Egypten

1 röster
15851 visningar
uppladdat: 2003-11-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Egypten

Egypten brukar delas in i tre tidsepoker , det gamla riket ca 2800 – 2200 f.kr och det mellersta riket ca 2100 – 1600 f.kr och det nya riket ca 1600 – 1100.
Många säger att Egypten är grunden till våran kultur idag dom har gjort mycket särskilt inom möbelbranschen som t.ex. stolen, sängen, och draglådan.


Gudarna

Gudarna levde i landet duat, dit kom själen åkande på båt när man hade blivit begravd ordentligt, men det var en aning svårt och farligt att ta sig dit men när man väl hade gjort det så kom man till Osiris sal , det var där man skulle dömas. Osiris var härskare av Egypten men han blev mördad och styckad av sin bror Set.Osiris fru Isis och deras sonHorus letade bitarna av honom som sedan sattes ihop av magi och då blev Osiris härskare över dödsriket i vänster och Horus över det levandes rike.
Horus fick fyra söner, tre av dom bar djurhuvuden, dom hette Duanmatef, Qebehsenuf och Hapi den fjärde som bar människohuvud hette Imseti. I Osiris sal fanns Anubis (mumiefieringens gud), Thoth (skrivkonstens gud), Maat (sanningens och rättvisans gudinna), Amemt och 42 andra. Egypterna trodde att själen bestod av fler a delar när delarna gick ihop i en blev den döde ett med solguden Ra.

Kroppen

I gamla riket när någon hade dött så lades dom ner i engrop i fosterställning, med en massa tillhörigheter till Ka och som man skulle behöva på sin resa. Gropen som kroppen lades ner i fylldes med sand som sög upp fukten i kroppen för att bevara kroppen.

Senare när någon dog så blev det plötsligt en väldigt proccedur när den skulle begravas. Då kom det först några balsamerare och dom förde kroppen till ”det sköna huset”. Sedan skar dom upp kroppens vänstra sida och tog ut lungorna, levern, och i nya riket även hjärnan (ibland vispade dom upp i hjärnan så den rann ut genom näsan tills huvudet var tomt men ibland tog man ut bit för bit). Sedan lades kroppen i natron salt i några dagar sedan mjukade dom upp skinnet med någon slags mjukgörnings olja, kroppen fylldes ut med linnetrasor, eller sand och ibland lera ifrån Nilen. Dom lindade sedan in kroppen i linne ungefär 30-40 varv mellan varje varv så lades ibland en massa amuletter. Dom lades organen i lådor, i gamla och mellersta riket så låg alla i samma men i nya riket fick alla varsin, locket såg ut som den döde men sedan så såg dom ut som Horus fyra söner. Dom fyra lådor lades sedan i en stor tillsammans och torkades. Dom lämnade kvar hjärtat i kroppen eftersom där satt intelligensen och vissa trodde att hjärtat skulle vägas i dödsrikets domstol.
Kistan som man lade den döde i kunde variera från en rik person, om det var en rik så kunde det vara flera kistor i varandra. Men en vanlig var rikt utsmyckad och på den stod det en massa besvärjelser och hieroglyf texter. Den dödes ansikte fanns också på kistan.

Själen

Själen var delad i flera delar. De viktigaste var Ka, Ba och Akh. Men en farao kunde ha flera Ka men inte en vanlig människa. Det var för Kas skull man gjorde mumier. Dom kallade döden för att man skulle resa till sin Kam, Ba kom till först när Ka och människan förenats, Ba kunde vara en fågel med en människokropp den kunde flyga igenom allt tackvara magi. Akh är solgudens Ras ande motsatsen till Akh är Mut och det betyder död och det var den som inte blev balsamerad när den dog. Om inte Ka och Ba gick samman så kunde inte heller Akh bildas.

Konsten

Den egyptiska konsten var väldigt egen enligt min åsikt den var stel och så men det var deras sätt att avbilda människan.
Ofta så målades dom med huvudet i profil men ögat var ritat framifrån och axlarna var ritat framifrån men fötterna var i profil. Färgskalan var svart, rött, mörkt orange, gult, grönt och blått. Under det nya riket så byggdes det en stor tempelstad i Tebe där fanns drottningens dal och konungens dal där begravde men faraonerna. Drottning Nefertiti anses vara Egyptens skönhetsideal även idag, hon var 51 cm lång.

Sfinxen

Sfinxen är en stor skulptur vid gize. Den skulle vakta alla pyramider där den har ett människohuvud med en lejonkropp och människohuvudet symboliserar intelligens och lejonkroppen stod för styrka, och tillsammans symboliserade de kungamakten. Sfinxen är 4500 år gammal och den är över 73 meter lång, den är uthuggen ur ett stort berg.


Skrivare
Skrivarna i Egypten var mycket högt uppsatta hade mycket status deras utbildning var väldigt sträng och vara många år, dom skulle kunna hela hieroglyfernas alla tecken och det är 700 st. När eleverna kände sig nere och så då berättade dom äldre skrivarna hur dåliga alla andra yrken var. En skrivare hade många fördelar, han hade stor makt och inflytande, skattefrihet och han var ledig när andra jobbade.

Pyramider

Pyramiderna i gamla riket såg ut som trappor dom kassak trappyramider, alla pyramider byggdes som gravar åt faraonerna och dom blev trodde att dom skulle bli gudar efter döden och man trodde att faraonen skulle klättra upp för trappan på pyramiden upp till solen. Vart pyramiderna skulle stå var det astronomerna som fick bestämma för det skulle ju stämma med stjärnorna. Cheopspyramiden som byggdes vid Gize tog ungefär 20 år att bygga. Från början så var den av glänsande vit kalksten och toppen var täkt med guld. Arbetarna som byggde pyramiderna hade ett väldigt riskfyllt jobb för det var många som ramlade ner och bröt armarna och en massa annat men dom trodde att om dom hjälpte till att bygga den så skulle dom vara en del i faraos liv efter döden. Det byggdes tre stora pyramider vid Gize Cheopspyramiden, som byggdes som grav åt Djoser den byggdes av Imhotep ca 2700 år f.kr, den är byggd med mer än 2 miljoner kalkstensblock och ett är en ku...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Egypten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-04-27

    Bra fakta, det är värkligen ro

Källhänvisning

Inactive member [2003-11-10]   Egypten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2440 [2022-08-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×