Ondskan

16 röster
36298 visningar
uppladdat: 2003-10-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handling:
Erik är en kille i tonårsåldern som har det väldigt svårt därhemma, hans sadistiske far slår nämligen honom dagligen och han får knappt göra något som han vill. Eftersom han har problem därhemma så får han även problem i skolan där det förekommer väldigt mycket våld. Till slut blir det så illa att han blir tvungen att byta till en internatskola som ligger en bra bit från föräldrahemmet, på så sätt slipper han fadern och han bestämmer sig för att skärpa sig så han inte hamnar i fler svårigheter. Skulle han inte klara det blir han relegerad och han kommer aldrig få någon utbildning någonstans…

Men det är inte det lättaste eftersom de har helt andra regler på skolan, där man måste lyda fjärderingare och rådisar. De är väldigt glada för att ge någon stryk för minsta lilla, och Erik i sin tur är trött på allt vad våld heter och på att lyda alla. Så han blir straffad genom arrest och tvångsarbete. Det går bra tills rådisarna bestämmer sig för att dra upp honom i rutan, där han måste möta två rådisar och ta emot så mycket stryk att han inte kan stå på benen längre. Men rådisarna underskattar Erik, de vet inget om hans våldsamma förflutna, så han vinner över de bägge.

Men allt blir bara värre, han slipper visserligen rutan och slår han tillbaks mot en rådis utanför rutan så blir han för alltid relegerad. Men han står ut, han har ju inget annat val, tills de ger sig på han bäste vän Pierre som inte kan slå tillbaka. Det kan Erik inte göra någonting åt, och Pierre orkar till slut inte stå emot dem längre så han flyr till sin pappa i Schweiz. Erik är då alldeles ensam utan en enda vän, tills han träffar Marja, en av flickorna från mässen och blir hjälplöst förälskad och de inleder en romans.

Men när rektorn får reda på det blir Marja omedelbart avskedad. Erik blir än en gång alldeles ensam, och han bestämmer sig för att hämnas för allt rådisarna gjort mot honom. Han klär ut sig och slår ner dem en efter en, och eftersom de inte kan bevisa att det är Erik som slår ner dem så blir han heller inte relegerad.

Så, efter många om och men så klarar han de två åren på internatskolan, och går ut med utmärkta betyg. Han bestämmer sig för att resa till Marja, efter att han har åkt hem och sagt adjö till sin familj. Men när fadern får reda på Eriks planer, blir han inte särskilt förtjust, så det blir stryk för Erik igen - tror han. Men det blir inte som fadern har tänkt sig, för han är inte beredd på att hans nu sextonårige son har växt till sig och är mycket starkare än han själv…
Så till slut så tar Erik den avgörande hämnden på mannen som nästintill har förstört hans liv…

Personerna:
Erik är en fjortonårig kille. Innerst inne är han en smart kille som bara vill få en utbildning så han kan flytta hemifrån och skaffa sig ett bra arbete. Men det är inte så lätt när man lever i ett samhälle som är fullt av våld, och när han försöker försvara sig mot de äldre kamraterna så leder det bara honom in i en cirkel av våld och motvåld. Till slut blir allt bara värre, men eftersom han är både starkare och smartare än dom så kan det bara sluta på ett sätt…
Fadern är en sadistisk man, som får en kick av att slå sin son varje dag. Han är en storväxt man som anser att det är han som bestämmer i huset.

Pierre är Eriks rumskompis och bäste vän. Pierre är en kraftig kille med glasögon som har högsta betyg i nästan varje ämne. Han tycker inte om att slåss, och om sanningen ska fram så kan han inte slåss heller, vilket betyder att han är försvarslös mot rådisarna…
Rådisarna är de högfärdiga personerna som ingår i rådet, och rådet är de som bestämmer och sätter upp regler för de som inte lyder deras minsta vink. Och de flesta vågar inte annat än att lyda dem, så allt blir på rådets villkor. Tills de möter Erik vill säga…
Marja är en av flickorna i mässen som kommer från Finland, men hon har blivit ditskickad av sin familj som är mycket fattig. Så när lönen kommer skickar hon hem nästan alla pengarna, men det är inte särskilt mycket. När hon träffar Erik så inleder de en romans, en kärlek som är emot skolans regler, och det slutar med att hon blir hemskickad.


Tid & miljö:
Boken börjar i mitten av 1900-talet och fortsätter sedan två år framåt. Det hela utspelar sig runt Stockholmstrakten på en internatskola, där de flesta av eleverna har det mycket gott ställt.


Tema/Budskap: Temat för den här boken är våld, våld och åter våld, möjligen lite känslor också. Det budskapet som jag kan se med den här boken är väl att ”våld föder våld”.


Språk & stil:
Bokens författare, Jan Guillou, använder ett ”vuxet” språk, men jag tycker ändå inte att den var ett dugg svårläst. Vad det gäller stilen så ser man bara situationerna från ett perspektiv, nämligen Eriks. Det kan vara både positivt och negativt, det positiva är att man antagligen lever sig in i boken mer, men det kan samtidigt vara negativt också för att man inte kan veta varför någon annan person gör det ena eller det andra.


Allmänna synpunkter:
När jag skulle välja ut en bok hade jag först inte en aning om vilken bok jag skulle välja. Men jag ville ha en intressant bok, och eftersom Jan Guillou är en välkänd och duktig författare så valde jag ut en av hans böcker. Att jag sedan valde just ”Ondskan”...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ondskan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-09-15

    Bra Recension.

  • Inactive member 2017-10-17

    dit arbete var skit dåligt

  • Isabella Chopard Sjögren 2018-03-06

    Tack detta hjälpte mig supermycket!!!

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-15]   Ondskan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2331 [2022-01-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×