Plast

18 röster
24492 visningar
uppladdat: 2003-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ordet plast kommer ifrån pla´sticus (plastisk) vilket betyder formbar.
Plast består av en eller flera polymerer och några tillsatsämnen. Polymerer är olika organiska ämnen som består av många kedjeformiga molekyler.
Man brukar säga att det finns två olika huvudtyper av plast. Den ena är termoplast som kan återvinnas och den andre är Härdplast som inte kan återvinnas.
Man brukar också skilja på användningssätten av plasten. Bruksplaster eller basplaster som det också kallas och konstruktionsplaster. Konstruktionsplaster är ofta särskilt sega, starka, värmetåliga och styva.


Plastens Historia

Plasterna är en rätt så ny produkt som första gången framställdes på 1800-talet men som utvecklats mest på 1900-talet. Anledningen till att man första gången tillverkade plast var för att göra biljardbollar då dom då gjordes av elfenben och det var det många av dom rikare männen som spelade biljard som tyckte att det blev för dyrt också blev dom aldrig helt runda. Men på 1860-talet så kom en vetenskapsman med ett nytt material som kallas cellulosanitrat som man tillexempel kunde tillverka biljardbollar av. Men eftersom cellulosanitrat var brandfarligt så försökte man tillverka en ännu bättre plast som var mer värmebeständig och sen fortsatte utvecklingen.
År 1907 fick en man som hette Leo Baeckeland patent på en sorts plast som senare började kallas bakelit. Och den första riktigt användbara plasten var tillverkad. Bakelit ändvänds än idag (fast med vissa förbättringar och tillsatser) av tillexempel företag som Perstorps AB som bland annat har tillverkat de soptunnor som vi har idag.
Sen växte plaster fram i mängder och i olika generationer. Den första generationen växte fram på 30- och 40-talet och dom plaster som tillexempel uppfanns då är tillexempel: etenplast, amidplast, akrylplast, nylonfiber och styrenplast. Sen under andra generationen som ungefär varade under 50- och 60-talet uppfanns framförallt konstruktionsplaster som propenplast, epoxiplast, karbonatplast och polyester. Sen på 70-talet inleddes den tredje genrationen plast som håller på än idag. Då kom plaster med bra hållfasthet och som var värmebeständiga som kolfibrer och imidplaster. Sen fram mot 80- och 90-talet så uppfann man framförallt plaster med resurssnålhet, återvinnbarhet och energisnålhet.


Plastens Råvaror

Vid plasttillverkning före andra världskriget så var faktiskt stenkol den främsta råvaran. Men idag används framförallt råolja och naturgas till framställningen av plast. En del plaster kan också behöva mineralämnen vid framställningen som tillexempel PVC som kräver lika mycket koksalt som eten.


Tillverkning av Plast

Först så framställs monomererna som är små molekyler sen sätts dessa ihop genom en kemisk polymerisationsprocess till kedjemolekyler som polymeren består av. Sen blandas polymerpulver med olika tillsatsmedel och strängsprutas och granuleras. Den sista processen kallas kompoundering. Av detta får man plast som ofta är bildade i små kulor som man sen kan omvandla till olika sorters former.
Termoplasterna formges till det den ska genom en bearbetning av värme och tryck och sen kan man tillexempel spruta in den i en form och sen låta den kallna för att få rätt form på nästan samma sätt som man gjuter tennsoldater. Sen finns det olika andra metoder för att formge plast just för den plastprodukten ska bli så bra som möjligt eller ens gå att tillverka.


Plastens Egenskaper

Det som bland annat gör plast så användbart är att det inte är så tungt, att det är styvt men ändå rätt så böjligt, bra värme- och el-isolationsförmåga och bra ljuddämpningsförmåga. En stor fördel med plast är att det är ju ett lätt material som oftast kan ersätta metall vilket gör att vikten av tillexempel en bil blir mindre och då blir också bensinförbrukningen mindre i och med att det blir lättare för motorn att dra.
Men det finns också många nackdelar med plast tillexempel hög värmeutvidgning, krympning och att det lätt kan slitas om det utsätts för fel miljöer.
Men man kan förbättra plastens egenskaper tillexempel genom att tillföra Mineralfyllmedel som talk och krita för att minska värmeutvidgningen.


Termoplast och Härdplast

Termoplast är återvinningsbar därför att den vid upphettning blir formbar varje gång man värmer upp den. Så Termoplast kan man hetta och forma om i st...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Plast

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-07]   Plast
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2489 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×