The Beatles

8 röster
16539 visningar
uppladdat: 2003-10-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
The Beatles


Från början till slut...


Det var en gång...
…en pojke som hette John. Han hade en väldigt svår barndom och växte upp hos hans moster I Liverpool. John var mycket konstnärlig redan som liten, och hade många olika estetiska talanger. Han gick i Liverpools enda estetiska skola, men han tog det inte så allvarligt utan var rätt oseriös och skolkade mycket. John bildade bandet ”The blackjacks”. De spelade skiffle, som var en väldigt billig musikstil, det enda man behövde var en akustisk gitarr och en tvättbräda. När de hade blivit fler medlemmar i bandet bytte de namn till ”the Quarrymen”. När ”The Quarrymen” uppträdde på en fest 1957, satt Paul McCartney med i publiken. Egentligen för att spana på tjejer, så det var en ren tillfällighet att han träffade medlemmarna i ”the Quarrymen”. Paul kunde spela gitarr otroligt bra och dessutom kunde han stämma en gitarr, vilket imponerade stort på bandmedlemmarna, så nu var Paul också med i bandet.
Till en början så var John mycket kritisk till om Paul skulle få vara med, fastän att han var mycket duktig. Anledningen var att han var rädd för att Paul skulle ta över rollen som ledare, men allting löste sig gott tillslut.
Fastän att John och Paul var som dag och natt blev de ändå bästa vänner, och de övade flitigt tillsammans varje dag. De började skriva låttexter tillsammans och bara några år senare komponerade de även musik till texterna som de sedan skrev ner. Det var några utav dessa låtarna som blev hitlåtar senare.
Eftersom medlemmarna övade så flitigt blev skolarbetet lidande. Det gick till och med så långt att John fick underkänt i alla ämnen och blev tvungen att byta skola, men även där vantrivdes han.
På bussen till skolan hade Paul ofta sällskap med en kille med namnet George Harrison som var några år yngre. George fick följa med på bandets repetitioner och lyssna. En gång tog han med sin egen gitarr och spelade en låt. Faktum var att George var mycket duktigare och snabbare än de andra på att spela, men John ville ändå inte ha med honom eftersom han var en ”liten barnunge”. Men eftersom Paul inte gav sig så kom tillslut George med i bandet, och den tidigare 4: e gitarristen Eric Griffiths fick sluta, snarare så blev han utfryst. De övade mycket hemma hos George eftersom hans föräldrar inte hade något emot det, medan de andras föräldrar tyckte att de skulle sluta att föra sånt ”väsen”.


Första spelningen
Ägaren till ett café där killarna ofta hängde hette Allan Williams. Han fungerade som deras manager och fixade ofta spelningar till dom. Allan anordnade konserter med världsberömda artister i Liverpool, och han kom i kontakt med Larry Parnes som var manager åt många av de stora artisterna i England då och Larry ville att ”Quarrymen” skulle kompa till sångaren Jhonny Gentle på en turné i Skottland, och självklart ville dom det! De ville byta namn igen och blev inspirerade av Buddy Holly and the crickets (gräshopporna) och ville själva också ha ett ”insektsnamn”. Stu, basisten i bandet, kom på namnet ”the beetles”(som betydde skalbaggarna), men John tyckte att de kunde byta ut ett e mot ett a för att visa att de spelade ”beatmusik”. Namnet var lite kort så de fick heta ”the silver Beatles”. Samtidigt så skaffade sig alla utom John sig artistnamn eftersom det var väldigt inne just då.
Turnén blev inte riktigt som de hade tänkt sig, det var nästan ingen som kom och killarna fick väldigt dåligt betalt. Stu fick inget alls betalt eftersom Parnes inte tyckte att han kunde spela. Trummisen Tommy Moore slutade eftersom han tyckte att John var för kaxig. Nu var the silver beatles ett band utan trummis, men de var populära på inneställena i Liverpool ändå.

