Plutonen

8447 visningar
uppladdat: 2003-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1.Hur skildras Vietnamkriget i Oliver Stones film ”Plutonen”?

- Soldaternas inställning till kriget
När man kom in som ny så fick man höra att man skulle ta självmord för att lindra smärtan och slippa se allt lidande. Även att det inte riktigt fanns något slut på denna hemska upplevelse. Det var nog en av orsakerna till att de flesta tog droger och gjorde allt för att lindra smärtan och bli mer avtrubbade. Soldaterna ville inte inse vad de fick ta del av och försökte ta en lättare väg genom kriget. Det var inte många som anmälde sig frivilligt utan det var dom som var fattiga som fick rycka in i kriget. Det bestämde USA:s regim.

- Framställning av vietnameserna
Soldaterna framställde vietnameserna som om dom inte hade rätt att leva och att dom var mindre värda. Man fick även en sned syn av vietnameserna i filmen, eftersom man fick bara se det hela från den Amerikanska sidan. Amerikanerna betraktade även vietnameserna som vildar, inte som människor.

- Krigets inverkan på soldaterna
Kriget hade den inverkan att soldaterna började knarka och mådde allmänt dåligt. Kriget förändrade även deras liv för alltid och soldaterna kommer aldrig att glömma det hemska som hände i Vietnam. Jag tror även att de flesta fick det väldig svårt att komma tillbaka till det verkliga livet. Många blev säkert paranoida och att vissa tog sitt liv för dom inte kunde fortsätta att leva med deras hemska upplevelse och även vetskapen om att de själva tagit andra människors liv. Eftersom det var tvångsintagning var inte stämningen den bästa i gruppen och de flesta störde sig på varandra. Men de nya får snabbt erfara att kriget inte alls handlar om att man slåss mot vietcong, utan att det riktiga kriget är mellan trupperna själva.

- Konsekvenser
Konsekvenserna är nog många. Det kan t e x vara att vissa hade det svårt att sluta knarka och att soldaterna blev knäppa i huvudet och trodda att döda var en sak som man kunde göra mot alla vietnameser och dylikt. Det var nog många som blev rasister och kunde göra dumma saker när dom hade kommit hem från kriget. Det kan även vara så att många inte kunde leva vidare med deras kunskap om du fruktansvärda som verkligen föregick under kriget och tog sitt liv. Andra kunde kanske inte leva socialt med andra människor och valde kanske att bli eremit. Kriget fick även konsekvenser för det Amerikanska landet eftersom en stor mängd av soldaterna var de unga män som skulle föra landet framåt och istället kom de hem med krigsskador och kunde aldrig komma tillbaka till arbetslivet

2. Hur framställs Vietnamkriget i artikeln ”Vietnam och det kalla kriget- den omöjliga kraftmätningen i djungeln?”

- Orsaker till dess uppkomst
Nord och syd Vietnam hade ett inbördes krig. Men USA kände sig omringad och hotade av kommunismen skulle vinna kriget i Vietnam gjorde USA ingrepp i konflikten. USA började med att skicka militärrådgivare, men vietcong tog större och större delar av landet och då beslutade USA att skicka in förstärkning i form av soldater. Enligt artikeln så kan man säga att uppkomsten till kriget var USA:s rädsla för kommunisterna.

- Orsaker till dess omfattning
Vietcong slogs för sitt land. De lyckades upprätta Ho Chi Minh leden som blev deras vapen och hade en flytande verksamhet under jorden. Tack vare denna led lyckades man driva den västerländska supermakten till att kapitulera.

- Inverkan på det amerikanska folket
På grund av kriget fick många svåra skador även men för livet. De kom hem sargade till kropp och själ, en hel del kom hem i liksäckar. Med tiden insåg det amerikanska folket att de igentigen inte hade något där att göra. I det stora hela så växte antikrigs rörelsen starkare för varje dag. Folket protesterade mer och mer. När tv bilderna kablades in i Amerikanernas tv rum. Stämningen började likna de i saigon. Motståndare till kriget brände sig till döds och nationalgardet sköt demonstrerande krigs motståndare. Västeuropas syn på USA började omvärdera, livsstilen ifrågasättas.

- Konsekvenser
Krig överhuvudtaget påverkar alltid de berörda. 3miljoner människor dog i detta krig. 7,5 miljoner ton bomber fälldes över landet. Kostnader för USA:s felkalkyleringar var ca 170miljarder dollar. Alla dessa bomber förstörde även vägar, byggnader, risodlingar, människor blev tvungna att fly. Att bygga upp ett nytt land tar tid och kostar pengar. Man befinner sig också efter rikare länder som inte behöver lägga ner sin tid på att rekonstruera sitt land.

3. Vad menar författaren med underrubriken ”- den omöjliga kraftmätningen i djungeln”? Kan man hitta ett liknande budskap i Oliver Stones film ”Plutonen”?

Teori 1
Jag tror att han menar att USA och Vietnam är så ståndskraftiga så det är svårt att hitta en lösning på kriget utan att behöva utplåna en hel nation. Vietnam hade även styrkor som enbart utgjordes av barn och det gör att Vietnam får en ökad oro i landet och alla dess invånare (föräldrar, syskon, släktingar ). Ifall kriget skulle fått ett annat slut d vs att USA inte hade retirerat så skulle det kunna ha inneburit att beståndet i landet skulle sjunkit än mer det gjorde, och det skulle fått ännu större och katastrofalare konsekvenser.

Teori 2
Han kan även mena att ifall man skulle erövra och utplåna den andra sidan så har ändå kriget satt djupa spår i anhöriga och till slut kanske det skulle komma att bli en slags revansch. Som t e x det som har hänt i USA med tanke på terror attacken. Det skulle kunna vara något av den samma tankegång där. Jag tycker att det är ganska tydligt i filmen att det finns många barnkrigare och motståndet är hårt. Fast det framkommer genom filmen att USA är till mesta dels orört, medan soldaterna störtar Vietnam. Så, det är både och. I vissa delar visas det samma budskap men i andra delar inte.
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Plutonen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-28]   Plutonen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2370 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×