Hälsa

41 röster
106543 visningar
uppladdat: 2003-10-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är hälsa för mig?
Hälsa för mig är att må bra både fysiskt och psykiskt.
Med fysisk hälsa menas att kroppens alla funktioner fungerar som de ska och med psykisk hälsa att man mår mentalt bra, man känner ett inre välbefinnande.

Vad påverkar den FYSISKA hälsan?
Fysisk hälsa påverkas om man till exempel råkar ut för ett fysiskt trauma, röker, tränar på fel sätt, motionerar för lite eller inget alls vilket kan leda till att kroppen tar skada.

Hur förebygger man fysisk ohälsa?
Genom att röra mycket på sig, äta rätt mat regelbundet och kunna slappna av hjälper kroppen att må bra.
Rör man mycket på sig och äter rätt mat förebygger man skador i kroppen.
Att vara en icke-rökare har även stor betydelse för hälsan.

Vad påverkar den PSYKISKA hälsan?
Den psykiska hälsan kan också påverkas av olika trauman, bland annat mobbning som är vanligt i skolor och på arbetsplatser. Även brist på vänner och arbetslöshet kan påverka hur man mår psykiskt.
Av egen erfarenhet vet jag att man blir piggare och gladare av att motionera och det gör att man mår psykiskt bra. Man måste också kunna slappna av emellanåt, vilket förebygger stress som är vanligt i arbetslivet idag och som påverkar vår hälsa negativt

Hur förebygger man psykisk ohälsa?
Att ha vänner som stöttar en kan få en att må bra. Jag tror också det är viktigt att ha en sysselsättning som man trivs med. Det kan vara ett jobb, en förening eller något annat som intresserar en. Är man arbetslös under en lång tid så mår man i längden psykiskt dåligt, därför tycker jag det är viktigt att hålla sig sysselsatt med något man trivs med.
Råkar man ut för ett trauma tycker jag att man genast ska söka hjälp för att bearbeta händelsen.
Håller man det inom sig för länge kan det påverka den psykiska hälsan negativt.
Vad är ohälsa?
Ett exempel på ohälsa är rökning. Rökning gör att kroppen inte orkar med lika mycket som den skulle gjort om man inte hade rökt.
I längden är rökning också farligt för kroppen. Rökare löper mycket större risk att råka ut för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och cancer än vad icke-rökare gör. Man har också konstaterat att rökare har i genomsnitt 4-5 år kortare livslängd än en icke-rökare.
Andra exempel på ohälsa kan vara:
- Att man äter fel sorts mat.
- Alkohol och droger
- Brist på motion
- Brist på vätska, vilket kroppen behöver eftersom man hela tiden förlorar sin normala kroppsvätska genom bland annat urin, avföring, svett och utandningsluft.


Hur påverkas jag av den miljö jag lever i?
Att jag växt upp i en trygg familj och alltid haft vänner omkring mig tror jag är en anledning till att jag aldrig sysslat med droger eller annat missbruk.
Eftersom miljön påverkar vårt sätt att vara och hur vi mår, vet jag av egen erfarenhet att jag alltid varit nöjd med mitt liv och mått bra tack vare mina föräldrar, vänner och andra närma bekanta.
Redan i tidig ålder började jag idrotta i en lokal förening, vilket gjorde att vänskapskretsen växte och man hittade sina förebilder.
I denna lagsport kunde man utveckla sina kunskaper och träna på ett roligt sätt.
Tränaren var viktig eftersom han alltid peppade en och såg till så att man trivdes i gruppen.
För att kunna träna på ett roligt sätt tror jag man behöver någon som peppar en. Man behöver också vänner som har samma intressen inom idrott, pojkvän och/eller kompisar som stöttar en och föräldrar som intresserar sig i det man gör. Av egen erfarenhet vet jag att detta är viktigt i ens liv.


Vad är livskvalitet?
Dålig hälsa kan inte utan vidare identifieras med dålig livskvalitet, däremot kan dålig hälsa bidra till att minska en persons livskvalitet.
Livskvalitet är att leva ett tryggt och harmoniskt liv och kunna känna ett socialt välbefinnande. Det kan påverkas av:
- Den miljö man lever i
- Den sociala situationen


Sambanden mellan livsstil, livsmiljö och hälsa
Livsmiljön är den miljö och sociala situation man lever i dvs de yttre faktorerna som kan påverka ens hälsa i negativ eller positiv riktning. Detta i sin tur kan påverka livsstilen.
Livsstil är ens sätt att leva t ex hur mycket man motionerar och vad man äter. Man bör undvika tobak, alkohol och andra droger.


Metod
För att utföra denna uppgift har jag till stor del tänkt och funderat utifrån mina egna kunskaper och diskuterat med mina föräldrar. Jag har också slagit upp vissa ord för att kunna se mer vad orden betyder och vad de innebär.

Resultat
Genom att göra detta arbetet har jag kommit fram till hälsa är mycket viktig för oss för att kunna leva med en bra livskvalitet, vilket i sin tur är viktigt eftersom det formar personligheter.
Jag vet också nu vad jag själv kan göra för att må bra och även få andra människor att må bra.
Miljön påverkar också vårt sätt att leva och skapar därmed vår hälsa.
Jag tänkte här nedan ge ett exempel på skillnaden mellan hälsa och ohälsa.

Hälsa
Stina är 15 år gammal. Hon älskar att vara med sina kompisar. De hittar alltid på något kul tillsammans till exempel spelar brännboll, åker och badar, är i stallet och rider och sköter om hästarna eller bara tar en promenad.
Hon hittar även på små helgutflykter med familjen ibland, vilket hon tycker är jättekul. När hon inte gör allt detta så tränar hon 3 ggr i veckan, läser böcker och går på en författarkurs.


Ohälsa
Maja är också 15 år gammal. Hon har varit mobbad ända sen hon började skolan och hon har få kompisar och dom få hon har bryr sig inte så mycket om henne. För att få uppmärksamhet och vänner har hon rökt sedan hon var 13 år utan någon förändring förutom att kroppen nu mår ännu sämre. Hon festar varje helg men hennes familj bryr sig inte så mycket. Det hon sysslar med på fritiden är att titta på tv, chatta på datorn och ganska ofta så bråkar hon med sina föräldrar.
Sammanfattning
Den finns två olika slags hälsa, fysisk och psykisk. Skillnaden mellan dem är att fysisk hälsa är när kroppen och dess funktioner fungerar bra. Psykisk hälsa är när man mår mentalt bra.
Rätt kost, regelbunden motion och vila är viktigt för att kunna må bra. Självklart är det också viktigt att ha människor omkring sig som tycker om en, ett arbete man trivs med och en lugn miljö att leva i. Detta skapar en livskvalitet hos en människa som därmed mår bra, både fysiskt och psykiskt.

Det finns mycket som skapar ohälsa. Rökning är ett exempel på en mycket skadlig ohälsa. Andra saker som kan skapa ohälsa hos en människa kan vara stora mängder alkohol, alla slags droger, att man inte rör på sig tillräckligt och att man äter fel sorts mat.

Den miljö man lever i och har växt upp i har stor betydelse för ens hälsa och livskvalitet. Vänner, föräldrar, tränare, lärare mm har även betydelse för hur man mår både fysiskt och psykiskt.

Jag tycker alla borde leva i en trygg miljö med en bra social situation vilket alla id...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hälsa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-22

    Mycket bra arbete och bra skri

  • Inactive member 2008-11-23

    jättebra skrivet

  • Inactive member 2008-11-23

    jättebra skrivet

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-26]   Hälsa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2337 [2022-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×