Hamburg
”The Silver Beatles” fick vara med och spela in ett kassettband som någon skulle ha med sig till en klubb i Hamburg. Ägarna tyckte om dem så de flyttade dit och började spela på en klubb. Det gick inte så bra för dom till en början, men de bjöd på sig själva och spelade apa på scenen, och fler och fler kom dit för att titta på det galna bandet från England. Killarna i bandet hade inte pengar till att bo på hotell så de sov på biografer och alla utom Pete Best (som var den nya trummisen) åt uppiggande piller för att kunna hålla sig vakna. ”The Hurricanes” spelade också på denna klubb, och där var trummisen Richard Starkley medlem, som senare skulle ha stor betydelse för Beatles.

Beatles-frisyren
Den världsberömda Beatles frisyren uppkom då de spelade i Hamburg. Det var Stus flickvän som klippte honom och kammade fram luggen. De andra medlemmarna skrattade mycket och länge åt honom, men efter ett tag tog både Paul och John efter. Och så var ”Beatles-frisyren” född.


Stu (basisten) slutar
När ”The silver Beatles” åkte tillbaka till Liverpool efter en incident med ägaren på klubben de spelat på i Hamburg, strök deras arrangör ”silver” ur deras namn, så från och med nu var det bara ”The Beatles”. De hade utvecklats mycket i Hamburg och var mycket duktiga när de kom hem igen. John sa själv att det var i Hamburg de lärde sig att spela. De gjorde verkligen succé och flickorna stod i kö till dom efter konserterna och det var framförallt trummisen Pete Best som var den stora flickmagneten. När de började spela på en före detta jazzklubb 1961 blev fansen som galna. De spelade på klubben ca 300 gånger på ett år, sedan åkte de tillbaka till Hamburg och klubben top ten igen, där de fick mycket bra lön och rum på ovanvåningen av klubben. Nu när allt verkade vara som bäst, smög sig problemet mellan Paul och Stu fram. De gillade nämligen inte alls varandra, och Paul ville få Stu att sluta. En gång när de bråkade gick det så långt att de började slåss, och Stu fick sig en rejäl omgång av Paul. Stu längtade tillbaka till sitt måleri som han hade sysslat med innan, och hoppade av bandet och började på en konstskola. John var ledsen men Paul var mycket nöjd eftersom han fick byta till elbas istället för akustisk gitarr, och det hade han velat mycket länge.

En vän till John skrev mycket ofta om ”the Beatles” i sin tidning, och han övertalade även John att skriva en egen spalt. Nu var Beatles mycket populära. En producent frågade dem om de ville spela in en LP med gamla välkända låtar som ex. My Bonnie etc. De tackade ja, och fick själva spela in en låt som de själva hade skrivit: Cry for a Shadow.

Managern Brian:
Brian Epstein som var ägare till en skivaffär i Liverpool fick mycket efterfrågan av en skiva med Beatles, men han hade ingen aning om vilka de var. Han bestämde sig för att gå och se dom när de spelade, och blev direkt förtjust i John, men inte i musiken. Men eftersom Brian var homosexuell bestämde han sig för att bli deras manager, så kunde han träffa John hur mycket han ville.
Brian hade ingen erfarenhet, men han starka sida var att han aldrig gav upp. När han skulle skaffa skivkontrakt fick han många nej. Beatles var populära i Liverpool, men inte i övriga England. Där sökte man soloartister, som spelade rock. Brian gav medlemmarna varsin ny skräddarsydd kostym så att de skulle göra bättre intryck på skivbolagen.
Brian fick tillslut tag på George Martin som var chef för skivbolaget Parlophone. Han var mycket trevlig och de kom bra överens, men de var tvungna att byta trummis. Brian hade redan sett ut en, Ringo Starr, och han började i bandet. Fansen blev som galna eftersom Pete hade varit den stora flickmagneten, och Pete själv blev lika förvånad, men det fanns det inget att göra nånting åt.
Beatles skrev kontrakt med Parlophone (vilket egentligen var urkasst eftersom de bara fick några ören per låt) och spelade in sin första skiva. Där fanns låtarna Love me do och PS I love you med. Love med o släpptes senare på singel och blev en stor hit! Men inte i hela England…

In på top 20
Brian köpte 10000 singlar till sin skivaffär för att ”love me do” skulle komma med på top 20. Den hamnade på 17:e plats och spelades mycket på radion. Nu blev det plötsligt bråttom att göra en uppföljare! De spelade in ”Please please me”, på singel och dagen innan den skulle släppas var de med i TV för första gången. Tyvärr hördes de inte så mycket eftersom publiken skrek så mycket, men de syntes i alla fall i hela England, och tittarna såg att de inte var som alla andra popgrupper, Beatles var speciella.

