Gotiken

1 röster
21321 visningar
uppladdat: 2003-11-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Gotiken (1144 - 1500)

Övergångarna mellan olika epoker brukar vanligtvis inte vara så skarpa det brukar alltid vara en så kallad mellantid men när det gäller gotiken så var det 1144 som klosterkyrkan i Saint-Denis som ligger norr om Paris, invigdes. Gotiken är

Medeltiden

Gotiken varade från 1144 till medeltidens slut och som alla vet så var hela medeltiden väldigt religiös, alla gick till kyrkan så var det, och dom som inte gick till kyrkan var inte fint folk. Det fanns två sätt att se på kvinnan enligt kyrkan det ena var att hon var en synderska som Eva för hon lockade Adam att sätta upp sig mot gud, och det andra var att hon var den heliga modern, Maria som var kyskhetens förebild. Under medeltiden hade kyrkan även stort inflytande på kultur och utbildning. Samhället var feodalt, alltså ett klassamhälle. Många ser medeltiden som "de 1000 mörka åren" men så behöver det inte vara.
Under medeltiden skrevs den kända Decamerone av Giovanni Boccaccio som skrev den när han var ung och senare så ångrade han den. Riddarromaner var jättevanligt under medeltiden, det var status att vara gift med en riddare. Men det är ingen myt att medeltiden var en mörk tid 1350 så härjade digerdöden över Europa och en fjärdedel av alla invånare dog då. Men när det 100 åriga kriget mellan England och Frankrike var i full gång så blev de f.d. riddarna riktiga vandaler som rånade, våldtog, plundrade.

Kyrkan

Musiken hade ju under den romanska stilen blivit flerstämmig och man fortsatte att kommunicera med fina psalmer i kyrkan.
Man brukade dansa i kyrkan, det var ett sätt att uttrycka sin glädje och tacksamhet till gud. Men det fanns två sätt att se på dansen på den tiden och det ena var att det var farligt för att man använde kroppen och det kunde bli sexuellt det andra sättet var att den var förenlig med kristen trosutövning. Trubadur sånger kom nu mellan 1100 och 1300.

Arkitekturen

Skillnaden mellan den romanska kyrkan och den gotiska var att när man kom in i en romansk kyrka så var det tjocka väggar, runda valv, små fönster. När man kommer in i en gotisk så är det tunnare väggar och det är högre tak för att man ska få komma gud närmare, det var ett rosettfönster ovanför altaret högt upp, det var större fönster och nu var det glasmålningarnas tid, det målades jättefina glasmålningar på dom stora fönstren så att ljuset skulle komma inte för det var också viktigt enligt en fransman vid namn Suger. Det var också strävbågar på sidorna om kyrkan för att eftersom att man byggde tunnare väggar och så stora fönster och högre och det var även spetsiga valv så blev det väldigt ostadigt men med strävbågarna så "lastade" man av tyngden från kyrkan så det blev mer på strävbågarna. När man pratar om gotiken så brukar man också kalla den för spetsbågestil. Men som den romanska stilen så har även den gotiska kyrkan den klassiska basilikan som grundplan. Men smideskonsten var stor under gotiken det kan man se i kyrkan och hur mönstren av trä är välsmidda.

Klädsel

Burgund hade makten i Europa i slutet av 1300 talet och därför blev det också inne att klä sig som det burgundiska hovet, som att man tillhörde dom.
Kvinnorna bar släpande plagg med långa huvudboningar och hade arbetande håruppsättningar. Männen bar tunikor med vida ärmar och skorna var spetsiga längst fram och knöts fast i klädseln, dom kunde ha huvor ända ner till backen. Jackorna blev en aning kortare men då kom ett problem upp för det blev ju ett glapp mellan hosorna och brokorna men då satte man ihop dom så att dom blev som ett par strumpbyxor.
Fiskare och liknade bar det uråldriga byxorna, som också fanns kvar i folkdräkter och liknade.
Kvinnan framhävde sin figur med hjälp av vida kjolar och snören, vissa hade håret i mittbena och jättelångt och man använde ibland löshår för att åka längden och två långa flätor var också väldigt modernt.


Skulpturerna

Även skulpturerna utvecklades vidare och blev mer fristående och känslosamma. Dom visade gråt, glädje dom var inte alls lika uppställda och perfekta som dom var under den romanska tiden.
När Maria håller sin döda/döende Jesus i famnen är han allt annat än ett sött litet Jesusbarn eller en segrande hjälte, då är han oftast vuxen, och ser allmänt bedrövlig ut och Maria ser på sin döde son, det finns flera sådana skulpturer och men dom visar samma sak Maria med sin döde/döende Jesus och den kallas för Pietá. Denna scen nämns inte i bibeln men bli väldigt populär i Tyskland.


Bildkonsten

Glasmåleriet blomstrade under gotiken, man målade fönstren i kyrkorna för att dom var så stora och man ville få in så mycket ljus som möjligt. Bilderna som var på glasen var inte verklighetsillustrerat för att det blev rätt stela bilder när man målade på glas och man återberättade historier ur bibeln och sånt. Det blev jättefint med alla dessa färger när ljuset lyste in i den stora kyrkan.
Freskmåleriet fortsatte, freskmåleri betyder att man målar på våt puts. När man slätade till murbruket så innan det torkade så målade man så att putsen och målningen torkade tillsammans. Sedan finns det Al Secco det var då målning på torr puts det var samma sak fast det torkat.
Al Fresco - Målning på våt puts
Al Secco - målning på torr puts.
Anfanger var vanligt under gotiken det var första bokstaven ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gotiken

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-12-16

    bra arbete.. Har hjälpt mig my

  • Inactive member 2005-05-05

    bra innehåll, men det är skits

  • Inactive member 2005-05-05

    lite förvånande eftersom du gå

Källhänvisning

Inactive member [2003-11-10]   Gotiken
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2439 [2023-06-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×