Taekwondo WTF

8282 visningar
uppladdat: 2003-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fakta
Namnet på Taekwondo är över 2000-årligt självförsvarssystem som har förbättrat/förfina till en modern kampsport. Den har då sin tradition i den tidiga Koreanska historien och förlorar sig i töcknet i över 2000-åriga fragmentariska dokument och tempelmålningar. Det typisk med Taekwondo är den stora varianten genom att man använder sina fötter som verktyg i kampen. Namnet eller ordet Taekwondo är uppbyggd av tre ord. Det första är ”Tae” som innebär fot, på det andra är det ”Kwon” som betyder hand samt att ”Do” menas med det fysiska sättet att utöva något med maximal mental styrka. Det är det fysiska sättet att med maximal mental styrka använda foten samt handen i kamp så som självförsvar är då till vardags. För oss blir det besvär att förstå denna verkliga innebörd. Bara fören som en Korean som fostrats i denna anda sedan barnsben är då allting Taekwondo.

Träning & utvecklingen
Från historiskt perspektiv har Taekwondo utvecklats till en modern kampsport som ger dom som utövar självförtroende och gör honom/henne samtidig generösare vid mötet med svagare människor. Efter en bra lång träning så blir man även anspråkslös alltså man inte har stora krav/blygsam/enkel då man har insett att man kan bemästra dom mesta konfliktfulla krav eller situationer. På grund av anspråkslöshet och begåvningen är grunden/underlag delar av självförtroende som alla människor njuter och förbättrar på det sambandet med ständig träning. Man tränar då i en förening som är ansluten till den svenska Taekwondo förbundet som vilket medför att man är försäkrade om olyckor förekommer. Det är stort risk att i lågt förhållande kan förekomma till vanlig folksporterna. Det spelar ingen roll vilket ålder eller kön alla kan vara med på Taekwondo. Det har visat att Taekwondo är populär bland framförallt tjejer men förutom det finns det en så fördjupning för alla. Taekwondo kan vara kamp, självförsvar, mönster, motion eller tävling, bestäm själv i dina egna krav.

Kampen/tävlingen
Tävlingen då delas i två former och det är Kamp ”Kyorugi” samt mönster ”Poomsae”. Kampen utför med full kontakt mellan två motståndare/spelare på en tävlings yta som är 12x12 meter. De två tävlande identifieras med hjälp av varsin färg som kan vara röd ”Hong” eller blå ”Chong” som finns i åter på kampväst eller ibland på hjälm. Dom spelarna bär då skyddsutrustning på armar, ben, kropp och huvud. På både slag och sparkar är tillåtet för poänggivande men alla slag mot huvudet är förbjuden men teknikerna under bältet är heller inte tillåten. Tävlingen/matcherna är uppdelade i 2-3 ronder utav 2-3 minuter som beror på nivå, kön, ålder samt tävlingen utformning. Spelarna tävlar då i två grupper som är både avancerad och nybörjare. Dom spelarna som är avancerade är då vid rött eller svart bältesgrad. Det är mycket sträng och noggrant regler för att skaffa sig poänger genom kontrollerade slag och sparkar på tillåtna träff ytor också. Det vill säga att de markerade områdena på kampvästen plus främre delen av huvudet är tillåtna för poänggivande. Det finns då tre kantdomare som avgör om det blir poänggivande eller vilka attacker som ger poänggivande genom att trycka på sina poängs knappar för var och en i tävlande. Det finns en fjärde domaren i en kamp också då han/hon genomförs efter dom fastställda reglerna. I jurybordet övervakar det också att alla följer gällande regler samt att dom kollerna på matchtiden och redovisar förändringar i poängställning under pågående matc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Taekwondo WTF

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-05-27

    Bra och enkel presentation av

  • Inactive member 2007-11-03

    Mycket bra fakta...

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-07]   Taekwondo WTF
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2511 [2023-03-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×