Framgången
Pauls och Johns dröm gick i uppfyllelse 1963, ”please please me” blev listetta på toplistan i England. Martin lät de spela in en LP, och på tretton timmar spelade de in fjorton låtar. Men de spelade bara låtar som de själv hade skrivit. Även denna LP hamnade som etta på topplistorna. Nu var Beatleshysterin här…
Beatles blev det populäraste popbandet i England, och det kom massvis med folk på deras konserter, och hade man varit där, kom man nästan aldrig hem hel och ren, för det var ”Beatle-mania” i England. Beatles sade själva att det var efter deras Sverige-turné -63 som Beatles-hysterin bröt ut. När de kom till heathrow airport i England möttes de av flera tusen fans. Fastän att Beatles var jätte populära i England och deras låtar såldes i hundratusental, och det var flera tusentals personer på deras konserter, blev de långt ifrån rika. Detta berodde på det avtal som gjordes med deras skivbolag långt innan de blev kända.
Beatles var alltså mega kändisar i England, men hur var det i resten av världen?

USA turnén
I USA gick det inte alls bra för bandet. Deras låt ”from me to you” kom på 116: e plats, och det gick dåligt för de andra låtarna också. Men det hindrade inte Beatles, utan de åkte jättenervösa iväg till USA på deras allra första USA turné. Innan de åkte dit hade Brian (deras manager) försökt få folk i USA att köpa och spela deras skivor, men de ville inte. När de väl kom dit hade de sån tur att de fick vara stjärnor i Ed Sullivans populära TV-program som flera miljoner människor såg. Och en kille på radion hade fått en utav deras skivor av en tjej från England, och när han spelade ringde många människor och undrade vad det var för grupp. Fler och fler människor började bli nyfikna på Beatles, och skivproducenterna började få upp ögonen för dom. Faktum var att det trycktes upp 1 miljon exemplar av singeln ”I want to hold your hand”, och alla radiostationer spelade ”Beatles-låtar”, för nu hade Beatles blivit USAs största popband. När de kom till USA väntade 5000 ungdomar på flygplatsen, och 200 journalister ville ställa frågor till dom. Det blev sådan hysteri att de var tvungna att ha detektiver för att kontrollera alla människor som hysteriskt följde efter dom. Deras första skiva slog sedan igenom i USA också och hamnade som listetta där med. Men det såldes inte bara skivor utan dockor, peruker, tröjor m.m. i mängder. Tyvärr gav det inte Beatles medlemmarna John, Paul, George och Ringo så mycket eftersom de bara fick 10 % av inkomsterna.

A hard day´s night
Beatles gjorde även en egen film. Den var fylld med humor, beatles allra första låtar, sketcher och bevis på den typiska Beatle-hysterin. Idag anser man att det är den bästa popfilm som någonsin gjorts.

Hysterin
Efter Beatles 3:e konsert i USA, som var en utomhuskonsert, var de tvungna att bli flugna med helikopter i säkerhet, efter bara 20 minuters spelning. Anledningen till att de inte spelade mer var att de inte hördes, de hörde faktiskt inte ens sig själva eftersom publiken skrek så otroligt mycket. Tjejerna i publiken grät och skrek, några kissade till och med på sig så hysteriska de blev, och där var många som svimmade…
De gjorde sin sista konsert i Candlestick park i San Francisco den 29 augusti 1966. Anledningen att de slutade turnera, var just att de inte kunde för alla fansen var så galna! ... Nu hade Beatleshysterin spridit sig världen över, i USA, Europa, Japan fjärran Östern… Men Beatles kände sig inte riktigt nöjda. De hade inte känt sig som sig själva på den sista tiden och succén hade blivit en vana för dem. Det var inte lika roligt längre…

Fansen
Beatles kom inte bara med ny musik, de kom med en helt ny livsstil också! Deras ”långa” hår som ni kan se på bilderna ovan, chockade många äldre, och när deras barn också ville låta håret växa blev det en liten skandal! De stora fansen var ”moddsen”, de klädde sig i speciella kappor, stövlar och lät håret växa. Och de hade ett speciellt märke också som stod för att man just var en ”modd”.

