Resolution 1441

5838 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Iraks sista chans

1. FN:s nya Irak resolution
Resolution 1441 skrevs av FN:s säkerhetsråd den 8 november och den går ut på att avväpna Irak. Resolutionen ses som Iraks sista chans från att undgå krig från USA och Storbritannien.
Själva resolutionen inleds med att alla tidigare beslut och resolutioner inte längre gäller och att denna resolution är den enda gällande och det ställs nu en massa nya tids krav på Irak: Från och med att resolutionen accepterades i säkerhetsrådet fredagen den 8 november så fick Irak en vecka på sig att anta resolutionen, så den 15 november skulle besked ges och som vi vet har Hussein och hans regim antagit resolutionen och FN:s vapen inspektörer (unmovic) med svensken Hans Blix i täten har rest till Irak i går. 30 dagar efter att de antagit resolutionen ska Irak lämna in en lista på alla sina eventuella massförstörelsevapen och på allt material som kan användas för att tillverka sådana. Vapeninspektörerna ska efter senast 45 dagar återupptaga sitt arbete och 60 dagar senare skall dem rapportera till FN. Eventuella överträdelser av resolutionen från Iraks håll skall omedelbart rapporteras till FN. Vapeninspektörerna skall ha en obegränsad och ovillkorlig fri tillgång till alla platser och anläggningar i hela Irak, till och med president Husseins palats. Efter eget omdöme får inspektörerna fråga ut irakiska forskare och tjänstemän plus deras familjer, inspektörerna får också lova att förbjuda Irak at övervaka de platser som inspekteras.
Om Irak skulle bryta mot någon av dessa förpliktelser i Resolution 1441 så har säkerhetsrådet tidigare varnat för ”allvarliga konsekvenser”, men de ger dock Irak en andra och sista chans att uppfylla kraven. Att bryta mot en förpliktelse kan bland annat vara att lämna in falska eller ofullständiga uppgifter, men även om de inte samarbetar med FN och försöker motarbeta dem på något vis. Om Irak stör inspektörerna eller bryter mot sina förpliktelser ska det medsamma meddelas till säkerhetsrådet där de så snabbt så möjligt sammanträder och analyserar situationen.

2. KRIG?
Jag tror att för eller senare så kommer det hela sluta i krig och risken för krig ökar mer och mer för varje händelse som sker. Det sägs ju finns flera frågetecken i resolutionen och dem kommer ju helt klar Hussein att utnyttja. Samtidigt så känns det som USA med Bush i spetsen kommer göra allt för att ”platta till” Husseins regim och utnyttja varenda lilla övertramp till sin fördel.
Irak säger ju att de inte har några massförstörelsevapen som USA hävdar och säger sig ha bevis för? Jag tror inte att Irak kommer att lämna in en lista över några vapen till FN och motsäga vad de tidigare sagt, men vad händer då om inspektörerna hittar vapen? Det kommer säkert att förnekas av Irak, men vad händer? Själv tror jag att de har vapen men ändå kanske inte för det konstiga är ju att inspektörerna inte har fått komma in tidigare precis som om de hade något at dölja, men det var kanske bara för att de vill trotsa västvärlden? Men det påstås det att Irak skall ha lagt ut köporder på läkemedlet atropin, som man kan använda som motgift vid nervgasförgiftning. Under tidiga 90-talet så fann de dåvarande vapeninspektörerna från FN nervgaser som Irak tillverkat, men dessa uppgifter dementeras dock av Irak.
Men...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Resolution 1441

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   Resolution 1441
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2286 [2022-12-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×