Anarkai

5 röster
12239 visningar
uppladdat: 2003-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handling:

Johan är en kille i tonårsåldern som är väldigt ensam av sig. Han har knappt några vänner att prata med. En dag när han sitter vid konditoriet, kommer det en kille som kallar sig för Anarkai och börjar uppträda. Han sjunger ramsor, jonglerar med bollar och trollar för publiken som växer sig allt större. Ramsorna har han kommit på själv och de flesta ger budskapet: GÖR VAD DU VILL! Efter ett tag kommer det en flicka, Gro, som sätter sig vid Johans bord och de börjar prata. Sedan kommer även Kai och pratar med dom, och de presenterar sig för varandra. Johan börjar gilla både den sprallige Kai och den naturliga Gro.

Dagarna går och de blir allt bättre vänner. Det börjar hända lite underliga saker i den lilla staden. För vem är det egentligen som sprayar perversa saker på de rika folkens paraboler och på stadens banker? Johan vet att det är hans nyfunna vän. Men när Anarkai framför det på det sättet att de rika har råd att göra vid det, att han aldrig skulle göra så mot dom som inte har några pengar, låter det på något sätt rätt. När han är med Anarkai får han vara med om saker som han aldrig varit med om tidigare.

Men det är inte bara Kai han umgås med, de umgås också med Gro. Men eftersom Johan har lite svårt för att kommunicera med nya människor, och inte har särskilt bra självförtroende, är det oftast Kai och Gro som pratar mest. Efter ett tag blir Johan förälskad i Gro, men tror att hon är kär i Kai i stället.

Men en dag när Kai har försvunnit, bestämmer sig Johan för att åka ner till Campingen där Gro bor i en husvagn under sommaren, för att hälsa på henne. De börjar prata om sex, och det börjar verka som om Gro är lite kär i honom trots allt. Men mitt i allt knackar det på dörren, och där står Lena, Johans mamma, och hon är inte alltför glad. Det är mitt i natten, hon jobbar nattskift, så när hon ringde hem som vanligt, för att kolla att allt var okej, fick hon inget svar. Var nånstans var hennes rullstolsbundne son? Hon letar efter honom på flera ställe, och när hon till slut kommer till husvagnen är hon inte speciellt glad, och låter ilskan även gå ut över Gro.
Detta resulterar i att Gro inte vill prata med Johan heller, men Johan ger inte upp så lätt. Han letar reda på Gro och berättar om sina känslor. Som tur är förlåter hon honom. Sommaren är snart slut, och det är dags för Gro att ge sig hemåt igen, men de bestämmer sig för att brevväxla. Men det kommer inga brev…
När lovet är slut bestämmer sig Johan för att ta reda på vem Kai egentligen är. Han får reda på att han egentligen heter Andreas och bor i Kristianstad. Så han reser dit, och döm om hans förvåning när han får reda på att Andreas bor i ett av de finaste husen i de rika kvarteren. Anarkai är inte alls den han har utgett sig för att vara! Men varför? Varför har Andreas utgett sig för att vara någon han inte är, har allt bara varit en bluff? Andreas förklarar att allt var sant, det är bara det att man beter sig olika i olika människors sällskap. Men för Johan som har trott på Anarkai, känns allt som ett svek. Så efter att ha sprayat ONANI på huset, rullar han därifrån. Men han hinner se Andreas reaktion, och är det inte ett leende han har på läpparna? Nöjd med sitt verk åker han hem igen och han förstår att detta var sista gången han såg Anarkai…
När han sedan kom hem skymtade han en liten papperslapp i soppåsen, så han vecklar ut det, det är från Gro! Och att döma av innehållet är inte detta det första hon har skickat. Johan lägger ihop ett och annat, och han förstår att det är Lena som har gjort detta mot honom och Gro. Så han bestämmer sig för att flytta därifrån och leta reda på Gro, och han hittar henne…


Personerna:
Johan är den tonårige killen som boken handlar om, han är rullstolsbunden och ensam. Egentligen har han bara sin mamma att prata med. Tills den där dagen på sommarlovet han träffar Anarkai och Gro, de som förändrar hans liv.
Kai är killen som förändrar Johans liv. Han säger till Johan och de andra att han åker runt till olika ställen och uppträder som Anarkai. Anarkai tycker inte om sprit och pengar, han lever utan och tar det han behöver utan att betala. Men Anarkai, Kai, är inte den han utger sig för att vara, i själva verket heter han Andreas och bor i Kristianstad tillsammans med sin rika familj.
Gro sommarjobbar i en kiosk under sommarlovet och bor på stranden i en husvagn. Hon är flickan som Johan förälskar sig i. Han tror inte att hon är intresserad av honom, men när det väl visar sig att hon är det, så kommer nästa problem; Johans överbeskyddande mamma. Trots hennes välmening så förstör hon för hennes snart vuxne son, och det slutar med att Johan går sin egen väg.
Lena är Johans mamma. Johan är hennes enda barn och hon tar hand om honom ensam. Oftast är hon lite väl överbeskyddande, fastän hon menar väl, kanske för att sonen är rullstolsbunden. Hon jobbar ofta nattskiftet, och eftersom hon är rädd att det ska hända Johan något ringer hon alltid hem på natten för att höra att allt är okej.

Tid & miljö:
Allt som händer i boken utspelar sig i nutid i ”våra trakter”. I bokens början antar jag att det är i slutet av ett sommarlov och sedan fortsätter boken tills sommarlovet är slut, och lite in på hösten. I boken utspelar sig scenerna mest på ett café, på stranden eller hemma hos Johan.

Tema/Budskap:
Jag tror att budskapet med denna boken är att man ska göra som man vill, bara man inte skadar andra människor. Det är det Anarkai uppträder om, du ska bara göra det du vill, inte låta andra människor tvinga dig till saker, pengar är inte allt och sprit betyder bekymmer, så det ska man strunta i.

Språk & stil:
Boken författare, Per Nilsson, använder en något svårläst text, där man måste koncentrera sig en aning för att förstå allting. Men tar man sig bara tid och sätter sig ner och läser i lugn och ro, så är det inga problem. Texten är skriven så att man ser situationerna från Johans perspektiv, och den är skriven i någon sorts ”dagboksform”, där Johan själv är ”jag”. Innehållet som beskriver vad som hände under sommarlovet, berättas parallellt med vad som händer ”nu” i boken. Varje kapitel börjar med vad som kommer att hända efter somma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Anarkai

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-28]   Anarkai
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2389 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×