Mötet med Bob Dylan
Innan hade Beatles inte lagt ner så mycket känsla på texterna utan satsat mer på melodin och rytmen. Men efter ett möte med Bob Dylan, som var precis raka motsatsen, förändrades Beatles lite, och det var det fler än de som gjorde. Ungdomarna i USA började protestera, klä sig i färgstarka kläder, låta håret växa och kallade sig för ”hippies”.

Hårdare tider
Betales började få en tuff tid nu.. Efter ett uttalande som John hade gjort om att ”de var populärare än Jesus” började folk att bränna deras skivor och bilder, och de var livrädda för att åka till USA på sin sista turné där. De hade varit världen över och spelat i 6 år utan en ledig stund. De kunde inte gå var de ville eftersom de var förföljda av fans hela tiden, och de hade bara fått se konserthallar, hotellrum och flygplatser där de var. De kunde helt enkelt inte göra vad de ville.
Den lilla tiden de var lediga satt de på sitt hotellrum och söp, och de började ta uppiggande tabletter igen. De var de första med att börja röka hasch regelbundet.

Flummigare Beatles
Beatles var så stora att de inte kunde ha konserter längre. Det va ringen mening eftersom de inte hördes. Därför bestämde de sig för att ta det lite lugnt ett tag. De spelade in skivan Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band under 4 månader. Det var en väldigt annorlunda skiva. Låtarna gled över varandra utan några pauser, där ingick symfoniorkestrar och konstiga djurläten på spåren. Det blev gruppens största succé och alla älskade den flummiga stilen. Låttexterna var väldigt flummiga och hade inget sammanhang över huvud taget, faktum var att John och Paul var väldigt höga när de skrev dom, men det visste självklart inte Brian om.

Brians död
Brian var en person som betydde mycket för Beatles. Nu när de var världsberömda hade han mycket att stå i, han ville absolut inte att pressen skulle skriva något dåligt om han killar, och han gjorde allt för att dölja sin homosexualitet. Han ville inte att varken pressen eller killarna i Beatles skulle få reda på det. Brian mådde bara sämre och sämre för var dag som gick. Han började dricka och knarka och försökte sig tillslut på att göra självmord, men de han få honom till sjukhuset i tid. Medlemmarna i Beatles blev oroliga, men Brian försökte dölja hur dåligt han mådde. En dag fann man honom död på sin säng, omgiven av högar med papper och dokument. Han dog av en överdos sömntabletter, och detta tog väldigt hårt på killarna i bandet.

Fiaskot som bar till Indien
Beatles gjorde en film ”Magic Mystery Tour”, och det blev ett stort fiasko. ”Den sämsta filmen någonsin” sade vissa kritiker. Det var en stor chock för medlemmarna. Det var tur att musiken var bra i filmen. Till exempel så fick de flera guldskivor för låten ”Lady Madonna”. Efter detta åkte Beatles till Indien för att lära sig meditera och träffa Maharishi Mahesh Yogi. Det var meningen att de skulle få inspiration till att skriva många låtar, men det blev bara 20 stycken under den tiden de var där nere. John blev mycket upprörd över att Maharishi utnyttjade små flickor för sin egen tillfredställelse, så han for direkt tillbaka till England, och de andra följde också med. Pressen tyckte att de hade blivit skumma efter Indien vistelsen, men de brydde de sig inte så mycket om.

