Romansk Stil

2 röster
15362 visningar
uppladdat: 2003-11-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Medeltid

Efter romarikets fall bröt medeltiden ut i Europa och bröts sönder. Medeltiden är en djup religiös tid man brukar se den som en mörk och hemsk tid där människorna styrdes av kyrkorna. Det var feodalsamhälle, klass samhälle i Europa. Man hade naturahushållning ett tag men senare övergick man till penninghushållning och då utvecklades även hantverk kan hands, köpstäder och borgare växte fram. Den politiska utformningen var kapitalistisk.
Under medeltiden stod utvecklingen stilla eller gick ytterst sakta framåt, allt människorna visste, trodde på var det som sades i kyrkorna. Kyrkan talade om vad, vilka som var fin nog, vilken konst som var bra och som man fick kolla på o.s.v.

Konsten

Romansk konststil var den som var den dominerade stilen i det romansk – katolska på slutet av 900 – 1200 talet.
På 1800 talet kom ordet romansk och det syftade mycket på att det var detta folk som var stilens skapare, dom har upptagit romerska byggnadsverk rundbågen och tunnvalvet.

Den romanska konsten är full av kristna målningar om världen och verkligheten. Det var en slags helhet i målningarna för att kyrkan bestämde det grundläggande men självklart så fanns det mycket variationer, särskilt lokala variationer. Kristus fanns ofta med på bild. Kyrkorna var full av fina målningar, statyer, reliefer och bilderna var två dimensionella och skugglösa, det fanns även guldsmedsverk fanns att skåda där.
Konstnärer och arkitekter åkte iväg på långa resor. Bokmåleriet var något stort och det påverkades under bysantinsk stil. Det är en enkel stil som sakta förändras.


Skulptur

Det var väldigt populärt med miniskulpturer som små reliefer och några statyetter och dom gjordes i metall eller elfenben. Det fanns många försök till monumental skulptur men fanns bara några på verkliga försök och de gjordes i trä.
De finaste reliefskulpturer som gjorts var de i Spanien, på Benediktinklostret Santo Domingo de los Silos med Jesu liv motiv dom var skapade 1070.

Freskmåleriet

Det var stort under den här tiden och det var att man målade med våt puts, alltså att man ”slätade till” den murade väggen med murbruk och sedan fick putsen och målningen torka tillsammans det kallades Al Fresco (våt puts) sedan fanns det något som hette Al Secco och det var samma sak fast på torr puts.
Dom här målningarna fann man främst i dom äldsta romanska kyrkorna. I Spanien utvecklades detta måleri. Bayeauztapeten som illustrerar Wilhelm Erövrarens landsting och slaget vid Hastings 1066 och det var på en 70 meter lång vävnad.

Arkitektur

Arkitekturen på den romanska tiden står för stilutformningen. Fönstren är smala och placerade väldigt högt upp på väggarna. Kyrkorna var de viktigaste arkitektiska skapelserna och eftersom att kyrkan var så stor och hade så stor makt under medeltiden så vad det också där som konsten och bildkonsten skapades självklart under kontroll av kyrkan. Det byggdes upp många kyrkor för det blev ett centrum för tron och alla gick dit. Det romerska valvet kommer nu tillbaka men nu är det mer prydnad och det blir ett uttryck eller symbol för guds närvaro och guds tro.
Kyrkan var delad i två delar: Koret där var alla kyrka män, och de var även dom som var de andliga, resten av kyrkan fick församlingen också vara i.
År 1000 kom det till en förändring i kyrkosången förut hade man hört den enstämmiga men nu så kunde man även höra flerstämmig musik, man sjöng med en rörligare melodi, det sångsättet brukade kallas för polyfoni.


Kläder

Männen bar under större delen av medeltiden en lång kolt, och kvinnorna var något liknade över sina kjolar och det plagget räckte över vaderna. Det fanns även nåt som liknade bikinitrosor och det kallades brokor och det var ett underklädesplagg. Det är samma klädedräkt som munkarna bär och även fast det plagget är flera år gammalt så bär munkarna det för att de struntar i vad världen gör och alla modeväxlingar. Det gjordes knappar i brons eller bly till den vanliga människan men till kungligheter så kunde dessa vara i guld eller silver. Kvinnan i hushållet var nycklarna antingen hängandes i axlarna eller i bältet som ett tecken på att det var hon som myndade i huset.
Dom hade armringar så på den tiden fick man armringar istället för lön.


Karl Den Store

Han gynnade vetenskap och konst, 842 skrev för första gången ett officiellt dokument på romanska.
Det var få som kunde skriva men det var ofta munkar som var skrivare, Karl själv kunde inte skriva.
Den karolingiska minuskeln, som Karl införde var föregångare till våra små bokstäver, man tror att den utvecklades ur halvuncialen.
Man skrev med gåspennan och vässade den olika beroende på vilken...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Romansk Stil

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-11-10]   Romansk Stil
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2438 [2024-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×