Kalmarunionen

8312 visningar
uppladdat: 2000-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Nordiskt samarbete hot mot Hansan



Rykten har en längre tid cirkulerat om de visioner Hennes Högehet, Margareta av Danmark, tidigare har yttrat sig om; en union mellan Sverige, Norge och Danmark. Förra veckan ska visst drottningen, hennes släkting Erik av Pommern och de tre rikenas stormän ha samlats i kröningshuset i Kalmar, där ett unionsbrev av något slag framlagts. Innehållet ska gå ut på att kungavalet för de tre rikena ska ske gemensamt i framtiden, men länderna ska ha egna lagar och styras av egna riksråd. Ländernas försvar ska fungera gemensamt i händelse av krig, och unionen ska försöka förhindra väpnade konflikter mellan bönderna. Erik av Pommern utsågs också till Margaretas efterträdare, och han kröntes till Sveriges kung, men drottningen har meddelat att hon tänker fortsätta regera.



Men vem är då denna djärva och modiga kvinna, som anser att vi nordiska stater ska samarbeta, egentligen? Margareta av Norden, skulle man med rätta kunna kalla henne. Hon är dotter till Valdemar Atterdag av Danmark, hennes mor var norska. Vid tio års ålder giftes hon bort med Håkan, den svenske kungen Magnus Erikssons son. Sedan, vid 34 års ålder, stod hon ensam kvar. Hennes far, make och unge son hade då avlidit. I kuppartade former tog hon över Danmark och Norge. Och när de svenska köpmännen ville få bort Albrekt av Mecklenburg och hans tyskvänliga regim, fick de hjälp av Margareta och hennes danska och norska trupper. Mecklenburg blev av Margareta, eller kung byxlös, som han hånfullt kallat henne, landsförvisad. 1389 blev Margareta vald till ”Sveriges fullmäktiga fru och rätta husbonde”. Resten är väl, som man säger, historia.



Hur kommer detta samarbete gynna Sverige kan man då fråga sig? Ja, man kan ju bara spekulera i frågan. Antagligen så kommer förändringarna framförallt att ”drabba” storköpmännen, men givetvis på ett positivt sätt, de kan nog finna ekonomisk vinning i unionen. Den kan vara konkurrenskraftig mot de mäktiga tyska staterna och Hansan. Dessutom kan Sverige nu bli ett land att räkna med Europa, och svenskarnas möjligheter kommer nog att växa. Om man ska se på saken i ett längre perspektiv kan vad som helst hända. Vem vet, kanske delar vi mer än regent med Danmark ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kalmarunionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-09-18]   Kalmarunionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=228 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×