We all live in a yellow sub marine
Det var dags för dem att göra sin 4:e film. Den skulle vara tecknad och handla om att de skulle befria världen från de ”blåa otäckingarna” som inte tyckte om musik. Den blev tvärtemot vad Beatles trodde, en succé och fick jättebra kritik. Samtidigt så släppte de singeln ”Hey Jude” som sålde i över 7 miljoner exemplar! ” miljoner av dem såldes bara i England.
Nästa som de släppte hette helt enkelt ”the Beatles”, och där fanns de låtar som de hade skrivit i Indien. Låtarna var korta och rätt dåliga och George Martin sa åt dem att skärpa sig. Men alla envisades med att de ville ha kvar sina låtar, för nu var det så att de den som hade skrivit låten fick bestämma, och de andra lyda. LP:n blev ändå positivt mottagen, trots att många låtar var dåliga för det fanns vissa låtar som överspeglade de andra.

Yoko Ono
Yoko Ono sägs vara den kvinnan som skapade osämja mellan medlemmarna från första början. John, som redan var gift och hade barn, förälskade sig i henne, och skiljde sig från sin fru för att kunna vara med Yoko på det sättet han ville. Men Paul blev irriterad över att hon skulle vara med överallt, till och med i studion. Tidningarna skrev att ”John är en talang som har blivit tokig”, för han blev väldigt speciell efter att han träffat Yoko, men det brydde han sig inte så mycket om.

Apple
Beatles startade även sitt eget skivbolag, Apple, som inte bara var ett skivbolag utan det gav även bidrag till konstnärer och musiker för att folk skulle kunna uppfylla sina drömmar. Alla tyckte om Apple, men det negativa var att de gick i stor förlust, hela 300 00kronor veckan. Och fastän deras skivor gick som smort, så tjänade de fortfarande inte mycket på det.

Börja om på nytt
När Beatles skulle börja om på nytt igen med sin nya manager Allen Klein, var det dålig stämning i gruppen. De var skiljda viljor om vad de ville göra. Paul och Ringo ville på turné, vilket George tvärt sade nej till. De spelade tillslut in en nu LP och filmade samtidigt. Yoko var med inne i studion hela tiden och det irriterade Paul något fruktansvärt. Det var han som var intresserad av låtarna och filmen, de andra brydde sig knappt, och det hördes tydligt på resultatet.

Början på slutet
George började spela in egna skivor, John och Yoko spelade in egna låtar med bara en akustisk gitarr som hjälp och alla fansen trodde att de var slutet för Beatles. Men, de hade fel. Beatles tog sig i kragen och spelade in en väldigt bra LP med George Martin som producent. Efter det skiljdes de åt igen, och denna gången var det för gott.
John spelade in en egen singel, Paul ringde upp honom och sa surt att han nog också skulle gå sin egen väg, göra egna låtar och sluta i bandet. Det var tack vare detta som Paul fick skulden för att Beatles splittrades.


Splittringen Efter splittringen så gick alla sina egna vägar;

Paul höll sitt ord till John och spelade in egna skivor. Han bildade gruppen ”Wings” som till en början gick dåligt.. men -73 så visade han att han inte hade tappat stinget av att skriva låtar när de släppte skivan ”band on the run”. Paul fick till slut komma med i Guinness rekordbok som världens mest framgångsrike popartist. Just nu är han ute och turnerar världen över, och det är fullt på alla hans konserter. Han är verkligen stor, Paul McCartney.

Ringo var den som gjorde mist efter splittringen. Han var glad för den framgång han hade haft. Han spelade in några filmer och en skiva, ”RINGO” där han fick hjälp av de gamla Beatles-medlemmarna. John har ett bra liv än idag och tjänar fortfarande pengar på de gamla Beatles skivorna.

George var den som klarade sig bäst på egen hand. Singeln ”my sweet lord” blev en stor hit och i samband med den släppte han också trippel LP:n ”All things must pass”. Han hade skrivit allt för längesedan men aldrig gett ut det. Han hade många konserter för att samla in pengar till behövande. George dog 2001 i cancer, och han hyllades i både TV:n och radion.

John och Yoko bildade bandet Plastic Ono Band, där Eric Clapton och Klaus Voorman också var med. Musiken som de släppte var raka motsatsen till det som Beatles en gång hade spelat, den var hård, tuff, rak och rå. John gillade inte Pauls musik, utan tyckte att han blivit för snäll o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: The Beatles

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-14]   The Beatles
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2325 [2024-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×