Uppsats om droger.

3 röster
24320 visningar
uppladdat: 2003-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hasch kommer från växten cannabis sativa som är en indisk växt. Haschet får man genom att man torkar och pressar ur kåda. Det förekommer mest i bruna ”kakor” eller bitar. Dom kan även vara svarta eller röda. I blomman finns det över 60 olika ämnen som påverkar hjärnan. Alltså är den mycket farlig.

Droger kan man få ut av blomman är:
Marihauna (torkade växtdelar)
Hasch (kåda)

Hasch är vanligast som rökning i Sverige. I och med att man använder droger tål kroppen mer. Om Tex. en som är drogfri skulle ta samma dos som en drogberoende skulle han/hon förmodligen dö. Av olika knark får man olika rus. Rus av hasch kommer efter ca 15 min och kan vara i några timmar.

Effekter på kort tid brukar vara:
*Lyckokänsla.
*Livets gåtor ”löses”.
*Känsla av makt.

Hur ruset verkar beror bla på ens personlighet och vad man förväntar sig. På en fest gav man alkohol till hälften och den andra hälften gav man dricka som dom själva trodde var alkohol, den gruppen som trodde att dom hade druckit alkohol blev efter bara en liten stund gladare, pratsammare och vågade mer. Det bevisar på att ens förväntningar spelar stor roll. Varje gång man tar en drog tappar man en del av sin personlighet. Det räcker att man bara ”prövat” en gång. Även om man blir drogfri till slut får man aldrig hela sig själv tillbaka. Under lång sikt är det mycket som händer.

En som tar droger kan Tex. inte ens se en film, för att han/hon fastnar hela tiden på enstaka händelser och scener och tappar tråden. Han/hon måste gå ut från ex. bio salongen för att röka eller ta en spruta för att kunna se klart filmen. Korttids minnet fungerar inte heller. Minnet fungerar endast några sekunder. Den som tar droger kan inte ens hitta till sitt eget hus.
Det här är bara en liten del om vad som händer och påverkar en.

HEROIN OCH MORFIN

Skillnaden mellan morfin och heroin är att heroin är mer fettlösligt och absorberas snabbare i kroppen. Heroin är 3 ggr starkare per viktenhet. Men det betyder inte att det blir ett starkare rus, som många missbrukare tror. Morfinet hämmar andningen och överdos kan leda till att andningen upphör helt. En dödlig dos för en vuxen är 20 mg. Har man Tex. Druckit alkohol innan man tar en drog så tål man inte så mycket, det är en vanlig ”miss” missbrukare gör. Dom flesta dör. Kroppen tillverkar sitt eget morfin i vissa situationer, de kallas endorfinerna. Dessa aktiveras när kroppen råkar ut för en svår olycka det förklarar varför man inte känner någon smärta första halvtimmen efter olyckan. Endrofiner ligger bakom den ”kick” marathon löpare brukar få när dom sprungit några mil. Det finns till och med dom som har sprungit bort suget efter mera heroin.

AMFETAMIN OCH KOKAIN

Amfetamin kom till Sverige 1938 och rekommenderades allmänt för alla kategorier av människor.
Redan inom ett år insåg man att preparatet skapade beroendeframkallning. Missbrukarna började vilja ha dagliga doser. Efter en tid kom man även på at att tabletterna kunde krossas och slammas upp i vatten, silas genom en bomullstuss in i en spruta och lösningen injiceras in till kroppen. Det förbättrade ju inte situationen. Men nästan ingen som använder sig av sprutor är utbildade till det. Då kan det lätt hända att man sticker på fel sätt och hjärnan kan få en så kallad fylatisk chock. Chansen är då stor att man dör.

Kokain framställs ur kokabusken som växer på andernas sluttningar i Sydamerika. Indiarnerna har i flera hundra år tuggat kokablad. Verkan av ett blad verkar i ca 45 minuter. Kokain stimulerar hjärnan kraftigt. Missbruket kan fortgå under flera veckor utan mat och sömn med 2-3 doser per timme. Ruset av amfetamin och kokain är nästan likadant. Skillnaden är att mindre kokain ger samma effekt. Eftersom kokain når hjärnan snabbare. Den som är påverkad känner sig intelligent och talangfull. Men undersökningar visar att så är inte fallet!

Beroende kan snabbt bli mycket kraftigt. Redan efter första sprutan kan man fastna. Det beror på vilken personlighet ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Uppsats om droger.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-05-05

    1. Man kan inte få en överdos

  • Inactive member 2004-10-04

    Det var några år sedan jag skr

  • Inactive member 2005-11-24

    Det var bland det värsta smörj

  • Inactive member 2009-01-15

    mycket som inte stämde där alltså

  • Inactive member 2013-03-13

    Det var intressant och läsa Lovisa.

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-28]   Uppsats om droger.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2361 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×