Pablo Picasso

33 röster
70619 visningar
uppladdat: 2003-11-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den 25 oktober 1881 föddes en av vår tids största konstnärer Pablo Ruig Y Picasso. Picasso var son till en teckningslärare i Málaga. 14 år gammal flyttade Picasso med familjen till Barcelona. Året därpå började han på en konstskola för att följande år bli intagen vid konstakademin i Madrid. I skolan träffade Picasso många nya vänner som gjorde honom inspirerad till att börja med den nya konsten, modernismen.

Man talar ofta om olika perioder i samband med Picassos måleri. De kanske mest kända är förmodligen den blå perioden, den rosa perioden, kubismen, den klassiska perioden och monsterperioden. Jag har valt att berätta om dessa perioder.


Vid 20 års ålder började "den blå perioden” 1901-1904. Orsaken till att den kallas just "den blå perioden" var för att hans målningar bestod mest av en kylig, förtunnad, blå färg. Hans motiv uttryckte en medkänsla med de fattiga och utstötta. I Paris träffade han en konsthandlare som ordnade en utställning. Det blev en mycket välkänd utställning.

Efter de blåtonade målningarna följdes "den rosa perioden" 1905-1906. Denna period innehöll motiv av harlekinfigurer i cirkusmiljö. Det karaktäristiska var den blekröda, rosa ton som gav ett intryck av värme, vilket enligt vissa betydde att Picasso kände värme för omvärlden. Han koncentrerade sig mer på figurernas och sakernas former, volym och massa fick mer betydelse. Alla dessa former och djup kanske visade att han höll på att övergå från den rosa perioden till "kubismen"

"Kubismen" 1907 - , är en konstgenre som handlar om att göra saker överdrivet fyrkantiga det kan t.o.m. vara en hel bild med fyrkanter som bildar en bild. Kubismen följer inte alls det traditionella centralperspektivet och i stället blev det som det blev. Den kanske mest kända målningen är "Flickorna från Avignon" (se bild). En målning som sägs vara inspirerad av Paul Cézanne och iberisk, afrikansk skulptur. Picasso och Georges Braque skapade kubismen och dess olika stilfaser.
Den syntetiska kubismen bygger på collage, vilket innebär att byta ut penseldragen mot färgpåläggning eller att lägga in fragment av verkligheten t.ex. en bit vaxduk. Färgerna är då starka och klara vilket gör att målningen ser ren och bra ut.

”Den klassiska perioden” inträdde då Picasso i Rom 1917 slogs av skönheten hos de olika antika statyerna. Han tog intryck av den klassiska tidsströmningen och började göra målningar som var antikinspirerade. En känd målning inom den genren är ”Källan” 1921 som för övrigt finns i Moderna Muséet i Stockholm. Trots att Picasso kom in i ”den klassiska perioden”, lämnade han aldrig ”kubismen”.

”Monster perioden”, detta var en period av skrämmande målningar, förvridna ansikten mm. Den kanske mest kända av alla Picassomålningar är Guernica (se bild).
Bilden föreställer en tjur, en döende häst, en död krigare och en flyende kvinna. Picasso ville visa en bild av det hemska kriget som just då pågick i Spanien. Redan tidigare hade han utvecklat en bildvärld med hån mot Franco och fascismen.



Picasso i Värmland
Vid Vänerns strand i Kristinehamn, midsommarafton 1965, invigdes en utav världens största Picasso skulpturer. Skulpturen är 15 meter hög! Materialet är naturbetong och ytan är så hård att den sägs hålla i 2000 år. Skulpturen gjordes av Carl Nejsar och Bengt Olsson som dirigerades av Picasso själv, hans enda krav var att skulpturen skulle uppföras i full skala. Arbetet gjordes utan betalning.

Picasso och Citroën?
Citroën har döpt sin bil till Xsara Picasso. Detta har upprört Marina Picasso
” – Jag tolererar inte att de döpt sin nya bil till Picasso” ”- Min far var ett geni och skulle aldrig ha sålt sitt namn till bilreklam”, ska hon ha sagt. Däremot anser de andra fyra huvuddelägarna i dödsboet att det är en hyllning från ett geni till ett annat – Andre Citroën.
1948 flyttade Picasso till Rivieran där han även dog 1973 den 8 april. Han skapade ända fram till sin död målningar, skulpturer mm. Picasso var extremt produktiv. Under sin livstid hann han med att göra omkring 13500 målningar och teckningar, 100 000 tryck och gravyrer, 34 000 bokillustrationer, 300 skulpturer och keramikarbeten. Värdet av allt detta uppskattas till 6 miljarder kronor. Picasso gjorde även diktverk. Här är ett:


”Alla vill förstå konst.
Varför inte också försöka förstå fågelsång?
Varför älskar man natten, blommorna,
allt runtomkring sig utan att försöka förstå.
Om de bara kunde inse att en konstnär
framför allt arbetar av nödvändighet,
att han själv bara är en obetydlig del
av världen och att man inte skall fästa
större vikt vid honom än vid mycket
annat man tilltalas av utan att
kunna förklara varför.
Folk som försöker förklara måleri
hoppar oftast i galen tunna.”
Picasso, 1935

Egna åsikter.
Jag tycker Picasso verkar vara en vettig person. Hans konst var utmanande och det tycker jag var bra. Jag tycker bäst om hans r...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pablo Picasso

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-11-10]   Pablo Picasso
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2430 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×