helt enkelt att banta utan mål! Ordet anorexi betyder aptitlöshet.
Anorektikern själv ser inte hur underviktig och ofta sjukligt smal hon själv är, utan när hon ser sig i en spegel ser hon en förvrängd bild av sin kropp. Enligt denna bild är hon tjock och äcklig.
En person som lider av anorexi ser sjuklig ut. Hennes hy bleknar, ögonen sjunker in och håret tappar sin lyster. De får ju inte i sig tillräckligt med näring och vitaminer för att underhålla sin kropp. Andra fysiska men är bl.a:

· håravfall
· njurskador
· menstruationsbortfall
· benskörhet
· och det kan eventuellt leda till diabetes

I början av anorexin går man ofta hungrig och det handlar mycket om självdisciplin. Men så småningom ställer kroppen om till svält, något som den gör om det råder svält så man ska kunna klara sig längre på mindre mat. När detta hänt tappar man hungerkänslorna lite och det blir svårare att få i sig mat.
Det handlar mycket om psyket när man drabbas av anorexi, man lyssnar inte på vad andra säger och vägrar inse att man är sjuk. Man isolerar sig från omvärlden, för att de inte ska märka vad man gör. Man tappar ofta intresset för sitt sociala liv och stänger ute familj och vänner ur sitt privatliv. Vilket givetvis försvårar för de närmaste att hjälpa till också.
För att botas från sjukdomen måste man kunna se på sig själv och säga ”jag är sjuk” och verkligen inse vad man gör med sin kropp och vilja bli hjälpt. Ju längre gången sjukdomen är, ju svårare blir det att bota den. Man kan alltid vända sig till ”patientföreningen för anorexia & bulimia nervosa”. Här kan offren och även deras nära få råd och hjälp. Det går att behandla i öppen vård om det inte gått för långt, i dessa fall måste man få specialvård.
Kroppen återhämtar sig ganska fort när man väl kommit igång med behandlingen. Menstruationen återkommer och värdena i kroppen återställs till det normala. Det handlar mycket om att bygga upp självförtroendet och de drabbade får gå i terapi, både ensamma och med familjen, som betraktas som en mycket viktig del i behandlingen. I början har de sällan någon motivering själva, men det brukar komma så småningom. Sedan får de komma tillbaka på regelbundna viktkontroller, detta kan vara väldigt jobbigt för dem och ofta vägrar de gå upp på vågen, de får också gå på regelbundna kontroller hos bl.a. tandkliniken, gynmottagningen och de får träffa en dietist som vet allt om mat och berättar för dem hur och vad de måste äta för att må bra.
Ett av världens mest kända fall av anorexi var de engelska tvillingarna Samantha och Michaela Kendall. De var två söta, knubbiga brunetter när de var mindre. När de var 13 år började de tävla mot varandra om att gå ner i vikt. De var trötta på att kallas knubbiga! 26 år gammal dog Michaela av självsvält.Bulimia- Nervosa

Bulimi är en sjukdom som ofta löper parallellt med Anorexi. Det är ofta unga flickor i tonåren som får Bulimi. I dagens samhälle har kvinnorna det svårt och det är det inte många flickor som är nöjda med sina kroppar, man vill se ut precis som alla trådsmala fotomodeller gör. Därför börjar man banta. Personer som har Bulimi slutar att äta några dagar och sedan får dom ett jättesug på mat, det är det ända dom kan tänka på. Man proppar i sig all möjlig slags mat, mest sötsaker. Detta gör man oftast i smyg, och sedan för man så dåligt samvete att man sätter två fingrar i halsen och spyr upp allt igen. Man kan hålla på att bara äta och spy i en hel dag. Ibland andvänds även laxering och liknande medel som rensningsåtgärder. Man kan alltså inte kontrollera födointaget utan bara trycker i sig, och sen spyr… Om och om igen.
När man spyr så mycket så kommer magsaften upp och det bidrar till att man får att lågt Kaliumvärde, att man blir trött, får hjärtrubbningar och att ens muskler blir svagare
I Sverige finns det ca. 100 000 Bulimioffer, och av det så är 10% av dödlighet.
Sjukdomen utvecklar depression och missbruk, man blir osocial och isolerar sig, mensen försvinner, man tappar intresset för folk, för sina intressen och för familjen m.m.
Personer som har Bulimi förnekar sjukdomen. Man blir blind för sig själv, och tror inte ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: ANOREXIA NERVOSA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-08-31]   ANOREXIA NERVOSA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2200 [2023-03-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×