Flickan som var klokare än kejsaren

3807 visningar
uppladdat: 2003-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sagan handlar om en ung flicka som var så klok att Kejsaren i landet blev intresserad.
En mycket fattig familj där fadern kommer att tigga hos kejsaren, och där han ställs inför helt hopplösa uppgifter.
Men hans kloka dotter (som enligt mannen fått denna klokhet från Gud och den beklagansvärda fattigdomen dom lever i) klarar av.

Temat i denna berättelse är att med kloka ord kommer man långt, ord är det kraftigaste vapen som finns. Man kan även säga att temat är klokhet övervinner allt, och att aldrig ge upp inför dumhet.
Flickan har genom sin klokhet lärt sin far att svara klokt vid tilltal, då anses man som klok. Men Kejsaren ger fadern svåra uppgifter som att kläcka kycklingar ur kokta ägg, med hela tiden slutorden att det skulle sluta illa om det misslyckades.
Flickan gjorde motdrag genom att koka bönor, och sa till sin far att när kejsaren kom skulle han säga: ”Hoj, mina oxar! Måtte Gud hjälpa mig, så att de kokta bönorna gror! Då kejsaren frågar dig hur man skall kunna få kokta bönor att gro, så skulle fadern svara ”Lika väl som man kläcker ut kycklingar ur kokta ägg” och sådana olika uppdrag löper hela sagan, men den handlar mest om att skriker man om mycket så gräver man sin egen grav.

Efter många olika uppdrag som flickan klarade med motdrag, så ville kejsaren träffa henne och tog henne till sin fru, men innan hon flyttade dit fick hon kejsaren att skriva på ett papper som sa: Om kejsaren blev arg på henne och skickar bort henne från honom och slottet, så skulle hon fritt få ta med sig vad hon gillade mest.

Självklart, eftersom det är en saga, så blev han arg på henne och ville skicka bort henne, men hon bad att få sova där en natt till och det fick hon. När kejsaren vaknade nästa morgon så befann han sig i en grotta. Då han tittade upp såg han Kejsarinnan och frågade vad som hänt! Jo, enligt papperet så fick hon ta med sig vad som hon gillade mest ur slottet, och hon tog honom. Kejsaren blev så glad och dom återvände till slottet och levde lyckliga i alla år.

Vem nu än författaren var, så tror jag det är en kvinna. ”Hon” kämpar troligtvis för den kvinnliga intelligensen som i många länder är mycket förlegat, men även troligen att hon i ett land som präglas av krig önskar att ord hade mera talan och inte vapen.

Motiv är ju som i många filmer, män vill ha sista ordet och utmanar sådana dom tror sig råda på. Lyckan som finns i en saga: en fattig flicka vinner en prins eller som i detta fall Kejsaren, och att kärleken segrar i slutet, där ord tagi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Flickan som var klokare än kejsaren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-28]   Flickan som var klokare än kejsaren
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2376 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×